Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu’nun Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kıyıları betonlaştıran, doğal özelliklerini ortadan kaldıran, kentin plan bütünlüğüne aykırı düzenlemelerine eleştirileri ses getirdi. Menderes Türel dün meclisten Muhcu’ya “Odanıza bakın” diyerek, Antalya Mimarlar Odası ile proje yarışması yaptıklarını ifade etti.

 

Başkan Menderes Türel yaptığı konuşmada Akdeniz GERÇEK Gazetesi’nin Boğaçayı Projesiyle ilgili olarak manşetten verdiği “Kıyılarımızı ranta teslim” haberine atıfta bulunarak Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu’ye eleştirdi. Türel, “Yanlış varsa odana sor odanı eleştir. Büyükşehir Belediyesi’ni niye eleştiriyorsun. Bize bu projeyi seçen Mimarlar Odası” diye konuştu.

 

RANT AMAÇLI MÜDAHALELER

Muhcu, 3 Ocak tarihli gazetemizde yayımlanan özel açıklamalarında şöyle demişti: “Bu düzenlemeler, kentin çeşitli alanlarında reklamlarla, tanıtım programlarıyla meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Öngörülen, bu projeler tamamen rant amaçlı ve kıyıları bozan bir takım müdahaleler şeklindedir. Bu hiçbir şekilde toplum yararına, 3621 sayılı kıyı yasasına ve anayasaya açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Bu tür oldu bittilerin acilen durdurulması gerekir. Halkın da katıldığı, çağdaş bir planlamaya bağlı olarak insanların eşit ve serbestçe kullanabileceği alanlar olarak kıyıların düzenlenmesi gerekir.” 6’da

 

 

………………..

 

 

Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Başkanlığı’nda meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Gündemin 3’üncü maddesinde 2018 yılı gelir ve gider ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi için denetim komisyon üyeleri seçildi. Denetim Komisyon üyeliğine AKP Grubu Mesut Kocagöz, Mustafa Eroğlu, Halit Çilingir’i önerdi. CHP Grubu Reşat Oktay’ı, MHP Grubu ise Mehmet Cengiz Büyükgebiz’i önerdi. Yapılan gizli oylama sonucunda belirlenen meclis üyeleri denetim komisyonu üyeliğine seçildi.

 

CHP’LİLER NE YAPSAK KARŞI ÇIKIYOR?

Gündem dışı söz alan MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli, ’’Taşeron yapısında yapılan düzenlemeyi destekliyoruz ama keşke daha geniş çerçeveli olsaydı. Ayrıca Konyaltı Sahil Projesi’nin neden geciktiğini merak ediyoruz, bununla ilgili açıklama bekliyoruz” dedi. Türel, ‘’Göreve geldiğimizde önümüzde bir proje yoksa onunla ilgili henüz kamu izinleri alınmamışsa projeye başladığınız andan itibaren en hızlı şekilde en daraltılmış sürelerde 2,5-3 seneden önce kazma vuramazsınız. Maalesef bürokratik süreçlerimiz bunu gerektiriyor. Biz seçildiğimizde Konyaaltı Sahili ile ilgili henüz bir proje yoktu. Mimarlar Odası ile yarışma söz konusu oldu. Projenin imzalanması ve temini bir yılı buldu. Bu arada bazı gelen eleştirileri dikkatle takip ediyorum ve bazen okuduklarımı görünce adeta şaşkınlığımı gizleyemiyorum. Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin ortaklığında yaptığımız projeye, Mimarlar Odası Genel Başkanından bile eleştiri geldi. Yanlış varsa odana sor odanı eleştir. Büyükşehir Belediyesi’ni niye eleştiriyorsun. Bize bu projeyi seçen Mimarlar Odası. Biz alışkınız memleket için ne yapmak istiyorsak, yaptıklarımıza karşı olan duruşu ilk dönemimde de yaşadım. Bu dönemde de yaşıyorum. Özelikle CHP’nin genel başkan yardımcısı Antalya il yöneticileri, milletvekilleri, Antalya’da ne yapsak ‘hayır’ diyorlar. Ne yapacağımıza dair manifesto versinler de onu yapalım. Şunu beğenin, şunu önerin. Allah aşkına bir şeyi de beğenin. Boğaçayı’nda, sahil projesinde, kruvaziyer projesinde böyle” diye konuştu.

 

BÖCEK, PARTİSİ’NDEN FARKLI DURUŞ SERGİLEDİ

Türel, ’’Konyaaltı’ndaki  vizyon projelere Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek eleştiri getirmedi. Kendisinin şahsen değerlendirmesi söz konusu olmadı. Kendi partisine ait tüm yöneticilerin Konyaaltı’nda yaptığımız dünya projelerine karşı çıktıklarını ifade ediyorken, Sayın Böcek’in suskunluğu bence de bizim için, gerçekten kendi partisine rağmen gösterdiği duruş açısından fevkalade örnektir. Kendisine teşekkür ediyorum. İnşallah öteki CHP’li arkadaşlara sirayet eder sizin bu suskun desteğiniz. Sizde Konyaaltı’na yapılanların ne olduğunu biliyorsunuz. Tüm bilgilendirme toplantıların katıldınız. Bazı almış olduğumuz kararlarda da bizi desteklediniz. Ama bir bakıyoruz ki CHP’li tüm yöneticiler, kruvaziyer, yat limanını, Konyaaltı sahili, Boğaçayı’nı, raylı sistemi yapma, ne yapacağız. Bir tane de yap deyin Allah aşkına” diye konuştu.

 

MUHALEFET TUTUŞTU

Kendisinin projeleri yapamayacağını söyleyenlerin projeyi yapmaya başlayınca tutuştuklarını iddia eden Türel, ’’Antalya’ya zengin kaliteli turist gelsin istiyoruz. Turist nasıl gelecek? Dünyadaki tüm zengin turistler kruvaziyer ya da yatlarla seyahat ediyor. Biz bu projeleri yapmazsak bu turistleri Antalya’ya nasıl getireceğiz. Esnaf nasıl turizmden pay alacak. Bunları yapacağız ki Antalya zenginleşecek. Antalya kalkınacak ama efendim bir bakıyorsunuz, muhalefette benim bundan önce de yaşadığım itirazlar, inşaatlar yükselmeye başlayınca yeniden başladı. ‘Menderes yapamayacak diyorlardı’ ama biz projeye hızlı şekilde girince bu sefer tutuştular,’aman yapma’. Bununla ilgili bir sürü bilgi dışı kamu oyunun kafasını karıştıran dezenformasyon kampanyaları. Bizim bu projeleri dünya çapındaki akademisyenler hazırladı. Bir kere onların bu kadar senelik kariyerlerine eleştiri getirenler haksızlık yapıyorlar. Yazıktır. Güya emeği savunanlar bu kadar saygısızlık yapamaz. Yapmamalı. Bu hususun bir kez daha iyi niyetle değerlendirilmesini için bunları dile getiriyorum”şeklinde konuştu.

 

ÇALIŞIN SİZİN DE OLSUN

Türel, ’’İlk dönemimde de kavşak inşaatına başladığımda kavşak trafiği sıkıştıracak demişlerdi. Çok iyi hatırlıyorum eleştirilenlere siz üstten gidin biz alttan trafiği rahatlatmak için bunları yapacağız demiştim.  Bir bakıyorum, bu kavşak inşaatlarını eleştirenler en çok kullananlar. Atatürk Parkı’nı tinercilerden temizlerken hakkımda savcılığa suç duyurusunda bulundular.  Bana çevre katliamı yapıyor Atatürk Parkı’nda denildi. O günlerde Atatürk Parkı’nda çevre katliamı yapıldığını söyleyen CHP milletvekili bugün oğlunun nişanını orada yaptı. Bunlar kayıtlarda var. Şimdi aynı tartışmaları aynı şekilde yaşıyoruz. Çalışın sizinde olsun. Bu konuda yapılanları elbette ki desteklemek, eleştirmek herkesin hakkıdır. Birde öneri getirin, Allah rızası için bir de öneri getirin. Şunu yapma, bunu yapma al şunları yap diyin. Dişimi kıracağım bir öneri dahi gelmedi. CHP’li meclis grubundaki arkadaşlarımı tenzih ediyorum. Başkanlarımızda da bir eleştiri görmedim. Mensubu oldukları partinin, genel başkan yardımcısı, milletvekili, il yöneticileri aman. Uçurtma uçuracaklarmış yakında, dikkat etsinler kendileri uçup gitmesinler o uçurtmayla. Bizi yolumuzdan döndürmeye çalışıyorlar ya feci şekilde yanılırlar. Gereğin yaptık bundan sonrada yapacağız” şeklinde ifade etti.

 

MORARDILAR

Konyaaltı sahilini daralttıkları yönündeki iddialara da cevap veren Türel, “6 Milyon alanda bir proje yapıyorsunuz kolay değil. Projeyi bir senede hallettik. Uygulama projelerini de bir senede bitirdik. Daha sonra devlete yükümlülük gelmesin diye yap- işlet-devret modelini denedik. O dönemde de CHP İl Başkanı bu ihaleyi yapacağımızı duydular hemen çamur attılar. İhalenin arkasında hatırlı kişiler mi var? İhaleye katılan olmadı. Ne oldu, kendi morardı? Hani hatırlı kişilere verecektik? Bir şeyi söylerken azıcık destekli atın atıyorsanız bari. Attılar mı mangalda kül bırakmıyorlar. Desteksiz savur gitsin. Baktık ki katılan olmadı 3’e bölelim dedik. Bir daha ihaleye çıktık yatırımcı bulamadık.  Sahili yok etmeyi bırak genişletiyoruz. Var olana ekliyoruz. Ama konuş gitsin çalakalem gidiyorlar. TIR’ların geçtiği yerleri biz insanlar geçsin diye çalışıyoruz. Kabul edilmiyor. Antalya’da bu projelere karşı çıkmak Antalya’ya ihanettir” dedi.

 

CHP’LİLERE HAKARET EDİYORSUNUZ

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türel’in CHP’lilere hakaret ettiğini belirterek, ’’Büyükşehir Meclisi'nde sizin sözleriniz ile şöyle bir tablo ortaya çıkıyor. Görev tanımınız dışında burada kendinizi ifade etme mekanı olarak gördüğüz için söz almaya zorlanıyoruz. Belediye hizmet üretme makamlarıdır, hangi partiden olursa olsun kamu yararını korumakla görevlidir. Belediye başkanları belli bir şekilde ve oranda uzlaşı kültürü ile çalışmakla görevlidir. Basit siyasi polemiklerle kamuyu kurban edemez. Gündem ile ilgili ya sessiz kalacağız ya da görev tanımımız dışında tırnak içinde size söz yetiştirmeye çalışacağız. Bunun mecliste yeri yok. Ankara'da muhalefete hakaretlerle laf etme gibi bir durum var. Biz Antalya olarak bunu yapmayalım. Siz öyle demediniz ama 'bre gafiller' anlamında sözler topluma yarar getirmez. Bizim suskun kalmamamızın nedeni görev tanımımıza girmemesidir. Burada konuştuklarımızın sonuç doğuramadığı vakadır. Boş itişmenin bir anlamı yok. Bu şekilde laflarla cereyan eden meclisler kent yararına olmuyor. Bizi de zor durumda bırakmayın" diye ifade etti.

 

HAKARET ETMİYORUM

Türel konuşmalarında CHP’lilere hakaret etmediğini belirterek, ’’Neymiş efendim kıyı kenar çizgisi varmış. Bizimkilerin hepsi sökülebilir kıyı kanununa uygun. Kıyı kanunun içinde yol olmazmış.  Yapılan eleştireler doğru değil, bu eleştirileri yapan mensuplarınız ile bir kez daha değerlendirin diye bunları burada söyledi. Ben sadece suskunluk ile Muhittin Böcek'e teşekkür ettim. O da projelere eleştiri getirmediği için. Benim niyetim bağcı dövmek değil, üzüm yemektir" dedi.  CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol Tuncer, MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli’nin sorusu ile CHP’yi eleştiriyorsunuz. Sözleriniz partimizi savunma ihtiyacı hissettiriyor. Partim adına hiçbir sözü kabul etmiyoruz. Siz son dönemde Konyaaltı'nda projeye başladınız. Neden CHP'ye neden saldırdığınızı anlamıyorum. Söylediğiniz sözleri partim adına size aynen geri iade ediyorum" dedi.

DENİZ TOPKAYA

 

Editör: TE Bilisim