Kadın Danışma Platformu üyeleri, çocuklara yönelik cinsel istismar suçuna ilişkin değişiklik öngören kanun tasarısını eleştirdi. Platform adına açıklama yapan Selma Yavuz, faillere yönelik cezaları artırmayı hedef alan tasarının çocuk istismarının toplumsal ve psikolojik nedenlerini araştırmaktan uzak ve çocuk hakları odaklı olmadığını savundu. Cezaların artırılmasının çözüm olmadığını, aksine cezasızlık riskini artırdığını belirten Yavuz, şöyle devam etti:

 

 

"Aşırı derecede artırılmış cezalar saldırganları kışkırtır ve tecavüz edip suç delilini ortadan kaldırmak amaçlı cinayetlere neden olur. Sadece ceza artışı çocukların erken yaşta evlendirilmesine ve istismarı bildirim yükümlülüğünün ihlaline sebep olur. Ceza artımının çözüm olmadığı ortadayken idam tartışmaları toplumsal linç kültürünü beslemekten, çocuk istismarının nedenlerini ortadan kaldıracak tartışmaları gündemden uzak tutmaktan başka işe yaramamaktır. Dünyada idam cezalarının olduğu ülkelerde kadına ve çocuğa yönelik suç oranlarında büyük artış söz konusu."

 

 

Çocukla teması olan tüm kesimlere dönük farkındalık çalışmaları yürütülmesi gerektiğini dile getiren Yavuz, ceza artırımıyla değil çocuk hakları temelinde önleme ve koruma odaklı çocuk koruma sistemi kurulması gerektiğini söyledi.(DHA)

 

 

 

Editör: TE Bilisim