Antalya Müteahhitler Derneği Yönetim Kurulu, Başkanı Deniz Karataş “İmar Barışı yüzyılın büyük fırsatıdır. 31 Ekim’e kadar vatandaşlarımızın ve tüm yapı sahiplerinin bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerekiyor” dedi..

Antalya Müteahhitler Derneği’nden verilen bilgiye göre,  Karataş, “Bilindiği üzere imar barışı, eski tabirle yani imar affı gelmiştir. Ancak süreli bir uygulamadır. Bu sürede 31 Ekim’e kadar verilmiştir. Bu bağlamda geniş kapsamlı imar barışı fırsatını kaçırmamak için özellikle dubleks, çatı araları ve benzeri çıkmaları yani emsal artışlarını beyan edilmesi unutulmamalıdır. Bu hem müteahhitler açısından önemlidir, hem de müteahhitlerin dükkân, daire ve satışını yaptığı piyasadaki müşteriler, tüketiciler açısından önemlidir. İddia ediyorum ki bu yüz yılın fırsatıdır” diye konuştu.

ÇOK BÜYÜK MÜCADELE VERDİK

Deniz Karataş, “ Biz yerel yönetimlerle on beş-yirmi santim için büyük mücadeleler verdik. Projeye her zaman uygun olmayan yapıların ister istemez santimetre bazında gerek imalat aşamasında işçi hatasıyla, gerekse malzemenin kalınlıkları, ebatlarının, ölçülerinin önceden çok net kestirilememesi, gerekse de projenin kendi içinde çizimlerdeki çelişkiler yüzünden, bir binanın ölçülerinde küçük sapmalar meydana gelmekteydi.  Müteahhit binanın yirmi, otuz santim büyük olması nedeniyle bir gelir ve kazanç elde etmemektedir. Ama projeye bakıldığında matematik hesaplamasında iki kere iki dört olduğu için maalesef bu yapılara iskan alınamamakta, iskan aşamasında da müteahhittin başına gelmeyen kalmamakta. Nitekim bir binayı, otuz santim için yıkmak da mümkün olmamakta. Otuz santim küçük olan bina yok mu onlarda var. Biz müteahhitler olarak hiçbir zaman ne otuz santim, ne daha yüksek sapmaları çıkar için asla yapmamışızdır, böyle küçük konulara da asla tenezzül etmemişizdir. Sapmalar tamamen sözünü ettiğimiz konular neticesinde ortaya çıkmıştır” dedi.

DÖRT KATLI YERE ALTI KATYLI BİNA YAPTILAR

Karataş, “Nitekim devlet öyle bir kanun çıkardı ki dört katlı yere altı katlı bina yapana bile af getirdi.  Bunu hiçbir müteahhit yapmaz… Bunu zaman içerisinde hayatın ihtiyaçlarına göre satın almış kişilerin ya çocuğu evlenmiştir üstüne eklemiştir, kimseye söylemeden duyurmadan yığma tuğla şeklinde, ya da başka şekillerde olmuştur. Çünkü müteahhitler, üç farklı kanaldan çok sıkı bir şekilde denetlenmektedir. Birincisi proje müellifleri vardır projeyi çizen, ikincisi yapı denetim firmaları üçüncüsü ise belediyenin takım kadrosu vardır, iskânı veren. Dolayısıyla; müteahhitlerin bu kadar denetimin içinden geçtikleri için, bir yeri büyük yapmaları düşünülemez” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

 

 

 

Editör: TE Bilisim