Aydın, 2018 yılında ÖSYM tarafından ilan edilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzuna göre 25 ayrı devlet ve vakıf üniversitesinde lisans eğitim-öğretimi veren Harita/Geomatik Mühendisliği bölümlerine toplam 2022 adet öğrenci kontenjanı ayrıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu: “31 Temmuz 2018 tarihinde açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre ise Harita/Geomatik Mühendisliği bölümlerine 1372 öğrenci tercih yaparak yerleştirilmiştir. Mevcut sayısı 20000’e dayanan Harita Mühendisi. 2018 yılında, fakültelerde açılmış 39 bölüm. Bunların öğrenci alan 25 tanesinde 2022 kişilik kontenjan. Bu kontenjana yerleşen 1372 mühendis adayı.”

 

YARIN HESAP SORACAKLAR

“Mevcutta biz meslek odalarına erişim sağlayıp, iş arayan, CV bırakan, mecburen geçici değişik işlerde çalışan, işsiz, atama kadro memuriyet kovalayan yüzlerce gence ilave 1372 genç. Yarın bir gün, eksik akademisyen kadrosu, yetersiz fiziksel donanım ve sosyal koşullar, dünyadan kopuk, düşük eğitim kalitesine sahip üniversitelerde aldıkları eğitim ile niteliksiz şekilde mezun olup, bizlerden hesap soracaklar.”

 

PLANSIZ KONTENJAN OLMAZ

“Açıklayamayacağız; utanıp, ‘her şehre bir üniversite’ diye bir slogan türettik, bizim de kulağımıza hoş, yerli ve millî geldi, o gazla yaptık bir bina açtık üniversite diye, istihdam planlaması, sektörel beklenti analizi vs. yapacaktık, ‘dış mihraklar engel oldu’ diyemeyeceğiz ya da diyeceğiz. Bu nedenle Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak geçmişte olduğu gibi bugün de ortak geleceğimiz için yeni açılacak bölümlere ve bölümlerimizin plansız artırılan kontenjanlarına bir kez daha dur diyoruz!’ Senem KÖR

 

Editör: TE Bilisim