Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Sefa Altınay, turizmin Türkiye için çok önemli olduğunu ancak Turizm Bakanlığı yapan isimler içerisinde sektörün içinden gelen ve konuya hakim olan insanın çok az olduğunu söyledi. Altınay, Turizm Bakanlığıyla ilgili son 15 yılı kapsayan istatistikler çıkardığını hatırlatarak, “13 gün Bakanlık yapan bakanlarımız bile olmuş, 1 yılın altında Bakanlık yapan Bakan sayımız 20’yi geçmiş. Geçmiş dönemlerde siyasi olarak bakanlıklar dağıtılırken Turizm Bakanlığı ‘kalan bakanlık’ olarak görülmüş. ‘Bu Bakanlığı da sen al’ gibi görülmüş. Bakanlar içerisinde sektörün içinden gelen ve konuya hakim insan çok az. O bakımdan bakanlık, sektör adına ‘neyi ne kadar yapıyor’ bu önemli bir konu. Bakanlık ayrıca icracı bir bakanlık değil ve bir ucu muhakkak başka bir bakanlığa değiyor. Ya Ulaştırma’ya ya Çevre ve Şehircilik’e ya Orman Bakanlığı’na ya da Ekonomi Bakanlığı’na değiyor. Bizim Bakanlığımız tek başına proje hayata geçirmekte zorlanıyor. Muhakkak bir diğer Bakanlığın alanına giriyor. Aslında bizim bakanlığımızın koordinasyon yapması, bunu yaparken de bakanlıklara hükmedebilmesi gerekiyor. Bazı sorunları aşmak için bunun yapılabilmesi gerekiyor. Halbuki Turizm Bakanlığı Yunanistan’da çok güçlü. Etkisi ve yaptırımı var. Bunun bizde de olması gerekiyor” dedi.

 

DÜNYA İLE YARIŞIYORUZ

Altınay,  turizmin artık çok büyüdüğünü ve dünya ile yarıştığını hatırlatarak, “1980’li ve 90’lı yıllardaki turizm ile 2018 yılındaki turizm arasında dağlar kadar fark var. Türkiye turizmde dünya ile yarışıyor. Turizm konusunda dünya ligindeyiz. Turizm profesyonelleri, turizm yatırımcıları dünyanın her yerinde ve bunlar çok saygın kişiler. Ülkemizde bu işin en profesyonelleri var. Dolayısıyla burada kitabın tekrar yazılması gerekiyor. Bunun için profesyonellerin ve bu yatırımcıların benim 2006 yılından beri köşe yazılarımda sürekli söylediğim gibi Turizm Üst Kurulu’nun kurulması gerekiyor. Turizm İstişare Kurulu kuruldu. Bu kurul çok önemli bir kurul. Turizmi yönlendirecek etkin bir kurul. Bu kurul sufle verecektir, yön verecektir. Burada tüm STK’lar ve profesyonellere bulunacaktır. Turizm ticaretini yapan bu profesyoneller, neye ihtiyaç olduğunu, neyin gerektiğini çok iyi biliyorlar. Turizm İstişare Kurulu, projelerini çıkaracak; adı bakanlık mı turizm ofisi mi olur, genel müdürlük mü olur, ne olursa olsun. Siz bir şirket kuruyorsunuz, sen CEO’sun ama patron olarak senin hiçbir yetkin yok.  Turizm Bakanlığı da buna benziyor” dedi.

 

YANLIŞ TEDAVİ ÖLDÜRÜR

“Bence ülkemizde turizm doğru okunmuyor” diyen SAYD Başkanı Sefa Altınay, sözlerini şöyle sürdürdü: “30 milyar dolar para gelen bir sektör ciddiye alınmalı ve doğru ihtiyaçları doğru okunmalı. Ama bunu doğru okumuyorlar. Doğru okunmadığı ya da bir başka deyişle hastalığı doğru teşhis etmedikleri için reçeteye yanlış ilaç yazıyorlar. Önce teşhisin doğru yapılması lazım. Turizm üvey evlat muamelesi görmeyi hak etmiyor. Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz; turizmin rahatsızlıkları var, bu rahatsızlıkları doğru teşhis edersek ve doğru tedavi uygularsak kısa sürede ayağa kalkar, yanlış tespitler ve yanlış tedavi turizmi daha kötüye götürür ve öldürür. Bu kadar basit.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Editör: TE Bilisim