İlk belge Topçu’ya !

Antalya Piyazı’na ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ olan ATSO, ilk tescil belgesini tarihi Topçu Restoran’ın üçüncü kuşak temsilcisi Koray Gül’e verildi. ATSO Başkanı Davut Çetin, “Şimdi önümüzde bergamut ve turunç kabuğu reçelleri, Antalya'ya özgü kabak tatlısı ve serpme börek var" dedi.

   İlk belge Topçu’ya !

İlk belge Topçu’ya !

 



 

Antalya Ticaret Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya’nın geleneksel lezzetlerinden yüzyıllık tahinli “Antalya Piyazı” için Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındığını açıkladı. Kalekapısı’ndaki Topçu Restoran'da bir basın toplantısı düzenleyen Çetin, Antalya Usulü Kabak Tatlısı, Antalya Turunç Kabuğu Reçeli, Antalya Bergamot Kabuğu Reçeli ve Antalya Serpme Böreği gibi kentin lezzetleri için coğrafi işaret tescillerinin alınması yönünde de çalışmaların sürdüğünü söyledi.

ASIL AMAÇ ANTALYANIN DEĞERİNİ KORUMAK

Yöresel ürünlerin önemine vurgu yapan ve şehirlerin yöresel ürünlerine önem vermesi gerektiğini belirten Davut Çetin,’’ Umarım ki, diğer restoranlarımız da yöresel ürünlere ilgi gösterir, sahip çıkar ve bu belgeyi alırlar. Antalya piyazı tescili ile amacımız piyazı korumak değildir, asıl amacımız Antalya'nın kültürünü, kimliğini, farklı değerlerini korumak ve kültürün katma değere dönüştürmektir’’ diye konuştu.

Antalya’nın turizm kimliğinin yanında gastronomi kimliğinin de gelişmesi gerektiğini aktaran Çetin, “Yöresel bir kentin kimliği mimarisi, yemekleri, esnafı, insanlarının davranışı, sanat gibi unsurlardır. Kentlerimiz kimlikli olursa, insan da kimlikli, kişilikli olur. Kentin kültürünü, kimliğini kaybettiği yerde turizm ve ticaret gelişmez, hatta insanların da kültürü ve kişilikleri zayıflar" dedi.

İSMİNİ KULLANMAK İÇİN

 İZİN ALMALARI GEREKİYOR

Davut Çetin, Antalya Piyazı’nın tescil çalışmalarına 2016 yılında başladıklarını söyledi. 2016 yılından bu yana ise sadece piyaz için değil Antalya’nın yöresel tüm yemekleri için çalışmalara devam edeceklerinin altını çizdi.

Antalya Piyazı isminin kullanılması için Antalya Ticaret ve Odası’ndan kullanma izin almaları gerektiğini belirten Çetin,’’ 'Antalya piyazı' üreten, satışa sunan ya da menüsünde, kartvizitinde, ambalajında, tabelasında, ticari unvanı gibi yerlerde bu adı kullanan ya da satış, pazarlama, reklam, promosyon gibi faaliyetlerinde bu adı kullanmak isteyen kişiler hak sahibi olan Antalya Ticaret ve Odası’ndan kullanma izni almaları gerekmektedir. Tahinli piyaz bir Antalya buluşudur, Antalya'nın fikri mülkiyetidir, bu hakkımıza herkes saygı göstermelidir. İstanbul'da bazı restoranların ‘Antalya piyazı’ adıyla servis yapıyor onların da artık bizden onay almaları gerekiyor’’ dedi.

COĞRAFİ İŞARET BEKLEYEN

 408 ÜRÜN DAHA VAR

Türkiye'de coğrafi işaret alabilecek yaklaşık 2 bin 500 ürün bulunduğunu, bugüne kadar 363 ürün için tescil alındığını, 408 ürünün coğrafi işaret için sırada beklediğini açıklayan Çetin,’’ Dünya coğrafi işaretler pazarı 200 milyar dolara ulaştı. Avrupa Birliği'nde bu pazar 55 milyar avroluk bir değere ulaşmıştır. AB'de coğrafi işaretli ürünlerin fiyatları coğrafi işaretli olmayan benzerleri ürünlerden 2-3 katı daha yüksek. Türkiye'de coğrafi işaret alabilecek yaklaşık 2 bin 500 ürün bulunmakta. Bugüne kadar 363 ürün için tescil alındı, 408 ürün coğrafi işaret için sırada" şeklinde konuştu. Senem KÖR


Yorum Yap