“Balbey satıldı!”

 

Nisan ayı meclisine Balbeyli vatandaşlar damgasını vurdu. Meclisin ikinci katında oturumu takip eden vatandaşlar, Balbey Mahallesinin planlaması konusunda bilgi sahibi olamadıklarını kaydederek Başkan Türel’i protesto etti. Balbeyliler, ‘Balbey satıldı’ ve ‘hakkımızı istiyoruz’ diyerek tepkilerini dile getirdi.

 

 ---------

Antalya Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı devam meclisi, Başkan Menderes Türel başkanlığında toplandı. Balbeyli vatandaşlarının da büyük ilgi gösterdiği mecliste zamana zaman sesler yükseldi. Balbeyli vatandaşlar, özellikle başkan Türel’in yaptığı konuşma sonrası ‘Balbey satıldı’, ‘hakkımızı istiyoruz’ diyerek tepkilerini dile getirdiler. Mahalleliler, planları bilmediklerini belirterek, sürecin kendileri ile paylaşılmasını istedi. CHP'li meclis üyelerinin ısrarı üzerine Başkan Türel, Bal-Der Başkanı Bünyamin Zengin'e söz verdi. Zengin, "Santral Mahallesi'ne uygulanan kentsel dönüşüm projesi buraya uymaz. Bu bölgede hak sahiplerinin tamamı mülkiyet sahibi olduğu için ona göre planlama yapılması lazım. Planlamada mahalle halkına fırsat verilmesini istiyoruz" dedi.

 

TÜREL: KURULDAN GEÇMELİ

Başkan Türel, mahallenin tarihi kapsamda olduğunu belirterek, burada yapılacak planların Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayından geçmesi gerektiğini söyledi. Türel, şöyle dedi: "Kurul planlara hayır derse yapacağımız bir şey yok. Teknik bir çalışma yürütülüyor. Şeffaf bir şekilde süreç yürüyor. Vatandaşın isteğine yönelik bir çalışma yürütüldü. İnce eleyip sık dokuyoruz. Projeyi Koruma Kurulu onay verdikten sonra paylaşacağız. Proje etap etap uygulanacak. Planlar vatandaşla birlikte yürüyecek. Böyle bir niyetimiz olmasaydı halk toplantıları düzenlemezdik. Zorla bir uygulama yapmayız.”

 

BAŞKAYA: PROJEYİ BİLMİYORUZ

Songül Başkaya, Balbey mahallesiyle ilgili yaptığı konuşmada konunu önemine değindi. Vatandaşa ellerinde geldiğince yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydeden Başkaya, “Balbey konusunda çok bilgili olduğumuzu söyleyemeyeceğim. Geçen hafta yapılan toplantıda Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zekai Görgülü tarafından konu bize aktarılmamayı çalışıldı ama çok karışık bir bölge. Vatandaşlar da burada uygulanacak proje ve çalışma nedir bilemedikleri için onay vermekte sıkıntı yaşıyorlar. Üstelik kentsel yenileme konusunda ülkemizdeki örnekler de kaygı uyandırdığı için Balbey halkı da endişeli olmakta haklı. Bizim de bu konuda kafamız aydınlanmış değil. Biz buranın kent belleği açısından kente kazandırılmasından yanayız ama etaplama kriterleri neye göre yapıldı, neden o bölgeden başlanıyor ve uygulama projesi nasıl bir proje olacak onu bilmediğimiz için Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporuna katılamıyoruz” dedi. Balbey ile ilgili AKP ve MHP’nin kabul, CHP’nin RET oyuyla ve oy çokluğuyla kabul edildi.

 

‘PROJEYE KATILIYORUM AMA DAVACI

OLDUĞUM KONUDA RET VERECEĞİM’

Gündemin 9. maddesinde Güzeloba Mahallesindeki Lara Birlik alanına ait 12654 ada 1 parseldeki alanın engelli vatandaşlarının denize girebilmelerine yönelik Antalya Sosyal Hizmetler AŞ tarafından işletilmesine yönelik komisyon raporu görüşüldü. Maddeyle ilgili söz alan CHP’li Meclis Üyesi Songül Başkaya, Lara Birlik alanı üzerinde yer alan, birliğe ait hizmet binası ve eklentilerinin gündemiyle ilgili yaptığı konuşmada daha önce bu birlikte başkanvekili olarak görev yaptığını hatırlattı.

Başkaya, projeye katıldığını ancak davacı olduğu bir konuda ret oyu kullanacağını belirterek şöyle konuştu: “2014 yılı seçimleri sonrasında Muratpaşa ve Büyükşehir belediyelerinin ortaklığında ilk genel kurulunu yaptık. Ama daha sonra yargıya intikal etti. Çünkü birliğin feshini kabul etti Büyükşehir Belediyesi. Halen yargı sürecimiz devam ediyor. Tabi buradaki nispete engel değil. Vatandaşlarımız ve özellikle engellilerimiz hizmet almalı. Biz bu hizmeti onaylıyoruz. Ancak onaylamadığımız noktalar da var. Bilindiği gibi Lara turizm bölgesi. Burada Turizm Bakanlığınca yapılan planlar, defalarca Mimarlar Odasınca yargıya götürüldü. En son benim de iştirak ettiğim İl Genel Meclisinde bir davayla 2016 yılında planları iptal oldu ve şuanda plansızlık var. Orada bir bar veya cafe şeklinde bir işletme hüküm sürüyordu ve büyük işgaller vardı. Bununla ilgili hiçbir tedbir alınmadı. Hiçbir işlem yapılmadı. Orada işletmelerin halka ücretsiz olarak hizmet etmesini isterdik. Projeye katılmıyorum ama davacı olduğum bir konu olduğu ve davalarımız da devam ettiği için burada ret oyu kullanacağım.”

 

TRT ALANINI ANTALYA’YA HAYIRLI OLSUN

Başkaya, meclisten inatla geçirilen bazı planların yargıdan dönüp iptal edilmesinin ardından tekrar meclise gelmesine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bugün en az 6-7 gündem maddesinde yargı tarafından iptal edilmiş planlama hususlarını görüşüyoruz. Keşke burada bizim eleştiri ve önerilerimiz, teknik arkadaşlarımızın eleştiri ve önerileri dikkat alınsa ve planlama süreçleri bu kadar gecikmese. Ayrıca yargı ve hukuk büromuz bu kadar yükle karşı karşıya kalmasa. Geçtiğimiz günlerde belki bir ilk gerçekleşti. Konyaaltı TRT planlamasıyla ilgili bu alanın ticaret, konut ve turizm alanına dönüşmesine itiraz etmiştim. Yargıya başvurdum, iptal oldu. Bununla onur duymuyorum. Doğruyu yaptım ama keşke bu Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel yapsaydı da 2016 yılından bu yana kadar bu konuyla uğraşmasaydık. Antalyamıza ve TRT’ye hayırlı olsun.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim