Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) mayıs ayı meclis toplantısı Meclis başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantında konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, geçtiğimiz yılın ortalama 3.70 dolar kuru, yüzde 12 Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranı, yüzde 11 enflasyon ve yüzde 7.4 büyümeyle tamamlandığını belirterek, sektörün 2017 yılı büyümesinin, 2016'daki yüzde -2.6'lık küçülmenin de etkisiyle yüzde 4.7 ve enflasyonun da yüzde 10 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

 

MALİYETLER ÇOK ARTTI

2017 yılının tarımsal üretim ve ticaretle uğraşanlar için, genel ekonomiye göre oldukça kötü bir performansla geçtiğinin ortaya çıktığını hatırlatan Çandır, “Bu tespiti pekiştiren diğer gösterge de ilaç, gübre ve mazot gibi tarımsal girdi maliyetlerindeki aşırı artıştır. İlan edilen rakamlar, sektörün 2017'de üzerinde biriken maliyet yükünü satışlarına yansıtamamış, finansman ihtiyacını kredilere başvurarak gidermeye çalışmıştır. Bu durum sektörün, genel ekonomik büyümenin yaklaşık yarısı kadar büyümesinde etkili olmuştur. 2018'in ilk yarısına yaklaştığımız bu dönemde yaşadıklarımız, bizlere geçen yılı aratmaktadır. Çünkü girdilerimizin çok önemli bölümünün bağlı olduğu döviz fiyatlarında geçen yıl ortalamasına göre yüzde 25'i aşan, faizlerde ise yüzde 35'i geçen artışlar olmuştur" dedi.

 

ACİL TEDBİR ALINMALI

“Tüketici enflasyonunda yıllık yüzde 28'lik artışa karşılık, tarımsal üretim ve ticaretle uğraşanların karşı karşıya kaldığı enflasyonda yüzde 40'a yaklaşan artış yaşanmıştır” diyen Çandır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aradaki farkı hala birikimli olarak bünyemizde tutmaktayız. Bu türden birikimli yükler, sektörümüzün zorlu koşullara direncini zayıflatmakta, üretim kabiliyetini azaltmakta ve yatırım yaparak büyümesini engellemektedir. 2018 yılının hiç olmazsa ikinci yarısında, sektörümüzün üzerinde giderek artan yükleri azaltıcı ve üretim motivasyonunu artırıcı tedbirlerin acilen alınmasını beklemekteyiz"  

 

 52 DÖNÜMLÜK ALANA KURULACAK

ATB Başkanı Çandır, üyelerin isteği üzerine mecliste Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle

 52 dönümlük alanda kurulacak olan canlı hayvan borsasıyla ilgili de bilgi verdi. Canlı hayvan borsasının hayvan pazarı ve borsa olarak iki bölümden oluşacağını söyleyen Çandır, “Yıllardır konuşulan canlı hayvan borsası Brezilya dizisi gibi bir türlü sonlanmayan bir şey. Görev dönemlerimizde hayata geçirilmesi için en çok uğraştığımız proje. Ama bu kez işler yolunda gidiyor. 49 yıllığına tahsis yapılacak canlı hayvan borsasıyla ilgili bugüne kadar 50’ye yakın toplantı yaptık, umarım sekteye uğramaz” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim