-Milli Park, Doğal Sit Alanı, orman, mera ve tarım alanlarının yapılaşmaya açılmasını sağlamak amacıyla ‘Tabiat Parkı’na dönüştürülmesinin son kurbanı Kleopatra Koyu oldu, ticarileştirilen Tabiat Parkı, ‘Tabiat Rantı’na dönüştü.

 

 -Tahsise tepki gösteren bölge halkı, STK’lar ve siyasi partilerin temsilcileri Antalya’nın bütün kıyılarının yağmalanmaya devam ettiğini belirtilerek, “Burası tekrar halkın olana kadar direnişimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

 

 

Tekirova Tabiat Parkı’nda Kleopatra Koyu olarak bilinen kıyının da içinde bulunduğu alanın ihale edilmesine bölge halkı, STK’lar ve siyasi partilerin temsilcileri protesto eylemiyle tepki gösterdi.  Eylemde ellerinde, ‘Yapılaşma istemiyoruz’, ‘Her şey doğalken güzel’, Tekirova bizimdir’ ve’ Bakanım sözünü tut, burası Uzungöl değil’ pankartları bulunan vatandaşlar, karardan acilen vazgeçilmesini istediler.

 

KIYI YAĞMASINA DEVAM

Yapılan açıklamada, Antalya’nın bütün kıyılarının yağmalandığı ve yağmalanmaya devam ettiği belirtilerek, “Antalya’nın doğaseverleri ve yurtseverleri buna müsaade etmiyor. Onun için burada tepkimizi ortaya koyuyoruz. Buna benzer yağmalanmaların birçoğunu Antalyalılar, yurtseverler engelledi. Bu bölgede 100’ün üzerinde endemik bitki var, kızılçam ormanları var. Bunu yapanlar doğa düşmanı. Halkın kullandığı alanlara göz koyuyorlar. Çünkü burada insanlar kamp yapıyor, gönüllerince denize giriyor. Antalya’da halkın rahatça denize girebileceği yer kalmadı. Antalya’nın merkezi Konyaaltı ve Lara yağmalanmak üzere, buna da direnmek gerekiyor “ denildi.

 

YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ

Açıklamada seçime 15 gün kala yangından mal kaçırır gibi hareket edildiğini belirtilerek, “Kaybederken de vurgunu ganimet sayıyorlar. Beş yıllığına beş yüz bin lira. Bunu şurada bulunanlar aramızda para toplasak biz alırdık, halk olarak bize verselerdi. Halk burayı kooperatif kurup işletir. Şahane de işletir. Bu durum diğer sahiller için de geçerli. Buna müsaade etmeyeceğiz. Bugün burada bu direniş yapılıyor ama sona ereceğini de düşünmesinler. Burası tekrar halkın olana kadar biz bu direnişi sürdüreceğiz” diyerek tepki gösterildi.

 

GEÇMİŞTE NELER YAŞANDI?

Kemer’e bağlı Tekirova Mahallesi’nde bulunan muhteşem güzellikteki Kleopatra Koyu, Ocak 2015’te Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından mesire yeri ilan edilerek adrese teslim ihaleyle bir işadamına 3 milyon 800 bin liraya kiralandı. Koyu alan işadamı buraya bir otel inşa etmek istiyordu. Ancak mesire yerleriyle ilgili yönetmelik, "Gemi Yıkığı" olarak da bilinen koyda yalnızca 30 odalı kır evi yapımına olanak tanıyordu. Bunun üzerine iş adamı yanlış hesap yaptığını anladı ve kazandığı ihalenin sözleşmesi yapılacağı sırada bu işten vazgeçti. Bunun üzerine Kleopatra Koyu 2016’da "tabiat parkı" ilan edilerek bu kez 100 bin lira muhammen bedel ile yeniden ihale edildi. 20 Haziran 2017’de "Tekirova Tabiat Parkı" olarak Ankara’da ihaleye çıkarılan koyu, beklenmedik biçimde ihaleye katılan F.Ç. adında bir işadamı 120 bin lira bedelle kazandı. Ancak bir süre sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı beklenmedik şekilde sonuçlanan ihaleyi iptal etti. Geçtiğimiz hafta yeniden ihaleye çıkarılan Tekirova Tabiat Parkı, 505 bin lira bedelle 29 yıllığına ünlü bir turizm şirketine tahsis edildi. İddiaya göre ihaleyi işadamı Fettah Tamince’ye ait olan Sembol İnşaat ve turizm firmasının da içinde olduğu ortaklık kazandı. İmar planı henüz hazırlanmayan koyda 5 yıldızlı otel dâhil turizm tesisleri yapılabilecek. Bilindiği gibi Tamince, 2014 yılında Phaselis Antik kenti arazisinde "Dream of Phaselis" adlı 5 yıldızlı bir otel inşa etmek istemiş, sivil toplum örgütleri ve yöre halkının açtığı davaların ardından proje yargı tarafından iptal edilmişti. Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim