Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. DR. İlhami Bayramin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin devlet arazilerini özel sektöre kiralama planını Akdeniz GERÇEK’e yorumladı. Bayramin, üretimi artırmanın çaresini devlet arazilerinin kiralanmasında bulan Bakan Pakdemirli’nin böyle önemli bir karar almadan çok iyi planlama yapmasını tavsiye etti.

 

PLANLAMADAN OLMAZ

Prof. Dr. Bayramin, “Tarım bakanı devletin elindeki hangi kullanılmayan araziyi kiralayacakmış? Devletin sahip olduğu araziler Hazine’nindir. Sayın Bakan bu arazilerin tarım arazisi olup olmadığını nereden biliyor? Önce bakan, ülkesinin toprağını iyi tanıyacak ondan sonra böyle açıklamalar yapacak. Bu topraklar kime kiralanacak, burada neler üretilecek onun önce açıklanması lazım. Hangi şirketlere kiralanacak, bu şirketler eğer böyle bir arazi varsa ne yapacaklar? Böyle kararlar hemen alınmaz. Önce bir planlama yaparsınız ve ona göre bir yol haritası çizersiniz. Önce ülkemizin toprağımıza, sonra ürünümüzü bakacağız” dedi.

 

ÖNCE TOPRAĞIMIZI TANIYACAĞIZ

Devlet arazilerinin özel sektöre kiralama fikrinin altının iyice doldurulması gerektiğini vurgulayan Bayramin, şöyle konuştu: “Ben bu ülkede doğaya zarar vermeden ne üretebilirim dememiz lazım. O yüzden önce toprağımızı, bitkimizi ve hayvan varlığımızı tanıyacağız. Ne zaman, nerede, nasıl, ne ile üretim yapacağımızı planlayacağız. Hangi kalitede üretim yapacağımızı planlayacağız. Yani her şeyin ucuz olduğu dönemde üretim yapmak önemli değil. O yüzden ülkemizde ne var ne yok onu çok iyi bilmemiz lazım.”

 

HANGİ ARAZİYİ KİRALAYACAK?

“Yani bakan göreve yeni geldi ve ayağının tozuyla devlet arazilerini kiralamayı düşündüğünü açıkladı. Böyle şey olmaz. Hangi araziyi kiralayacak? Bu tip önemli kararlar planlama yapılmadan alınmaz. Daha önce bunun benzerlerini çok gördük ve yaşadık. Toprağımızı bilmediğimiz, birinci sınıf tarım arazilerini tarım dışına çıkardığımız ve demiryollarımızı yanlış yerlerden geçirdiğimiz için daha yeni üzücü bir tren kazası yaşadık. Dolayısıyla devlet arazilerinin özel sektöre kiralama fikrinin altının iyice doldurulması ve ondan sonra harekete geçilmesi lazım.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim