Türkiye Emekliler Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, yıllarını çalışarak geçiren ve emekli olduktan sonra da kalan hayatını en güzel şekilde geçirmesi gereken emeklilere sadaka gibi zam yapıldığını belirterek, “Açlık sınırının altında yaşıyoruz” dedi.


Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, düzenlediği basın toplantısında emeklilerin Türkiye’deki açlık sınırının altında maaşa mahkum edildiklerini iddia etti. AKP Hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan toplu sözleşme gereği memur ve memur emeklilerine önümüzdeki yılın başında yüzde 4 zam yapılacağını hatırlatan Tezcan, “Bu yıl Temmuz-Kasım döneminde Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 4.97 gerçekleştiği için şimdiden yüzde 0.97’lik, yani yaklaşık 1 puanlık enflasyon farkı garanti hale geldi. Aralık enflasyonunun yüzde 1 artması halinde memur ve memur emeklileri yılın başında yüzde 4 zam artı yüzde 2 enflasyon farkı alacak. Aralık enflasyonunun yüzde 1.5 olması halinde ise yüzde 4 zammın yanı sıra yüzde 2.5 enflasyon farkı ödemesi yapılacak” dedi.

 

AÇLIK SINIRININ ALTINDAYIZ

İbrahim Tezcan, emeklilerin Türkiye’deki açlık sınırının altında maaşa mahkûm edildiğini de kaydederek, “Bizler SGK ve Bağkur Emeklileri olarak 4447 sayılı yasanın bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Yasa kaldırılmadığı sürece emeklilere verilen enflasyon farkı ile verilen zamlar her zaman düşük kalacaktır. 4447 sayılı yasa bizi TÜFE’ye  soktu. Biz TÜFE’den çıkıp kat sayılı gösterge sistemine dönmediğimiz sürece bu böyle devam edecek. Kamuda çalışanlarla yaptıkları toplu sözleşmeler gibi emeklilerin de toplu sözleşmelere dahil edilmesini istiyoruz. En düşük SGK Bağ-Kur emekli maaşı ile memur emeklisi maaşının normal standartlara getirilmesini talep ediyoruz. Biz enflasyon farkını değil kamu emeklilerine verilen maaşları almak istiyoruz, Biz sadaka değil, memur emeklisi ile aynı maaşları almak istiyoruz” diye konuştu.

 

1404 LİRA İLE GEÇİNİLİR Mİ?

2008 yılında 5510 sayılı yasanın 25’nci maddesi ile 6 aylık enflasyon farkına geçildiğini de hatırlatan Tezcan, şöyle konuştu: “Bize 100 lira zam yaptılar. Karı kocasınız ayın her günü simit ve çay ile beslenseniz bile 360 lira masraf çıkıyor. Bizim anlatmak istediğimiz budur. Verilen zam bunu karşılamıyor. 1404 lira asgari ücretle de bir ailenin geçinmesi mümkün değildir. Biz bulgur yanında, makarnanın yanında ekmek, etsiz kuru fasulye yiyerek geçindik. Sağlıksız beslenme nedeniyle emekli zaten fazla yaşamıyor. Yıllarını çalışarak geçiren ve emekli olduktan sonra kalan hayatını en güzel şekilde geçirmesi gereken emeklilere sadaka gibi zam yapılması çok manidardır. Emeklilere 2000 yılından önceki gibi katsayı, gösterge ve intibak yapılarak maaş verilmelidir. “

 

YETER ARTIK

 “Emeklilerin alacakları, kanunlar ve kararnameler gereği yargı süreci beklemeden ödenmeli ve emekliler daha fazla mağdur edilmemelidir. Emekliler harcamalarında yüzde 8-18 arasında vergi öderken kendilerine yüzde 4-5 arasında ek ödeme yapılması yetersizdir. En az yüzde 10 ek ödeme yapılmalıdır. Çalışanlara yapılan promosyonların emeklilere yapılmaması da büyük bir eşitsizlik örneğidir. Sağlık kuruluşlarına katkı payı ve fark ücretinin emeklilerden alınmaması sağlanmalıdır. Basınımızdan da ricamız emeklilerin parasal sorunlarını, maaş bağlama hususlarını sayfalarında yer vermeleridir. Yarın bir gün evlatlarımıza ne diyeceğiz. Biz nasıl olsa emekli olduk dememeliyiz.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim