ENDİŞELENMEYİN, DOĞRU TERCİH YAPIN

Aksu Özel Yedisu Mesleki Teknik Anadolu Lisesi kurucularından Mehmet Can, merkezi yerleştirme ve yerel yerleştirme sonuçlarına göre; yüzde 50 Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesine, yüzde 15 imam hatip lisesine, yüzde 35 meslek liselerine yerleşme gerçekleştiğini hatırlatarak, “Sınava 300 bin öğrencinin gireceğin tahmin edilirken 1 milyonun üzerinde öğrenci girdi. Böyle olunca da kontenjanlar ve sınavla öğrenci alan okullar yetersiz kaldı. Öğrencilerin açıkta kalma ihtimali tedirginlik ve endişe yarattı. Bu endişeli durumun en kontrollü şekilde atlatılması için bu durumda ne yapıla bilir?  sorusunun cevabı aranmalıdır” dedi.

 

“ÖZEL OKUL” DEYİNCE

Mehmet Can, çocuğunu özel okula göndermek isteyen velilerin kendilerine uygun bir eğitim kurumu arayışını devam ettiğini hatırlatarak açıklamasını şöyle sürdürdü: “Peki özel okul seçiminde nelere dikkat edilmeli, hangi sorulara cevap aranmalı? Her velinin özel okuldan beklentisi farklı; Kimi için özel okul fiyatının düşük olması, kimi için verilen eğitimin kalitesi, kimi için de çocuğun fazla yorulmaması, mutlu olması önemli. Bu durumda özel okul seçiminde kriter ne olmalı, aileler nelere dikkat etmeli. Bizim ilk önerimiz, öğrencinin huzurlu, kendisini oraya ait hissettiği bir okul olmalı” diye konuştu. Can, daha sonra veli ve öğrencinin baş başa verip şu kriterlere dikkat etmesi gerektiğini söyledi:

 

BÜTÇEYE UYGUN OLSUN

 Veliler öncelikle kendi sosyo-ekonomik yapısına uygun bir okul tercihinde bulunmalı. Çünkü bir yıllık bir konu değil, çocuk ilkokula başlıyorsa en az dört, ortaokulda da orada okuyacaksa sekiz senelik bir süreçten söz ediyoruz. Okul tercihi yapıldığında kurumun fiyat politikası, velinin kendi sosyo-ekonomik yapısına da uygun olmasına dikkat etmeli. Çocuğun iki sene sonra okul değiştirmek zorunda kalması onu sıkıntıya sokar. Buradan aldığı indirimler, burslar varsa bunun sürekliliğinin olup olmadığına ve şartlarına dikkat edilmeli.

 

EVDEN UZAK OLMASIN

Diğer önemli konu da, okulun evden çok uzak olmaması. Çünkü büyükşehirlerde bu, çocuklar için ciddi bir yük oluyor. Çocuğun okuldan eve giderken serviste geçireceği süre 40-45 dakikayı geçmemeli. Her gün yolda 2-3 saatini geçiren bir çocuğun performansı düşer. Küçük çocuklar için en iyi okul, eve yakın okuldur.

 

SINAVLAR BİREYSEL BAŞARIYI ÖLÇER

Bütün özel okullar sınavlara yönelik çalışmalar yapıyor, çocukları sınavlara da doğal olarak hazırlıyorlar. Fakat tamamen buna odaklı bir sistem kurguluyorsa, çocuğun bu en önemli en güzel yaşlarında sportif ve kültürel faaliyetlerinden fedakârlık etmesi gerekir. En son kriter okulun merkezi sınav başarısı olmalı. Bunun yanında merkezi sınavlarla ilgili okulun ne gibi hazırlıklar yaptığının öğrenilmesi gerekiyor, çünkü o bir kriterdir.

 

OKULUN SAHİBİNİ DE ARAŞTIRIN

Özel okul seçerken sahibinin kim olduğu, eğitim anlayışı, eğitim disiplini ve eğitim kalitesine verdiği önem araştırılmalı. Bunun için o okula kayıtlı öğrencilerin velileriyle görüşülebilir. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında liseye başlayacak öğrenciler için hem Liselere Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla hem de adrese dayalı yerleştirme sonuçları açıklandı. İstediği liseye giremeyenler nakillerde şansını deneyecek.

 

EK YERLEŞTİRME VE NAKİLLER NE ZAMAN YAPILACAK?

Tercihleri doğrultusunda bir okula yerleşemeyen ya da yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler, 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül'de nakil için her gruptan en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecekler. Öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde hangi okulda kaç kontenjanın boş olduğunu görebilecek. Bu dönemde öğrenciler, istedikleri okulların boş kontenjanı olmasa da boşalabilecek kontenjanlar için de tercihte bulunabilecek. Nizamettin ÖZMEN

 

 

Editör: TE Bilisim