Türkiye'de ilk
olarak 2011 yılında Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri
Bölümünde Prof. Dr. Kenan Turgut ve araştırma ekibi tarafından üretim
çalışmaları başlatılan, stevia bitkisinin Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı
Maddeleri Yönetmeliği’ne göre Türkiye’de tatlandırıcı olarak kullanımına izin
verilmesinin ardından yapılan çalışmalar daha da önem kazandı.
Akdeniz
Üniversitesi’nden verilen bilgiye göre, Prof. Dr. Kenan Turgut konuyla ilgili yaptığı
açıklamada dünyada yapay tatlandırıcıların tahtını
sarsan ve ülkemizde 'şeker otu' olarak bilinen 'Stevia' bitkisinin şekerden 30
kat daha tatlı olmasına rağmen sıfır kaloriye sahip olduğunu belirterek, doğal
tatlandırıcıların meyve suları, gazlı içecekler, çikolatalar, bisküviler, pastalar,
kekler başta olmak üzere şekerin kullanıldığı her türlü tatlı ya da farklı gıda
ürününde kullanıldığını veya kullanılma potansiyeli bulunduğunu kaydetti.
Şeker otunun en önemli özelliğinin, kan şekerini
artırmaması ve dişleri çürütmemesi olduğunun altını çizen Turgut, “Stevia kandaki şeker oranını yükseltmediği
için şeker hastaları tarafından güvenle kullanılmaktadır. Sıfır kalori
özelliğinden dolayı da diyet ürünlerinde tercih edilmektedir. Bu bitkinin kuru
yaprakları şekerden 20-30 kat, sıvı ekstraktı ise 200-300 kat daha tatlıdır.”
şeklinde konuştu.
Dr. Kenan Turgut, “Islah
edilen çeşit adaylarından üç adedine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk defa
üretim izni verildi. Böylece, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde 2011
yılından beri yürütülen araştırmalar sonucu Türkiye tarımına kazandırılan
stevia bitkisinin tarımının yaygınlaşması açısından önemli bir adım atılmış
oldu. Stevianın adını da Türkiye için “Şeker Otu” olarak belirlemiş olduk.”
dedi. Önümüzdeki yıllarda bu bitkinin tarımının hızla yaygınlaşacağına
inandığını söyleyen Turgut, stevia bitkisinin doğal ve sağlıklı olmasının yanı
sıra ekonomik getirisinin de oldukça yüksek olduğunu söyledi. (Haber Merkezi)