Muratpaşa Belediyesi’nin Antalya’nın en eski Pazar yeri olan Cuma Pazarı’nı Üçgen Mahallesi’ndeki bir başka alana taşıma kararı belediye ile pazarcıları karşı karşıya getirdi. Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, taşınma kararının esnafı ve halkı mağdur edeceği için yanlış olduğunu vurgularken, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise esnafın mağdur olmayacağını, kazancının artacağını öne sürdü.

 Antalya’da kurulan 103 semt pazarının en eskisi olan Kızılsaray Mahallesi’ndeki Cuma Pazarı’nı Üçgen Mahallesi’ndeki bir okul alanına taşıma kararı pazarcıları ayağa kaldırdı.  Cuma Pazarı’nı kaldırma çalışması yapan Muratpaşa Belediyesi, Antalya Semt Pazarcılar Odası’na bir yazı göndererek, bugün itibaren dosya toplamaya başlanacağını, 23 Şubat Cuma günü ise Cuma Pazarı’nın kaldırılacağını bildirdi. Muratpaşa Belediyesi’nin kararı pazarcıların tepkisine neden olurken, dün bir basın toplantısı düzenleyen Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, pazarın taşınma kararının yanlış olduğunu, esnafın ve halkın mağduriyetine yol açacağını söyledi. Öz, “Cuma Pazarı Antalya’da haftalık kurulan 103 Pazar arasında en eski pazar yeri olup, yerli ve yabancı turizmden gelir sağlayan, Antalyamız için ulaşımı en kolay, turistlerin kolayca bulup faydalanabileceği bir merkezi konuma sahiptir. Geçmişi hatırlatabilecek, turistleri bu ortama çekebilecek nostaljik pazar olarak değerlendirilebilecek tek Pazar yerimizdir” dedi..

ONBİNLERCE KİŞİYE HİZMET VERİYOR

Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, Cuma Pazarı’nda 352 adet sebze meyve, 123 adet tuhafiye-züccaciye-kuruyemiş, 66 adet peynir-balık ve 200 adet üretici(köylü) faaliyet gösterdiğini belirterek,  şunları söyledi :“Cuma Pazarı’nda hizmet veren esnaf, rüsum, KDV, stopaj, işgaliye, vergi ve benzeri yasal zorlukları yerine getirerek, ekonomiye katkı sağlamaktadır. Cuma Pazarının bulunduğu Kızılsaray Mahallesi’nde başka bir pazaryeri mevcut değildir. Bu pazarın etrafında binlerce esnaf, işyeri, resmi kurumlar bulunmakta ve buralarda çalışan onbinlerce kişiye mesai çıkışında hizmet vermektedir. Aynı zamanda binlerce esnaf, üretici ve yanlarında çalışanlarla istihdam sağlayıp hizmet etmektedir. Cuma Pazarını taşınma kararının tüm bunların düşünülerek alınması, yerel yönetimlerin ve yöneticilerinin toplumların geleceğinin refahı için ana sorumluluğudur”

ESNAF VE HALK MAĞDUR OLACAK

Kararın gözden geçirilmesi için Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ile görüşeceklerini bildiren İsmail Öz, Cuma Pazarı’nın Üçgen Mahallesi’nde okul alanına taşınma düşüncesinin ise esnaf ve Antalyalılar açısından yeni bin mağduriyet yaratacağını öne sürdü. Öz, “ Muratpaşa Belediyesi’nin Üçgen Mahallisi’nde geçici Pazar yeri olarak seçtiği alan okul alanıdır. Milli eğitim yarın- arkadaş burayı boşalt, okul yapacağım- derse ne olacak. Muratpaşa Belediyesi, pazarın fiziki durumunu iyileştirmek istiyorsa mevcut pazaryerinde pekala yapabilir” diye konuştu..

Muhsin Şentürk kimdir? Yargıtay Başkan adayı Muhsin Şentürk kaç yaşında? Muhsin Şentürk kimdir? Yargıtay Başkan adayı Muhsin Şentürk kaç yaşında?

ZİRAAT ODASI BAŞKANI NEREDE ?

Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz, pazarın kaldırılıp,taşınması konusunun sadece pazarcının değil, üreticinin de sorunu olduğunu vurgulayarak, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp’e göndermelerde bulundu. Öz,” Pazarda  üreticinin ürünleri satılıyor, Ziraat Odası Başkanı ortada yok. Belediye 18 bin üreticinin satış yaptığı yeri yok ediyor, Ziraat Odası kongrelerde, genel kurullara geziyor. Ne yapacaksın genel kurullarda ? Benim 500 esnafım mağdur oluyorsa, senin de 500 üreticinin mağdur oluyor. Ben deli oğlan mıyım ? Hem üreticinin, hem de esnafın halkını savunuyorum.  Muhtarlar Derneği Başkanı, Ziraat Odası Başkanı, bilmem neyin komisyon başkanı. Pazar kalkıyor kardeş. Gel, sen de benim yanımda olsana. Benim burada senede 20 bin üretici malını satıyor de” şeklinde konuştu.

UYSAL: ESNAFIMIZ MAĞDUR OLMAYACAK

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yaklaşık 500 esnafın tezgah açtığı cuma pazarının olduğu bölgede, ciddi trafik ve güvenlik sorunu yaşandığını söyledi. Burada pazarın sürdürülebilir olmadığını ifade eden Başkan Uysal, "Yıllardır konuşulan ancak bir türlü çözülmeyen bu konuya; esnafımız ve tüm komşularımız için müdahale ediyoruz. Hiçbir esnafımız mağdur edilmeyecektir. Esnaf ve vatandaşımızın rahat, sağlıklı ortamlarda alışveriş yapmalarını sağlayacağız" dedi.

PAZARDA TRAFİK SORUNU YAŞANIYOR

Semt pazarlarından yaşlı, engelli ve hamilelerin rahatlıkla yararlanmasını sağlayacak düzenlemelere dikkat edildiğine vurgu yapan Başkan Uysal, "Trafiğin olumsuz etkilenmemesini, polis, itfaiye ve sağlık ekiplerinin acil müdahale için yola çıktığında trafiğe takılıp kalmamasını istiyoruz. Geniş alanlarda, geniş aralıklı, temiz semt pazarlarından daha çok insanımız yararlanacağı için esnafımızın kazancı da artacaktır" diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi