Antalya’nın en önemli hukukçuları arasında yer alan Avukat Cengizhan Gököz, son dönemde yeniden gündeme gelen af kanunuyla ilgili Akdeniz GERÇEK’e açıklamalarda bulundu. Gököz, şuanda çıkarılabilecek bir af kanununun ülkeye yarardan çok zarar getireceğini, hukuka olan güveni sarsacağını iddia etti.

KİŞİYE GÖRE AF OLMAZ

Hukukçular olarak, afların çok sık veya değişik gerekçeler çıkarılmasına sıcak bakmadıklarını hatırlatan Gököz, “Af öyle her akla gelindiği zaman çıkarılacak bir şey değildir. Belki de en önemlisi bu affın birilerinin düşünülerek çıkarılmak istenmesi kesinlikle doğru değildir. Şuanda Sayın Devlet Bahçeli’nin veya partisi MHP’nin çıkmasını istediği af, maalesef kamuoyunda Alaaddin Çakıcı başta olmak üzere artık adı mafyalıkla anılan Ülkücü kökenden geldiği bilinen veya söylenen kişilerle ilgiliymiş gibi bir algı yaratıyor. Bu çok çok tehlikeli bir durum. Yani kişiye veya bir gruba göre af, kabul edilebilir gibi değil. Zaten anayasa hukuku açısından da kabul edilemez. Hatta çok iyi hatırlıyorum 1974 yılında çıkarılan bir af, daha sonra Anaya Mahkemesi’ne açılan bir davada eşitlik ilkesine aykırı bulunarak iptal edilmiştir. O af bir takım terör örgütü mensuplarını da affetmeye yönelikti” dedi.

HUKUKA OLAN GÜVENE SARSAR

Çıkması gündemde olan afla ilgili sadece kamuoyunun değil, iktidarında rahatsız olduğunu düşündüğüne kaydeden Gököz,  “AKP’nin ve genel başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bugün böyle bir affın ‘FETÖ’cü’ diye adlandırılan, 15 Temmuz’u yarattığı düşünülen bir cemaatin ve paralel bir yapının suçlu olduğu düşünülenlerin de kapsam içine alınmasından korkuyor. Şimdi düşünün FETÖ bunun dışında bırakıldı, o zaman eşitlik ilkesi ortadan kalkacak. O zaman ne yapacaksınız? Kamuoyu vicdanı rahatsız olduğu gibi, suçtan zarar gören kişiler de rahatsız. Yani 15 Temmuz’da sokağa çıkıp ölen insanların ailelerin rahatsızlığını düşünebiliyor musunuz? Şahsi fikrim onları affetmeyeceklerdir. Kontrollü ve sınırlı bir af çıkacaktır diye düşünüyorum. Teknik olarak devlet affedemez. Devletin affetme yetkisine giren konular devlete karşı işlenen suçlardır. Kişiye karşı işlenen suçları devlet affedemez.  Bu durum tekniğine aykırıdır. Ben şuanda çıkarılabilecek bir af kanununun ülkeye yarardan çok zarar getireceğini, hukuka olan güveni sarsacağını ve kamuoyunun içine sinmeyeceğini düşünenlerdenim” diye konuştu. Senem KÖR

 

Editör: TE Bilisim