16 yıllık AKP iktidarında yap-boz tahtasına dönen eğitim sisteminin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Milli Eğitim Bakanı olan Ziya Selçuk ile sil baştan değişecek olmasına Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar’dan tepki geldi. Akdeniz GERÇEK’e konuşan Iltar, 16 yılda 7 farklı bakanının değiştiği ve 14 farklı sistem değişikliğinin yapıldığı milli eğitimde artık doğru yolun bulunması gerektiğini söyledi.

 

GÜVENSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI

Müfredat ve nitelik açısından yetersiz olan eğitim sisteminin her kesimin görüşleri alınarak yeniden yapılanmasını isteyen Iltar, “Biz bu söylemlere yabancı değiliz. AKP iktidarı döneminde aynı partiden oluşan hükümetler içerisinde yer alan her bakan göreve başladığında ilk söyledikleri söz ‘eski sistem çok kötü her şeyi değiştireceğiz’ vb. olmuştur. Oysa bu söylemlerle göreve başlayan bu bakanlarımız, eğitimi millikten ve bilimsellikten çıkararak, tamamen içinden çıkılmaz bir duruma getirerek, belli bir kesimin ideolojisi içerisine sürüklemişlerdir. Umarım yeni bakanımız bu anlamda toplumu rahatlatıcı, ülkenin eğitim sistemini çağdaş, bilimsel, kamusal ve parasız bir duruma getirerek Milli bir eğitim sistemini kurarak toplumun her kesiminde oluşan devlet okulları güvensizliğini ortadan kaldırır. Mülakatla yapılan tüm atamaları iptal ederek, okullarda kurumlarda öğretmenlerin kırılan çalışma şevklerini yeniden canlandırır” dedi.

 

AŞIRI BASKI KALDIRILMALI

Iltar, eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Devam eden ötekileştirmeler ortadan kaldırılarak, yandaş sendika üyesi olmayan öğretmenlerin nöbet görevinden, ders programlarına kadar birçok şeyle ilgili üzerlerine gidilmekten vaz geçilmelidir. Mülakat ile öğretmen atamaları iptal edilerek öğretmenlerin üzerindeki aşırı baskı kaldırılmalı, biat eden değil aydınlıkçı bir eğitim ordusu oluşturulmalıdır. Getirilen son sınav sistemi ile öğrenciler ya imam Hatip okullarına ya da özel okullara adeta zorlanmaktadır. Buna son verilerek öğrenciler istedikleri okul ve alana gidebilmelerinin önü açılmalıdır.”

 

EĞİTİM ÇALIŞANLARI HUZURSUZ

“Yeni dönemde proje okul diyerek tüm eğitim çalışanlarını huzursuz eden sisteme derhal son verilmelidir. Tüm eğitim çalışanlarının sosyal ve ekonomik sorunları derhal çözülmeli, geleceğimiz olan öğrencilerimize özgüveni olan eğitimciler ile örnek olunmalıdır. Eğitim çalışanlarının itibarı iade edilerek velilerin ve öğrencilerin oyuncağı haline getirilmemelidir.

Eğitim İş sendikası olarak eğitimcilerin sorunlarını dile getirerek her platformda gerekli mücadeleyi yapacağımızı bildiririz. Sendikalar emek mücadelesi için kurulmuş bir örgüttür. Hiçbir zaman işveren ile kol kola olması mümkün değildir.” Kubilay ELDEMİRCİ

               

 

 

Editör: TE Bilisim