Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) Türk Patent ve Marka
Kurumu’na yaptığı başvuru sonrasında coğrafi işaret tescili alan Korkuteli
Karyağdı Armudu’nun markalaşma çalışmaları, Korkuteli Ziraat Odası’nda
düzenlenen toplantıda muhtarlara anlatıldı. ATB’den yapılan açıklamaya göre,
toplantıya Korkuteli Kaymakamı Erol Tanrıkulu, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali
Çandır, Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Ali İrban başkanlığında yapılan
toplantıya, ATB Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Bülbül, Cüneyt Doğan, Süleyman
Ersan, Hüseyin Simav, Korkuteli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özlem Çağırıcı
Armut, Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin’in yanı sıra akademisyen ve
muhtarlar katıldı. Toplantıda muhtarlara Korkuteli Karyağdı armudunun
hasadından pazarlanmasına kadar nelere dikkat edileceği anlatılırken,
muhtarlardan öğrendikleri bilgileri mahallerindeki üreticilerle paylaşması
istendi.
COĞRAFİ İŞARET FARKI
ATB Başkanı Ali Çandır, Yöresel Ürünler Projesi’nin bir
etabı olan Yöresel Ürünler Fuarı’yla ülke genelinde coğrafi işaret konusunda
farkındalık yarattıklarını belirterek, Antalya’nın yöresel değerlerinin
korunması için de çalıştıklarını söyledi. 4 yıl önce Korkuteli Karyağdı
Armudu’na coğrafi işaret almak için çalışmalara başladıklarını anımsatan
Çandır, Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptıkları başvuru sonrasında ürünün
tescillendiğini söyledi. Tüketicinin coğrafi işaretli ürünlere diğer ürünlere
göre yüzde 20-30 daha fazla para ödediğini belirten Çandır, il ve ilçelerin
tanınırlığının coğrafi işaretli ürünlerle daha kolay ve kalıcı olduğunu
vurguladı.
KRİTERLERE UYMAK ÖNEMLİ
Korkuteli Karyağdı Armudu’na coğrafi işaret aldıktan
sonra işlerinin bitmediğini anlatan Çandır, ürünün kalitesinin korunması,
pazarlamasının artırılması için de çalışılması gerektiğini söyledi. Ürünün
hasadı, depolanması ve pazarlanması için nelerin yapılabileceğini anlatan
Çandır, “Kaliteli üretimin ardından depolama ve pazarlamayı birlikte organize
edebilirsek birkaç yıl içerisinde ürüne Avrupa’dan da coğrafi işaret alarak
yurtdışı pazarlara açılmayı sağlayabiliriz. Bu konuda üreticilerimize,
muhtarlarımıza, yerel idarecilerimize büyük görevler düşüyor. Kriterlere
uymayan ürün hologram kullanamaz. Bu nedenle üreticinin çok iyi
bilgilendirilmesi gerekiyor. Biz üzerimize düşeni bu konuda da yapacağız” diye
konuştu.
Korkuteli’nin mantar, kompostta yazdığı başarı hikayesini
Karyağdı Armudu’nda da yazabileceğini söyleyen Çandır, ürünün ilçe ekonomisine
katkısına dikkat çekti. Türkiye’de üretilen her 6 armuttan 1’inin Korkuteli’nde
üretildiğini bildiren Çandır, karyağdı armudunun envanter çalışmalarına
başlayacaklarını bildirdi. Çandır, “Ağaç sayısı, üretim miktarıyla ilgili bir
envanter çalışması yapmak istiyoruz. Bunun ardından üreticilerle bir araya
gelip üretim teknikleri, depolama ve pazarlama konusunda çalışma yapacağız.
Çalışmaların ardından büyük süpermarketleri buraya getirme şansımız var” diye
konuştu.
Hediye olarak hologramlı karyağdı armudu götürülmesi
önerisinde bulunan Çandır, Belediye Başkanı Hasan Ali İrban’dan karyağdı armudu
festivali düzenlemesini istedi. Çandır, 24-28 Ekim tarihlerinde düzenlenecek
YÖREX’te Korkuteli Karyağdı Armudu’nun tanıtımının yapılmasını talep etti.
Çandır, “Korkuteli Karyağdı Armudu’nun katma değerini artırmak için
çalışacağız” dedi.
FESTİVALİ YAPILACAK
Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Ali İrban, Korkuteli
Karyağdı Armudu’nun coğrafi işaret almasına öncülük eden Borsa yönetimine
teşekkür etti. Korkuteli Karyağdı Armuduyla ilgili farkındalık yaratılması
gerektiğini belirten İrban, hasat zamanı olan Eylül’de festival düzenlenmesi
için çalışacaklarını bildirdi.
MUHTARLAR ÜRETİCİYE ANLATACAK
Toplantıda Antalya Ticaret Borsası coğrafi işaret
danışmanı Dr. Rana Demirer, muhtarlara erken hasadın armudun kalitesini bozduğu
anlatırken, erken hasat edilen Korkuteli Karyağdı Armudunun istenen aromayı
vermediğini vurguladı. Muhtarlardan üreticilerle biraya gelerek konuyu
anlatmasını isteyen Demirer, kriterlere uymayan ürünlerde hologram
kullanamayacağını vurguladı. Haber Merkezi