İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, 17 Ağustos 1999 Gölcük ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinin yaklaşan yıldönümleri nedeni ile basın toplantısı düzenledi. Şube Başkanı Mustafa Balcı, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu belirterek, “Depremin afete dönüşmesi ve bu durumun bir türlü önlenememesi sorunun ana kaynağını oluşturuyor. İzlenmesi gereken tek yol; yapıların, mesleki derinliği olan, ahlaki ve etik anlayışı yüksek meslek insanları tarafından,mühendislik bilimine ve ‘Deprem Yönetmeliklerine’ uygun olarak tasarlanması ve üretilmesidir. Depremin, doğal afete dönüşmesini önlemenin yolu, planlama-kentleşme ve yapı denetim sisteminden geçmektedir” dedi.

 

OLASI BİR DEPREMDE..

Yapı Denetim Yasası’nda gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda aynı sorunlarla tekrar karşılaşılacağını belirten Balcı, “Olası bir depremde başta kamu binaları olmak üzere konutlar, işyerleri ağır hasar görecek, çok sayıda bina yıkılacak, can ve mal kayıpları yaşanacaktır. Depreme karşı kentlerimizi, binalarımızı hazır hale getirmek iddiasıyla başlatılan kentsel dönüşüm projelerinin bu amaca ne kadar hizmet ettiği tartışmalı olmakla birlikte, kamu binalarının akıbeti ise belirsizliğini korumaktadır. “Riskli alan”, “riskli yapı” belirlenmesindeki adaletsizlik, keyfilik ve hukuksuzluk mağduriyetler ve hak kayıplarına yol açmaktadır” şeklinde konuştu.

 

KONTROL MEKANİZMASI YOK

Balcı, mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi, onarılması ve güçlendirilmesi gerekirken imar barışının çıktığını kaydeden Balcı, şöyle devam etti: “24 Haziran seçimleri öncesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öncülüğünde, TBMM tarafından ‘İmar Barışı’ adı altında ülke tarihinin en kapsamlı ‘İmar Affı’ çıkarıldı. Bu düzenleme ile hiçbir mühendislik hizmeti almayan yapılar, herhangi bir kontrol mekanizması olmaksızın, kuralsızca, sadece mal sahibinin beyanı ile kayıt altına alınarak yasal statü kazanıyor. Bu durum, devletin asıl sorumluluğu olan halkın can ve mal güvenliğini sağlama sorumluluğunu da bırakmış olduğu anlamını taşımaktadır.” Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim