-Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, Büyükşehir Belediyesi tarafından Lara sahiline yapılmak istenen kruvaziyer liman ve AVM projesinin bölge zarar vereceğini belirterek, projenin durdurulmasını istedi.

 

-Eşgüdüm Kurulu Dönem Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, “Büyükşehir Belediyesi'ne bu projeden vazgeçilmesi için çağrıda bulunuyoruz. Aksi halde projenin iptali için açılan davaya müdahil olacağız" diye konuştu.

-----

 

Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu, Lara Birlik Plajı'na yapılması planlanan kruvaziyer liman ve AVM projesiyle ilgili Serbest Mali Müşavirler Odası (SMMO)Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Eşgüdüm Kurulu üyesi meslek odaları Antalya Barosu, Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Şehir Plancıları Odası, Antalya Tabip Odası, Veteriner Hekimler Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın başkanları ya da temsilcileri katıldı. Eşgüdüm Kurulu Dönem Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, Büyükşehir Belediyesi tarafından Lara sahiline kruvaziyer limanı ve alışveriş merkezi yapılacağını hatırlatarak, “Kamuoyundan sır gibi saklanan projeyle ilgili herhangi bir ÇED bilgilendirme toplantısı da düzenlenmedi. Hazırlanan ÇED raporu onaylanmış, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sayfasında 26 Ekim 2017 tarihinde ilan edilmiştir" diye konuştu.

 

PROJE NEDEN GİZLENİYOR?

Çavdar, kamuoyunun projenin ayrıntılarıyla ilgili bilgi sahibi olmasının engellendiğini vurgulayarak,  şöyle konuştu: “Projenin bu şekilde gizlenmesi derin kuşkular doğuruyor. Yine her zaman olduğu gibi, 'biz yaptık oldu' mantığı ile karşı karşıyayız. Projenin ve ÇED raporunun neden gizlendiğini anlamakta da zorlandığımızı ifade etmek isteriz. Her şeyden önce alanla ilgili proje öncesi bir fizibilite çalışması yapılıp yapılmadığı belli değildir. Kuşadası gibi bir limanın rotadan çıkarılması gündemdeyken, Antalya'nın ne gibi bir kruvaziyer rotasına dahil olma çalışması vardır, açıklanmamıştır ve açıklanmamaktadır. Başkan Menderes Türel'in basına verdiği demeçlerle, proje birebir örtüşmemektedir. Projede denizaltı tüp geçidi olmadığı halde Sayın Türel'in verdiği demeçlerde bir denizaltı tüp geçidinden hatta bir denizaltı akvaryumundan söz edilmektedir. Lara sahilleri doğal yapısı itibariyle yat limanı ve kruvaziyer liman yapımına uygun değildir.”

 

‘DAVAYA MÜDAHİL OLURUZ’ UYARISI

Çavdar, basında yer alan konsept projenin uygulanması halinde, bölgede büyük tahribata neden olacağını ifade ederek, “Projenin deniz ekosisteminin bozulmasının yanı sıra halkın kullanımında olan yaklaşık 4 kilometrelik sahil bandının ve doğal sit alanı olan Lara Kent Parkı'nın bir kısmının da elden çıkması anlamına gelmektedir. Limanın kara tarafına veya deniz yüzeyine yapılacak konaklama, AVM, destek ve hizmet vb. gibi yapılar kumulların ve beraberinde yöreye özgü bitkilerin ve canlıların yok olmasına neden olacaktır. Herhangi bir çarpma, çarpışma, karaya oturma gibi durumunda da akıntı yönüne bağlı olarak oteller bölgesindeki kumsallar kirlenecektir. Kirliliğin giderilmesi, çok büyük harcamalarla bile Lara sahili eski haline getirilemeyecektir. Dolayısıyla liman ve AVM projesi, Antalya ve kamu yararına değil 'kişisel' yararlara açık, ranta yönelik projelerdir. Büyükşehir Belediyesi'ne bu projeden vazgeçilmesi için çağrıda bulunuyoruz. Aksi halde projenin iptali için açılan davaya müdahil olacağız" diye konuştu. Deniz TOPKAYA

 

Editör: TE Bilisim