Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 2017 yatırımları için ödeneğini harcama oranı yüzde 50'nin altında kalan kurumlar ile sıfır çeken kurumları uyardı. Vali Karaloğlu, bu kurum yöneticilerine "Sınıfta kaldın" dedi.

 

Antalya'nın 2018 yılı 1'inci İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Vali Münir Karaloğlu başkanlığında, Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda yapıldı. Toplantıda, 2017 yılı yatırımlarıyla 2018 yılı yatırım programına alınan faaliyetler değerlendirildi. Vali Münir Karaloğlu, 2017 yılında ödeneklerini harcayamayan kamu kurumlarının yöneticilerine neden geri kaldıklarının nedenlerini sordu.

 

406 PROJE BİTTİ

 

Antalya'nın 2017 yılı programındaki yatırımlarının aralık ayı sonu itibariyle genel değerlendirmesini yapan Vali Münir Karaloğlu, geçen yıl 855 proje için 3 milyar 771 milyon 366 bin TL ödenek ayrıldığını söyledi. Bu ödeneğin 2 milyar 849 milyon 419 bin TL'sinin harcanarak, yatırımlarda yüzde 75,6 parasal gerçekleşme sağlandığını açıklayan Karaloğlu, 406 projenin bittiğini, 366'sının devam ettiğini, 29'unun ihale aşamasında, 54 projeye de henüz başlanmadığını anlattı.

 

SEKTÖRLERE GÖRE ÖDENEKLER

 

2017'de Antalya'da ulaştırma sektörünün en çok ödeneği ve harcama yapan sektör olduğunu belirten Vali Karaloğlu, sektörleri ve ödeneklerini şöyle sıraladı; “Ulaştırma 1.39 milyar TL, eğitim 422 milyon TL, tarım 265 milyon TL, turizm 152 milyon TL, sağlık 128 milyon TL, enerji 122 milyon TL, konut 1.5 milyon TL. Diğer kamu hizmetleri toplamı 1.28 milyar TL." 

 

YÜZDE 50'NİN ALTINDAKİ KURUMLAR

 

Toplam 54 kamu kurum ve kuruluşuyla mahalli idarelerden bazıları yüzde 50 gerçekleşmenin altında kaldı. Buna göre Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü yüzde 23, Vakıflar Bölge Müdürlüğü yüzde 41, Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü yüzde 40, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü yüzde 41, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü yüzde 28, İl Jandarma Komutanlığı yüzde 21 ile yüzde 50'nin altında kalan kurumlar oldu. Belediyelerden de Alanya Belediyesi yüzde 38, Finike Belediyesi yüzde 48 gerçekleşme sağlayabildi.

 

BEŞ KURUM SIFIR ÇEKTİ

 

Beş kurum ise 2017'de sıfır çekti. Sıfır çeken kurumlar ise Kredi Yurtlar Kurumu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü oldu. Belediyelerden ise İbradı Belediye Başkanlığı sıfır çekti.

 

ÖDENEĞİN YÜZDE 25'İ HARCANAMADI

 

3.77 milyar TL'lik ödeneğin yüzde 25'e yakınının harcanamadığına dikkat çeken Vali Karaloğlu, bir önceki koordinasyon kurulunda kurumlara, ellerini çabuk tutmaları ve herkesin ödeneklerini harcaması gerektiği uyarılarında bulunduğunu hatırlattı. Belki çözülmesi zor sebeplerden dolayı harcanamamış olabileceğini belirten Vali Karaloğlu, harcama oranı yüzde 50'nin altında kalan kurumların idari amirlerinden, tek tek sebebini açıklamasını istedi.

 

'SINIFTA KALAN MÜDÜRLER'

 

Vali Karaloğlu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilisini dinledikten sonra, “Karne çok kötü sıfır gözüküyor" dedi. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu'nu dinledikten sonra ise “Burhanettin sınıfta kaldın, 41 otur bakayım" dedi. İl Jandarma Komutanlığı'nın notunun da iyi olmadığını belirten Karaloğlu, BATEM Müdürü Abdullah Ünlü'ye de “Sıfır çekmişsin" dedi. Vali Karaloğlu, yatırım harcamalarını yüzde 100 ve yüzde 90'ın üzerinde tamamlayan Karayolları, DSİ, Ulaştırma, Orman, Meteoroloji gibi diğer kamu kurumlarının yöneticilerine de teşekkür etti.

 

İHALELERİ BİR AN ÖNCE YAPIN

 

2018'in henüz başında olunduğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu, kamu kurum ve kuruluş yöneticilerine ihale işlemlerini ocak-şubat-mart aylarında yapmalarını tavsiye etti. Karaloğlu, “İnşaat sezonu martta tam olarak başlamış olur. Antalya'da yılın 12 ayında yatırım yapılabilecek iklim var ama marttan sonra yüzde 100 sezona girilmiş oluyor. Antalya'da yaz aylarında turizm bölgelerinde inşaat yasağı da var. Onun için ilkbahar ve sonbaharı daha çok kullanmamız gerekir. Bu ihale işlemlerini bir an önce yapın ki sonra yılsonuna doğru sıkışıklık olmasın" dedi. (DHA)

 

 

 

Editör: TE Bilisim