Makine Mühendisleri Odası(MMO)Antalya Şube’nce 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında ‘Kadınız Biz’ paneli düzenlendi.

Panele MMO Makine Mühendisleri Odası(MMO)Antalya Şube’nce 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenlediği  ‘Kadınız Biz’ paneline MMO  Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, Şehir Plancıları Odası (SPO) Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, Av. Eylem Has ve Prof. Dr. Nurşen Adak konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılışında konuşan MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, kadınlar için  söylenen - erkek gibi kadın- yakıştırmasını uygun bulmadığını söyledi. Hamamcıoğlu,’’  8 Mart’ın çiçekli böcekli kutlamalarına karşıyım bu kutlama olmamalı bu bir anma olmalı, etkinlikleri kutluyorsak 1- 0 yenilmiş sayılırız’’ dedi.  Hamamcıoğlu Türkiye’nin yüzde 50 sinin kadın olduğunu ancak çalışan ekonomik anlamda sadece yüzde  3 ünün kadın olduğunu belirtti. Ülkemizin ilerlemesi için kadının siyasette de yaşamda da aktif olması gerektiğini kaydetti.  Hamacıoğlu, ‘’Acilen örgütlenmeli ihtiyaçları doğru tespit etmeli. Lafta ve sözde kalmadan tacize, tecavüze uğramış kadınlar ve çocuklar için, yeni yasalar çıkarmalı, erkekleri rehabilite etmeliyiz. Bunun için muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur” dedi.

ERKEK EGEMEN BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR

 Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşen Adak ise, kadına yönelik şiddetin sosyal bir sorun olduğunu hepimizin başta kabul etmesi gerektiğini belirterek “Bu sadece şiddet gören Ayşe’nin Fatma’nın bireysel bir sorunu değil. Eğer bir toplumda 3 kadından birisi şiddet görüyorsa bu sosyal bir sorundur. Önce kafamızı değiştireceğiz ama kafamızda akşamdan sabaha değişmiyor maalesef. Erkek egemen bakış açısını değiştirmemiz gerekiyor’’ dedi.  Diğer panelist Avukat Eylem Has ,kadına uygulanan şiddetin sadece fiziksel olmadığını aynı zamanda kadının ruhsal, sosyal, cinsel, ekonomik anlamda yıprandığını vurguladı. Has, “Kadına yönelik her türlü şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu bilerek,  çözüme gidilmelidir. İnsan haklarının yüceltilmesi ve değer olarak tanınması, şiddetin önlenmesi için etkili ve gereklidir. Gerek kadına gerekse aile içindeki bireylere karşı yöneltilen şiddet nedeniyle kişinin fiziksel, ruhsal, sosyal, cinsel, ekonomik değerleri büyük zarara uğramaktadır. Kadına yöneltilen şiddet, sadece bir kadın sorunu değildir, tüm toplumu ilgilendiren ciddi bir sorundur’’ dedi. (Senem KÖR)

 

 

Editör: TE Bilisim