Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, 7143 sayılı kanun kapsamına giren; 31 Mart 2018 öncesi BAĞ-KUR, askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyol ve geçiş idari para cezaları, ecri misil, öğrenim-katkı kredi, emlak ve belediye, gümrük kanunuyla ilgili mali idareye, SGK’ya ve meslek odalarına olan borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili Akdeniz GERÇEK’e konuştu.

 

BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI

Çavdar, 31 Mart 2018 tarihine kadar tahakkuk edilmiş, kesinleşmiş alacaklarla ilgili beklenen gelir konusunda umutsuz konuştu. Çavdar, “Yapılandırmalarda beklenen gelir seviyesinin, ekonominin şu anki mevcut durumundan ötürü beklentinin çok altında kalacağını düşünüyorum. Rakam vermek ne kadar doğru olur bilmiyorum ama ben yüzde 50’in altında olacağını tahmin ediyorum.  Bunu şunun için söylüyorum, bundan bir süre önce imar affı çıktı. Arkasından ‘mali af’ dediğimiz yapılandırma çıktı. Dolayısıyla herkesin paraya ihtiyacı olduğu şu dönemde yapılandırma oranı yüksek olsa bile ödeme oranı konusunda sıkıntı olabileceğini düşünüyorum” dedi.

 

BU FIRSAT KAÇMAZ

Piyasada ciddi bir nakit sıkıntı olduğunu hatırlatan Çavdar, ”Büyük firma, küçük firma hiç fark etmiyor. Bütün herkes sıkıntı içerisinde. Çünkü faiz oranları çok yükselerek yüzde 20’ye geldi. Ticari faiz oranları da şuanda iyimser rakamlarla yüzde 24’lerde 25’lerde geziyor. Dolayısıyla herkes kredi kullanmakta da zorlanıyor. Bu da piyasadaki ödeme dengelerini bozdu. Piyasada sıcak para kalmadı. Ancak şunu söyleyeyim, bu borçların yeniden yapılandırılması borcu olanlar için bulunmaz bir fırsat. Bence bu haklarını kullansınlar. Bunun ilk taksit ödemesi eylül ayının sonunda başlıyor. Belki o zamana kadar ekonomi düzelir ve insanların işleri açılır. Ama mutlaka müracaatta bulunsunlar” diye konuştu.

SMMMO Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, bir önceki çıkan yasadan faydalanamayanların bundan faydalanabileceklerini ancak bir öncekinden faydalanıp ödemeye devam edenlerin bundan faydalanamayacağını da sözlerine ekledi. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim