Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün (BYEGM) 'Yerel Medya Buluşmaları' toplantısı, Antalya'da Ramada Otel'de düzenlendi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Vali Münir Karaloğlu, BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarca, BYEGM Antalya İl Müdürü Esen Diler ile Burdur, Isparta ve Antalya'dan gazeteciler katıldı.

 

CHP’Yİ ELEŞTİRİ

Çavuşoğlu, dış politikayı sahada ve masada etkin bir şekilde yürüttüklerini, terörle mücadelede ise hem içeride hem de dışarıda başarılı olduklarını söyledi. Çavuşoğlu, bir gazetecinin “Muhalefet, Ramazan Bayramı için ülkelerine giden Suriyelilerin geri dönmemesi için çağrıda bulundu. Ne düşünüyorsunuz?’ şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi: “Muhalefet adayları insani duygulardan uzak bir şekilde bunu söylüyor. Bu insanlar neden ülkelerini terk etti ve niye bize geldiler? Nereye göndereceksiniz, rejime mi teslim edeceksiniz? CHP alışık, Azerbaycanlı askerleri zamanında Sovyetlere teslim etti. Kardeşlerimizi sattı. YPG'nin eline mi teslim edeceksiniz? Nereye ve nasıl göndereceksiniz, bizim yaptığımız gibi göndereceksiniz. Fırat Kalkanı bölgesine 170 bin kişi döndü. Afrin operasyonu sonrası temizlik yapılıyor. Türkiye'den da başka yerlerden de Suriyeliler buraya dönecek. Münbiç'i terk etmek zorunda kalanlar Türkiye'de epeyce var, buraya dönecek. Münbiç bittikten sonra Fırat'ın doğusunu istikrara kavuşturduğumuz zaman bu insanlar dönmeye başlayacak. Suriye'de istikrar oluştukça geri gönderirsiniz. Seçim öncesi insani duygulardan uzak göndermek olmaz."

 

YEREL MEDYA BAĞIMSIZ OLMALI

Bakan Çavuşoğlu, bir başka gazetecinin, ‘yerel medyanın aldığı reklamlardaki yüzde 18’lik KDV oranının düşürülmesiyle ilgili bir müjdeniz olacak mı? şeklindeki sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Bu konuda bir müjde var mı yok mu onu ben söyleyemem. Ancak ben, sizin talepleriniz ya da sorunlarınız olursa onları iletirim. Yerel medyanın kendi kendini idare edecek şekilde güçlü olmasını isterim. Bu yerel medyanın bölgedeki gelişmeleri en iyi şekilde yansıtması bakımından önemli. Yerel medyanın objektif ve bağımsız olması bakımından önemli. Aksi takdirde yerel medyanın parası olanın kontrolüne geçme riski var. Ya da sizleri tenzih ederek söylüyorum, yerel medya tehditle şantaja başvuruyor. Bu da gazetecilikle bağdaşmaz. Ama zor şartlarda kalınca olabiliyor. O nedenle yerel medyanın tüm bu yollara heves etmemesi için, mecbur kalmaması için gelirinin yeterli olması lazım. Bu elemanların maaşlarının zamanında verilebilmesi lazım. Siyasi görüşü ne olursa olsun objektif ve tarafsız olabilmesi lazım. Bize muhalif de olsa bu muhalif yapısını koruyacak durumda olması lazım. Yarın güçlü bir siyasinin onu kendi lehine çevirememesi lazım. O bakımdan ben yerel medyanın maddi bakımdan her zaman güçlü olması taraftarıyım. Bu kesintiler azalabilir, vergi indirimi yapılabilir ve ilanlarla ilgili ücretler artabilir.”

Çavuşoğlu, konuşmasının sonunda partisinin Antalya’da 9 milletvekili çıkaracağını da iddia etti. Bilindiği gibi AKP İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, yaptığı açıklamada Antalya’dan 10 vekil çıkaracaklarını iddia etmiş, daha sonra bu rakamı biri kontenjan olmak üzere (8+1) 9 vekil olarak düzeltmişti. Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim