-Antalya Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı olağan meclisinde gündem yine Konyaaltı sahiliydi. Mecliste; CHP grubuyla, Başkan Menderes Türel arasında şartname maddeleri ve ihalenin adrese teslim edildiğine yönelik eleştiriler konuşuldu.

 

-Komisyon üyeleri seçiminin de yapıldığı mecliste Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 Yılı İdari Faaliyet Raporu da görüşüldü.  Faaliyet Raporu, AKP ve MHP’nin kabul, CHP’nin çekimser oylarıyla ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı olağan Meclisi, Başkan Türel başkanlığında 79 gündem maddesini tartışmak üzere toplandı. Meclise, Konyaaltı Sahili'ndeki işletmelerin ihalesi damga vurdu. Akdeniz Sanayi Sitesi esnafı, meclisin ziyaretçileri arasında yer aldı. Mecliste gazeteciler için ayrılan yer de dahi esnafla dolunca meclisin teklifiyle sanayide gerçekleştirilecek imar değişikliği maddesi görüşülmek üzere ön sıraya çekildi. Oy birliğiyle alınan imar değişikliğini esnaf alkışlarla karşıladı.

 

KOMİSYONLAR SEÇİLDİ

Belediye Encümeni, komisyon üyelerinin belirlendiği mecliste, faaliyet ile denetim raporları da oylandı. Yeni encümene, AKP'nin önerdiği Ruhi Beşiktaş, Mesut Kocagöz, İsmail Afşar, Enver Aputkan, Can Kasapoğlu seçildi. Mecliste komisyon üyelerini seçimleri de yapıldı.

 

İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU

AKP: Abdullah Yılmaz, Esat Büyük, Kerim Başkaptan, Cenk Halil Bayaz, Hasan Ali Irban, Ahmet Büyükakça

CHP:Erkan Demirci, Songül Başkaya

MHP: Selçuk Senirli

 

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU

AKP:Bahattin Bayraktar, Mustafa Erkan Ersoy, Halit Çilengir,Halil Karataş, Süleyman Acar, Mustafa Eroğlu,

CHP: Sami Altun, Faik Çıtak

MHP:Mehmet Balık

 

ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU

AKP: Serdal Çavuşoğlu, Ali Kurşunlu, Hüseyin  Özbek, Kemal sarı Yıldırım, Ercan Merthatun,İsmail Tosun

CHP:İsmet Tok,Seyfi Arıkan

 MHP:Zihni Asiltürk

 

EĞİTİM, KÜLTÜR, GENÇLİK VE SPOR KOMİSYONU

AKP:Halit Akar, Musa Yücel,Erol Demirhan, Erdeniz Yavuz,Orhan Avcı, Emin Hatipoğlu

CHP:Arzu Yıldırım, E. Ramazan Altaca

MHP:Mehmet Cengiz Büyükgebiz

 

ULAŞIM KOMİSYONU

AKP:Ramazan Etli, Yaşar Sözen, Rasim Elçi, Ercan Ak, Muhammet Ural, Sadullah Bayar,

CHP:Yusuf Kumbul, Sami Altun

MHP:Emin Çağlar

 

İSİM VERME KOMİSYONU

AKP:Yusuf Göven, Hüseyin Torun, İbrahim Köseoğlu,

CHP:Halil Arıkan

MHP:Ali Baki Sarıca

 

KADIN ERKEK KOMİSYONU

AKP:Ali Rıza Zorlu, Fırat Demirci, Mehmet Uyar

CHP:Arzu Yıldırım

MHP:Rasih Şahin

 

CHP KONYAALTI İHALESİNİ SORDU

CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol, gündem dışı konuşmalar sırasında, gündemden düşmeyen Konyaaltı Sahili'ndeki işletmeler için Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ihaleyi eleştirdi. İhaleye tek firmanın katıldığını hatırlatan Çevikol, "Şartname katılımcıları sınırlandırdı. İhale adrese teslim gibi görünüyor. Serbest rekabet ortamını engellendi ve akıllarda soru işareti kaldı. 'İstemezük' gibi yakıştırmaları seviyorsunuz ama biz Konyaaltı için elimizi taşın altına koyuyoruz. Siz medyadan geldiğiniz için medyatik cevap veriyorsunuz ama ben hukuki ve teknik bilgi istiyorum" dedi.

 

TÜREL'DEN KONYAALTI CEVABI

Başkan Menderes Türel, Konyaaltı ihalesiyle ilgili eleştirileri yanıtladı. Türel, Konyaaltı sahilinde kuyumcu hassasiyeti ile adım attıklarını söyledi. Konyaaltı'nın birkaç yıl önceki durumuna çok üzüldüğünü dile getiren Türel, "Konyaaltı kriminal bütün olayların adresiydi. Kadın cinayetleri bile burada işleniyordu. Adli vakaların yaşandığı bir yeri cebine parasını koyan herkese emanet edemezsiniz. Aksi takdirde Konyaaltı'nı kaybedersiniz" dedi.

 

'SÖYLENENLER İFTİRA VE YALAN'

Konyaaltı'nın bir turizm işletmesi gibi yönetilmesini düşünerek bir modeli meclisten geçirdiklerini ve ihaleyi bu şekilde gerçekleştirdiklerini aktaran Türel, şöyle devam etti: "Turizm mantığı ile işletilmesinin gereği kaçınılmaz. Burada ihale şartlarını yoğunlaştırdık. 1500 yatak en az olmak üzere 5 yıldızlı olma şartı ve beraberinde A grubu seyahat acentesi olma şartı aradık. Konyaaltı sadece adli vakaların değil başka talihsiz olayların olduğu bir merkezimizdi. Burada işletmeyi öyle herkese teslim edebilmemiz mümkün değildir. Rekabet koşulları fevkalade güçlü şekilde oluşturuldu. Şartlar tek bir firmaya haiz değildi. Sadece Antalya'da bu şartları 15 şirket taşıyordu. Türkiye'de 150'ye yakın firma bu şartları kapsıyor. Hangi akıl ve mantıkla ihale bir firmayı tarif ediyor? Bunları söyleyenler siyasetin içinde yer etmiş, geçmişte Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile meşgul olmuş kişiler. Öğren de gel. İnsan bir sorar, bilgi istedin de vermedik mi? Söylenenlerin Antalya'da yaptığımız hizmetlerin itibarsızlaştırılması dışında başka bir amacı yok. Söylenenler iftira ve yalan."

 

HESAP MAKİNESİ ŞAŞTI

İhaleden 1 gün önce 7 firmanın ihale dosyası aldığını aktaran Menderes Türel, "Ben de isterdim birden fazla firma katılsın. Bize niye acaba bir firma geldi diye soranlar neden katılmayan firmalara, 'bu değere sahip çıkmadın' diye sormuyor. Kim gelmek istemiş de biz gelme demişiz. Geçmişte Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek bu modelde bir ihale yaptı. Geçmişte siz yaptınız. Biz sizden öğrendik. Konyaaltı Belediyesi'nin ihalesinde firma Konyaaltı'na son yılında 62 bin lira yıllık kira verdi. Bize firma yıllık 8,5 milyon lira kira verecek. Hesap edin. Benim hesap makinesi kaç kat arttığını şaşırdı" diye konuştu.

 

'TEK FİRMA KATILDI DİYE İHALE İPTAL OLMAZ'

Proje ile sahildeki ücretli kısmın yüzde 6.5'e denk geldiğini belirten Menderes Türel, şöyle devam etti: "Konyaaltı halka kapatılıyormuş gibi bağırmaya söyleyecek söz bulamıyorum. İhale kanunlarımızda tek firma girdi, ihale olmaz diye bir madde yok. Bazı şeyleri konuşurken çuvaldızı kendinize batırın. Hukukta olmayan şeyleri varmış gibi uydurmayın. Konyaaltı ihalesini büyük bir hassasiyet ve halkın memnuniyetini en üst sevide olacak şekilde yaptık. Hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız hukuki yollar var. Çamur at izi kalsın. Kendi bindiğiniz dalı kesiyorsunuz. Bu iftiraları atanlar kendi bataklıklarında batarlar."

 

BÖCEK UZUN SÜRE SONRA KONUŞTU

Türel'in sözlerinin ardından Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, söz aldı. Böcek, "Genelde söz almamaya çalışırım. Bugüne kadar siyasi nezaket kurallarını aşmadan bütün başkanlara saygı duydum. Konu Konyaaltı olunca söz aldım. Göreve geldiğimde Konyaaltı'nda pislik nedeniyle denize girilemiyordu ve mafya beni tehdit ediyordu. Konyaaltı o kadar basit anlatılacak bir konu değildir. Bizim yaptığımız ihale yap-işlet-devretti. Siz yapıyorsunuz sonradan işletmeye veriyorsunuz. Bizim ihaleye 9 firma katıldı. Şeffaflıktan korkmayın. Türkiye birinciliği aldığımız bir proje yaptık. Ben ihaleyi rekabet koşulları sağlanmadığı için eleştiriyorum" diye konuştu.

 

'İKİ İHALE FARKLI'

CHP'li Cansel Çevikol ise iki ihalenin birlikte kıyaslanamayacak kadar farklı olduğunu söyledi. Yüzölçümleri açısından iki ihalenin bir olmadığını anlatan Çevikol, "İki ihalenin kapsamı farklı. Yap- işlet- devret modelinde kiralar sembolik belirlenir" dedi. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da Konyaaltı için yapıcı önerileri olduğunu aktardı. Uysal, "Eğer Konyaaltı'nda idari disiplin koymazsanız hukuken değil ama fiilen vatandaş oradan yararlanamaz. Otoparkın yetersiz olduğunu düşünüyorum. Zaaf noktaları konuşulmazsa vatandaş mağdur olabilir" diye görüş bildirdi.

 

BAŞKAYA: KAYBETTİĞİM DAVA YOK

CHP’li Büyükşehir Meclis Üyesi Songül Başkaya ise mecliste Konyaaltı’ndaki Minicity alanının hemen kuzeyinde yer alan TRT alanıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu planlamanın yargıdan dönmesiyle ilgili söz aldı. Başkaya, iktidar ya da muhalefet hangi parti olursa olsun mecliste Antalya’yı ve partileri temsilen, kamu yararına uygun, doğru kararların alınması için çaba harcadıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Muhalefet olarak bizim her eleştirimiz siyasi bir eleştiri değildir. Sayın Başkan şahsımın zaman zaman dava açtığımı ama bir tanesini kazandığımı iddia ediyor ama gerçekten kolay olmuyor. İktidar belediyesiyle davalı davacı konumunda mücadele vermek. Çok sayıda dava edilecek konu var. İdari yargının yükü de çok fazla. Kararlar belki kimi zaman geç çıkıyor ama kamu yararı ve vicdanı rahatlatan doğru kararlar çıktığına inanıyoruz. Şuana kadar kaybettiğim bir dava yok. “

 

YARGI BİZİ HAKLI BULDU

“Söz konusu davada ise yargı tescil etmiş oldu. Biz daha önce uyarmıştık ala burada dinletemedik. TRT’ye ayrılmış olan kamu alanı olarak tahsis edilen bin alanda yaratılan turizm, ticaret ve konut alanına artı bir yoğunluk sağlayacağı, bu yoğunluğu karşılayacak sosyal ve donatı alanları olmadığını söylemiştik. Yargıda bunu tescil etti. Yargı kararındaki davalı savunma özetine bakıldığında benim bu davayı açmamda kamu yararı bulunmadığı ve kanunlara da aykırı olduğu vurgulanıyor. Bu tip yerlerde yargı hakkımızı kullanmamızın bu şekilde ifade edilmesi beni son derece üzmüştür.”

 

HAYALİ BİR BÜTÇE

Başkaya, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 Yılı İdari Faaliyet Raporu ile ilgili de eleştirilerde bulundu. Bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı faaliyet raporunu hazırlayan ve emeği geçen herkese teşekkür eden Başkaya şöyle dedi: “Özellikle bilançoyla ilgili bilgeler ve tespitler, geçmiş yıllarla ilgili karşılaştırmalar bizim ufkumuzu açmıştır. Belediye başkanlarımızdan meclis üyelerime daire başkanlarından memur ve işçilerimize kadar faaliyetlerimize katkı sunan tüm yıl arkadaşlarımıza ve paydaşlarımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Eleştirilerimizin kesinlikle siyasi değildir ve yapıcı olarak görülmesini isterim. Gelir kalemlerimizin yükselmesi bizi mutlu eder ama gerçekçi bütçeler hazırlamak çok daha önemlidir. Hele ki Başkan Türel, finans yönetimini çok iyi bildiklerini, başarılı bir bütçe yaptıklarını her zaman söyler. Ama maalesef 2017 yılı bütçesi, yerel bürokratlardan çok fazla yararlanılmadan yapılmış hayali bir bütçe olarak görüyorum. Rakamlar da zaten bunu gösteriyor.” 2017 Yılı İdari Faaliyet Raporu, AKP ve MHP’nin kabul, CHP’nin çekimser oylarıyla ve oy çokluğuyla kabul edildi. Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim