Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘Tarım Arazilerinin Korunması Kullanılması ve Planlamasına Dair Yönetmelik’te yaptığı kritik değişiklik Antalya’nın verimli tarım arazilerinin talanına yol açacağı ileri sürülüyor. TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahap Tuncer,  değişiklikle Toprak Koruma Kurulu’nun 2 üyeyle birlikte karar alabilmesinin yolunun açıldığını vurgulayarak,  “İş çığırından çıkmıştır. Bu değişiklikle Antalya’da özellikle Aksu ve Serik İlçeleri’nde verimli tarım arazileri kararla risk altına girecektir” dedi.


TOPRAKLARI KORUMAMA KURULUNA DÖNÜŞTÜ

Vahap Tuncer, ‘’ Kararı doğru bulmuyoruz. Zaten Toprak Koruma Kurulları son zamanlarda toprakları korumama kurulu haline gelmişti. Toprakları korumak için oluşturulan bu kurum daha çok tarım alanlarının kayıplarının yaşandığı kararlara imza atıyordu. Son yapılan yönetmelik değişikliği ile iş çığırından çıkmıştır.  Özellikle Aksu ve Serik İlçeleri’nde verimli tarım arazileri kararla risk altına girecektir” dedi.

 

VERİMLİ TOPRAKAR TARIM DIŞINA ÇIKARILACAK

Tuncer, “Toprak Koruma Kurulu, bundan sonraki süreçte kurul göstermelik hale gelecektir. Enerji ve ulaşım yatırımı adı altında Antalya bölgesinde birçok verimli tarım arazisi 4 memurun amirlerinden aldıkları emir çerçevesinde tarım dışına çıkaracaklardır. Antalya özelinde bakacak olursak ulaşım yatırımları kapsamında tarım alanlarının tarım dışı olarak kullanılmasında hiçbir engel yok’’diye konuştu.

------------------

 

 

Hükümet tarafından verimli tarım arazilerinin daha kolay talan edilmesine yol açacak kritik bir değişiklik yapıldı.  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ı yönetmeliği değiştirerek, Toprak Koruma Kurulu’nun 2 üyeyle bile karar alabilmesine izin verdi.  Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO)  Antalya Şube eski Başkanı ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Antalya İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahap Tuncer, ‘’ Kararı doğru bulmuyoruz. Zaten Toprak Koruma Kurulları son zamanlarda toprakları korumama kurulu haline gelmişti. Toprakları korumak için oluşturulan bu kurum daha çok tarım alanlarının kayıplarının yaşandığı kararlara imza atıyordu. Son yapılan yönetmelik değişikliği ile iş çığırından çıkmıştır. Bu değişiklikle Antalya’da özellikle Aksu ve Serik İlçeleri’nde verimli tarım arazileri kararla risk altına girecektir’’dedi.

 

KORUMA KURULU ETKİSİZ HALE GETİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Vahap Tuncer, yönetmelikle yapılan değişiklikle Toprak Koruma Kurulu’nda un enerji ve ulaşım yatırımlarına yönelik olarak bir madde eklendiğini söyledi. Tuncer,’’ Nedeni de şu: Eskişehir’de termik santrali yapmak için Toprak Koruma Kurulu’na başvurdular. Kurulda reddedildi.  Termik santrali yapabilmek için yönetmelik değiştirildi. Değişiklikte ulaşım ve enerji yatırımları adı altında özel sektörün yapacağı yatırımlarda toprakların tarım dışı alanlarda kullanılmasının önü açılıyor. Toprak koruma kurulları etkisiz hale getirilmeye çalışılıyor’’

İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKTI

Kararı doğru bulmadıklarını belirten Tuncer,’’Zaten Toprak Koruma Kurulları son zamanlarda toprakları korumama kurulu haline gelmişti. Toprakları korumak için oluşturulan bu kurum daha çok tarım alanlarının kayıplarının yaşandığı kararlara imza atıyordu. Son yapılan yönetmelik değişikliği ile iş çığırından çıkmıştır. Bundan sonraki süreçte kurul göstermelik hale gelecektir. Ve enerji ve ulaşım yatırımı adı altında birçok verimli tarım arazisi 4 memurun amirlerinden aldıkları emir çerçevesinde tarım dışına çıkaracaklardır. Antalya özelinde bakacak olursak ulaşım yatırımları kapsamında tarım alanlarının tarım dışı olarak kullanılmasında hiçbir engel yok’’ şeklinde konuştu.

ALINAN KARAR NE?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçen ay yayımladığı ‘Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelikte hayati önemde değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, asıl görevi tarım arazilerini korumak olan 9 kişilik ‘Toprak Koruma Kurulu' artık istediği üye sayısıyla toplanıp, verimli toprakların enerji veya ulaştırma yatırımları için tümden bozulmasına izin verebilecek. Tarım arazilerinin korunması, geliştirilmesi ve verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla yasayla kurulan Toprak Koruma Kurulu, il valisi başkanlığında 5 kamu temsilcisi, 3 sivil toplum kuruluşlarından temsilci ve bir de üniversite temsilcisi olmak üzere toplam 9 üyeden oluşuyor. Mevcut düzenlemede kurul esas olarak 9 üyeyle toplanıp en az 6 üyenin aynı yönde oy kullanmasıyla karar alabiliyordu. Yapılan değişiklikle, bundan böyle tarım arazilerinin enerji ve ulaştırma yatırımlarına açılıp açılmayacağının oylanacağı toplantılarda 6 üye şartı aranmayacak. Kurul, bu konudaki kararları toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile de alabilecek. Dolayısıyla kurul isterse 2 ya da 3 üyeyle bile toplanıp sadece 2 üyenin oyuyla verimli tarım arazilerini yatırıma açabilecek. DENİZ TOPKAYA 

Editör: TE Bilisim