ATB'nin düzenlediği 'Zeytinyağında Markalaşmanın Sırları'
eğitimi bir otelde yapıldı. Eğitime ATB üyelerinin yanı sıra, zeytinyağı
üreticileri, zeytinyağı markalarının temsilcileri ve zeytinyağı tadımı
konusunda uzmanlaşmak isteyen zeytinyağı gönüllüleri katıldı. 48 katılımcının
kaliteli zeytinyağının ayırt edici özelliklerini öğrendiği eğitimde, tadım
eğitimlerinin önemi vurgulandı.
MARKALAŞMA İÇİN ÇALIŞIYORUZ
ATB Genel Sekreteri Tolgahan Alavant, Akdeniz'in Pamfilya
döneminden beri zeytincilik yapılan ve antik çağlarda düzenlenen yarışmalarda
dereceye girenlerin amforalarda zeytinyağlarıyla ödüllendirildiği topraklar
olduğunu anımsattı. Alavant, “Bu değerimizi gün yüzüne çıkarmak ve geçmişte
olduğu gibi zeytinle anılır bir kent haline gelebilmek içi 4 yıl önce 4 kişiyle
başladığımız bu yolda 50'yi aşkın zeytin ve zeytinyağı üreticisiyle ayrı ayrı
toplantılar yapar hale geldik" dedi.
'HEDEF ÜST MARKA YARATMAK'
Tolgahan Alavant, Antalya'ya özgü Tavşan Yüreği ve Beylik
Zeytini üretiminin artırılması, Antalya zeytin ve zeytinyağı sektörünün
geliştirilmesi için borsa olarak çalıştıklarını belirterek, bölgede üretilen
kaliteli zeytinyağlarının Antalya çatısı altında markalaşması için yaptıkları
çalışmalar hakkında bilgi verdi. Antalya zeytinyağının sıvı altın değerine
ulaştırılması gerektiğini kaydeden Alavant, zeytinyağı konusunda yeterli
bilgiye sahip olmayan tüketicinin bilgilendirilmesinin önemini vurguladı.
Alavant, “Öncelikle bizler bu konuda bilinçlenmeli ve hatasız olarak pazara
çıkmalıyız" dedi. Zeytinyağında Antalya üst markası yaratma hedefinde
olduklarını vurgulayan Alavant, bu konuda başarı hikayesi yazılabileceğini
söyledi. Alavant, eğitimin verimli geçmesini diledi.
TADARAK HİSSETTİLER
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri
Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mücahit Taha Özkaya, Ankara Hacı Bayram Veli
Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, ödüllü zeytinyağı üreticisi Atilla Totoş ve
Zeytindostu Derneği İzmir Duyusal Analiz Paneli Panelisti Sebahat Totoş,
zeytinyağı ile ilgili temel bilgileri katılımcılarla paylaştı.
Eğitmenlerin ve uzmanların sunumlarının ardından geçilen
zeytinyağı tadım eğitiminde katılımcılara duyusal analiz eğitimi verildi. İyi
bir zeytinyağının önce burnu ikna etmesi gerektiğinin belirtildiği eğitimde,
zeytinyağı koklandığında taze zeytin meyvesi kokusunun hissedilmesi gerektiği
anlatıldı. Zeytinyağının olumlu özellikleri ve kusurları hakkında da bilgilerin
verildiği eğitimin son bölümünde katılımcılara zeytinyağı tadımı yaptırıldı. Haber Merkezi