ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO tarafından hayata geçirilen ve "etik duyarlık ve ticari itibar” kavramlarını ticaretin gündemine taşıyan “ATSO Etik Üye” projesine üyelerden gelen ilginin kendisini memnun ettiğini kaydetti.

2017 yılı Haziran ayından günümüze kadar 580 ATSO üyesine Etik İşletme Belgesi verildiğini kaydeden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)Başkanı Davut Çetin, “Etik İşletme Belgesine 141 üyeyle en çok gayrimenkul sektörünü ilgi gösterdi. Karşılaştığımız ilgi ve olumlu geri dönüşler bizleri de mutlu ediyor. Bu belge ve unvan işletmelerimiz için bir prestij simgesi haline gelmiştir” dedi.

ATSO Basın Birimi’nden verilen bilgiye göre, Çetin, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Türkiye’de bir ilke imza atarak ATSO tarafından belirlenmiş etik üyelik şartlarına uyacağını beyan eden işletmelere “Etik İşletme Belgesi” verdiğini belirten Başkan Çetin,“Antalya, Türkiye’nin Dünya’ya açılan vitrini konumunda olan bir destinasyon. Bu konum, kentimizde ticaret yapanlara da sorumluluklar yüklüyor. Bizim, ticaretten şehirleşmeye her konuyu bu sorumluluk duygusu ile ele almamız gerekiyor. Bu kent, yerel halkının yanı sıra milyonlarca turiste hizmet veriyor. Bir turistin karşılaştığı herhangi bir olumsuzluk sadece Antalya’nın değil, Türkiye’nin imajına zarar veriyor” diye konuştu.

Ticarette etik duyarlılık her zaman gündemimizde oldu

Ticarette kuralların olması, etik duyarlılık bilincinin tüm ticari hayata etkin olmasının ATSO’nun her zaman gündeminde olduğunu hatırlatan Davut Çetin sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu bilinçle, özellikle ticarette kuralların olması, etik duyarlılık bilincinin tüm ticari hayata etkin olması için proje alternatifleri her zaman ATSO’nun gündeminde olmuştur. “Etik Üye belgesi ile “etik duyarlık kavramını” ticaretin gündemine taşıyoruz. Proje kapsamında öncelikle bir Etik Kurul oluşturduk. Bu kurulun koordinasyonunda Oda meclisinden komitelere kadar ilgili tüm kademelerin de onayıyla ana hatları belirleyen bir etik yönerge hazırlandı. Bu yönerge esas alınarak üyeler ile imzalanacak etik sözleşmeler belirlendi.”

“Etik Üye” pek çok konuda taahhüt veriyor

Başkan Davut Çetin, hazırlanan sözleşmede müşteriye saygıdan, kalite standartlarına, ticari ahlaktan, çalışan haklarına kadar pek çok konuda taahhütler yer aldığını belirterek sözlerine şöyle devam etti; “Bu sözleşmede, müşteriye saygıdan, kalite standartlarına, ticari ahlaktan, çalışan haklarına, çevre duyarlılığına, rakiplerin haklarına kadar pek çok konuda taahhütler yer alıyor. Bu taahhütlere uyacağına dair güvence veren üyelerimize “Etik İşletme” belgesi veriyoruz. İlerleyen süreçte şartları sağlamadığına dair şikâyet aldığımız ya da tespitlerde bulunduğumuz işletmeler incelenecek ve uygun görülürse etik üye belgeleri iptal edilecek. Etik işletme unvanı alan işletmelerimizi ilk etapta kentimizin en yoğun internet sayfalarından birisi olan Odamızın web sayfasında ilan ediyoruz. İşletmesine asacağı, 6 dilde etik üye olduğunu belirten belgeler veriyoruz. Önümüzdeki süreçte başta sosyal medya olmak üzere farklı mecralarda da tanıtım çalışmalarımıza hız vereceğiz. 

‘Etik Belge’ ticaretin kalitesini artıracak

Bu belgenin ve unvanın işletmelerimiz için bir prestij simgesi olacağına, tüketicinin de bu belgeye sahip işletmeden yana tercih kullanacağına inanıyorum. Etik duyarlılıklarla çalışan ve buna uyacağını beyan eden işletmelerimizin örnek olarak gösterilmesi, ticaretin kalitesini de artıracaktır. Biz, siftah yapmayan komşusuna müşterisini gönderen, müşterisini, çalışanını baş tacı eden bir ahilik kültüründen geliyoruz. Etik Üye projesi de bu kültürel değerimize daha çok sahip çıkmamıza, ticaretin kalitesinin artırılmasına vesile olacaktır.” (Haber Merkezi)

 

 

 

Editör: TE Bilisim