Karaloğlu, provokatif olaylara karşı dikkatli olunması çağrısında da bulundu.

 

-------------------

 

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 24 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimleriyle ilgili Antalya basınıyla bir araya geldi. Akra Hotel'de gerçekleştirilen toplantıya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Cengiz Yıldız, İl Emniyet Müdür Vekili Ramazan Ahmet Taşır, Antalya Emniyet Müdür Yardımcısı Mesut Görücü ve Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı Yarbay Sezai Özkurt katıldı.

 

İLKLERİN SEÇİMİ OLACAK

Toplantıda konuşan Vali Münir Karaloğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yayınladığı seçim takviminin ardından aldığı kararları takip ettiklerini ve Antalya’da seçimin huzur ve güven içerisinde geçmesini sağlamak için bu talepleri ivedilikle yerine getireceklerini söyledi. 24 Haziran seçimlerinin bir ilk olacağını da kaydeden Karaloğlu, “16 Nisan referandumuyla cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildi. İlk defa cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine dönük seçimde yine ilk defa hem cumhurbaşkanı hem de parlamenter üyelerini birlikte seçeceğiz. Türkiye ilk defa yasal ittifakları yaşayacak. Partiler kendi amblemleriyle grup oluşturabilecek. İlk defa 600 milletvekili seçilecek. Antalya'da ilk defa 14 milletvekilinden 16'ya çıktı" dedi.

 

SANDIK ENGELLİNİN

AYAĞINA GİDECEK

Karaloğlu, bu seçimde yatağa bağımlı hasta ve engelliler için seyyar sandık uygulamasının hayata geçirileceğini de belirterek, “Eskiden yatağa bağımlıların siyasi iradesini sandığa yansıtma şansı olmuyordu. Bu türdeki vatandaşlarımız kendisi veya bir yakını aracılığıyla muhtarlık veya direkt ilçe seçim kurulana başvurarak seyyar sandık listesine alınacak. Seçim günü de vatandaşımız evinden çıkmıyor, sandık vatandaşımızın evine, yatağına geliyor, vatandaşımız oyunu seyyar sandıkta kullanabiliyor. Beni en çok etkileyen konulardan bir tanesi bu seyyar sandık uygulaması oldu" diye konuştu.

 

SEÇMEN SAYISI ARTACAK

Karaloğlu, 16 Nisan 2017'de yapılan referandumda Antalya'da 4508 sandık kurulduğunu ve 1 milyon 636 bin 742 seçmen sayısı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “Bu seçimde kesin olmamakla birlikte 40 bin civarında artışla 1 milyon 677 bin civarında seçmen olacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca, YSK her sandık için 360-380 arasında oy belirledi. Köylerde ise bu rakam 400'ü geçerse

ikinci sandık olacak.”

 

PROVOKASYONA DİKKAT

Vali Karaloğlu, seçim günü herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için emniyet ve jandarmanın bölgelerinde her türlü tedbirleri aldığını da hatırlatarak, provokatif olaylara karşı da dikkatli olunması çağrısında bulundu. Karaloğlu, seçim yasaklarını da açıkladı. 24 Haziran tarihinde içki satış ve servisinin, silah taşımanın ve eğlence mekanlarının açık olmasının yasak olduğunu söyleyen Karaloğlu, “Yüksek Seçim Kurulu kararıyla pazar günü saat 18.00'e kadar düğün de yasak. Ancak saat 18.00'den sonra düğün yapılabilir bu konuda bir sıkıntı yok” dedi.

 

TAHRİKLERE KAPILMAYALIM

Her seçimin kazananı ve kaybedeni olacağını, bu yüzden herkesin sonuçları demokratik olgunlukla karşılamasını isteyen Karaloğlu, şöyle dedi: “Kazananların kazanma duygusunu çok fazla abartmamasını, kaybedenlerin de kaybetmeyi demokratik olgunlukla sindirmesini arzu ediyoruz. Bazen gerçekten çok abartılı zafer gösterileri oluyor, bunun karşısında kaybedenlerin tahrik olma ihtimali var. Biz buna karşı da tedbir alırız ama biz bunu toplumun içselleştirmesiyle herhangi bir sorun yaşamayacağımızı düşünüyorum. Antalya'nın bundan önceki seçim karnesine baktığımızda, gerçekten seçime dönük çok büyük olaylar yaşanmadığını görüyoruz.”

 

MİTİNG ALANLARI NEREDE?

Her ilçede miting alanlarının belli olduğunu belirten Vali Karaloğlu, “Partiler o alanlardan bir tanesini tercih edebilir, onun dışındaki bir alanı talep ederse verme şansımız yok tabi ki. Burada 14 Haziran'a kadar yetki mülki idare amirlerinde, 14 Haziran'dan 23 Haziran saat 18.00'e kadar ise ilçe seçim kurullarında ve oralara müracaat edebilecekler” dedi. Toplantıda Antalya'da belirlenen miting alanlarının merkezde Atatürk Parkı'nda Türkan Saylan heykelinin de bulunduğu alan, Kepez'de Turgut Özal Spor Salonu önündeki 3 ve 4 nolu alan, Aksu, Döşemealtı ve Konyaaltı ilçelerinde de kent meydanları olduğunu açıklandı. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim