Antalya’da gece yarısı saat 02.02'de merkez üssü Döşemealtı olan Richter Ölçeği'ne göre 4,8 büyüklüğünde ki deprem kentte heyecan yarattı. Depremi yakından hisseden birçok Antalyalı korku dolu anlar yaşarken Akdeniz GERÇEK yaşanan bu orta ölçekli deprem sonrası Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Ali Keleş ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı’nın görüşlerini aldı.

 

KELEŞ: HAZIRLIKLI OLMALIYIZ         

JMO Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, depremin Antalya'nın tamamında ve Isparta ile Burdur'un bazı ilçelerinde de hissedildiğini kaydetti. Keleş, geçen yıl Antalya’da 4 ve 7 ölçekli bir depremin olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylendiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Deprem analiz hesaplarına göre, son 15- 20 yıl içerisinde böyle bir sallantı bekliyoruz demiştik. Yani bu oldu ve şimdi bunun artçıları da olabilir ya da bu deprem öncü de olabilir. Bunu zaman gösterecek. Geçmişten beri söylediğimiz bir şey var Türkiye hiçbir zaman sabit değildir. Dünyada her yer hareket halindedir. Anadolu da dünyada en aktif hareketin olduğu bölgelerden bir tanesidir. Ülkemizin yüzde 80’ni bu deprem kuşağındadır. Yerleşim yerlerinin yüzde 80’den fazlası bu kuşaktan etkilenecek durumdadır. Akdeniz de bu hareketliliğin Türkiye’de olabilecek yüksek risk taşıyan yerlerden bir tanesidir. Hazırlıklı olmak lazım.”

 

ARTÇI DEPREMLER OLUŞACAKTIR

“Biz Anadolu plakasını üzerinde yer alıyoruz. Dolayısıyla Arap Afrika plakası Anadolu’nun altına doğru dalarak bizi itekliyor. Bu hareketlerle fayda etkilenme oluyor. Bundan dolayı bu artçı depremler oluşacaktır. Beklenen olağan bir şeydir. Sürekli boşalım büyük bir depremi ve enerji birikimini engellediği için büyük depremlerin de oluşma olasılığı azalıyor. Bu durum bir nevi gazı almak gibi bir şey oluyor.”

 

İMAR AFFI YANLIŞ

Keleş, imar barışının yanlış olduğunu defalarca söylediklerini de kaydederek, “Daha önce de söylediğimiz gibi imar barışına yönelik verilen kararlar siyasi kararlar ve bu kararların bilimsellikle hiçbir alakası yok. Vatandaşın ilk başta lehine gibi gözüken kararlardır. Ama doğal bir afet sonunda sağlıksız olan imara ters yapılar, gerek depremsel olarak gerekse başka doğal olaylarla can ve mal kayıplarına yol açacaktır. Biz oda olarak imar affı gündeme geldiği günden beri böyle bir kararın yanlış olduğunu defalarca söyledik. Onun için bunlar uyarıcı etkilerdir. Sadece imar affı için değil her yapı için bu geçerlidir. Neyse ki bu depremde bir yıkım yaşanmadı ama bu önümüzdeki dönemde olmayacağı anlamına gelmez” diye konuştu.

 

BALCI: CİDDİYE ALINMALI          

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı ise 17 ağustos depreminin yıldönümünde yaptıkları basın açıklaması ve etkinliklerle imar barışıyla ilgili uyarıları tekrarladıklarını ifade ederek, “Büyüklerimiz, ‘bir musibet bin nasihate bedeldir’ demiş. 17 Ağustos depreminin yıldönümünde basın açıklaması ve yaptığımız etkinliklerle konuya dikkat çekmek istedik. Unutmayalım, unutturmayalım istedik. Basın toplantısına gelen olmadı. 3 tane seminer yaptık gelen olmadı. Maalesef kendimiz çaldık, kendimiz oynadık. Bakıyorum da gece yarısı sallanınca hep beraber irkildik. Bir şeylerin ciddi olduğunu anlamamız için ille de deprem mi olması gerekiyor?” dedi

 

BİZ UYARMIŞTIK

Balcı, imar barışıyla ilgili uyarıların öneminin şimdi daha net anlaşılacağını da vurgulayarak, “Biz söylemiştik demeyi hiç sevmem ama ne yazık ki biz söyledik. Özellikle imar affının gündemde olduğu dönemde kamuoyunun ve yetkililerin dikkatini çekmeye çalıştık. Kaçak yapıların çok tehlikeli olduğunu, herhangi bir doğal afette istenmeyen şeyler yaşanabileceği uyarısını yaptık. Neyse ki bu deprem yıkıcı bir etki yapmadı. Bu bir şanstır. Ancak önümüzdeki dönemde depremin daha da büyük olmayacağı garantisini kim verebilir ki? 4.8’lik bu deprem bir uyarıdır ve ciddiye alınmalıdır. Türkiye deprem bölgesindedir ve Antalya’da da bu risk hep vardır. Bunu unutmamak ve önlemlerini almak lazım” şeklinde konuştu. Senem KÖR

  

Editör: TE Bilisim