Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, 1982 yılında kurulan Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde bugüne kadar 5 bin 602 organ ve doku nakli gerçekleştirildiğini belirterek, “Organ naklinde Türkiye’nin gururuyuz” dedi. 

1982 yılında kurulan Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Organ Nakli Merkezi’nde bugüne kadar yapılan nakiller hakkında bilgi verilmek amacıyla basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan AÜ Hastanesi Başhekimi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, 1982 yılında kurulan Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde bugüne kadar 5 bin 602 organ ve doku nakli gerçekleştirildiğini ve merkezde yapılan böbrek nakli sayısı ise 4 bin 76 olduğunu söyledi. Aydınlı,’’ Akdeniz Üniversitesi şuanda organ naklinde Türkiye’nin gururu durumundadır. Üniversite hastaneleri içerisinde bu kadar volümlü ve çeşitli olması açısından Türkiye’de ve dünyada sayılı kentler arasında girmiştir’’dedi.

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Ünal, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Gülay Özbilim, Kalp Ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezıd, Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Koçak katıldı.

BÖBREK NAKLİNDE TÜRKİYE’DE BİRİNCİYİZ

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Doktor Mustafa Ünal,’’ Organ nakli merkezimiz 1982 yılından beri ara vermeksizin hemen her alanda organ nakillerini sürdürmektedir. Bugün itibari ile 4 bininci böbrek naklini yapmış bulunmaktayız. Bu alanda Türkiye’de ilk sırada yer alıyoruz. Merkezimizde sadece böbrek nakli değil karaciğer, kalp, doku, yüz nakillerinin de yapılması ile hemen hemen her alanda nakil yapabilir hale geldik. Önümüzdeki dönemde de akciğer ve incebağırsak gibi doku nakillerinin yapılmasıyla bizim merkezimizde yapılmayan nakil kalmayacak. Bu vesileyle organ naklinin burada başlamasına vesile olan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu'na teşekkür ediyorum" diye konuştu.

AÜ ORGAN NAKLİNDE 35’İNCİ YILINI KUTLUYOR

AÜ Hastanesi Başhekimi Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı,   1982 yılında kurulan organ nakli merkezimizde 4 bin 76 böbrek nakli bunun 3 bin 220’si canlı verici 852’si de kadavradan yapıldı. 449 karaciğer 182’si canlı verici 267’si kadavra vericili olarak yapıldı. 91 kalp, 78 pankreas nakli yapıldı. Bunun yanında kompozit doku nakillerimiz var. Akdeniz Üniversitesi’nde organ nakillerinin yanında kompozit doku nakillerinin de yapılmış olması da dünyada Akdeniz Üniversitesi’ni çok farklı bir konuma çekiyor. Rektör hocamızın başkanlığında yürütülen kornea nakli var ki, 900 civarında. Bu da Türkiye'de çok ciddi boyutta" diye konuştu.

ORGAN NAKLİNDE BULUNAN AİLELERE TEŞEKKÜR ETTİ

Organ naklinin ekip işi olduğunu belirten Aydınlı, organ naklinde bulunan ailelere teşekkür etti. Aydınlı,’’ En zor durumda organ bağışını düşünen insanlar, bu ülkenin en gururlu insanları. Bu insanlar eli öpülesi insanlar. Yaşları bizden küçük bile olsa, bunu her daim söylüyoruz. Ne yazık ki ülkemizde organ nakli daha çok canlı vericili oluyor. Yüzde 80'i canlı vericili, yüzde 20'si beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden vericili. Şunu unutmamamız lazım. Bir gün hepimiz yoğun bakımda bekleyen insanlar durumuna düşebiliriz" dedi.

ARAŞTIRMA MERKEZİ İSTİYORUZ

Akdeniz Üniversitesi’nin en büyük eksikliğinin araştırma merkezinin olmaması olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Özkan da,’’ Bir otomobil fabrikası 100 bininci arabayı yaptığında, ürettiğinde büyük bir program olur, belgesel olur. Şu an 4 bininci nakilden bahsediyoruz, Dünyada çok önemli bir rakam. Biz dünyada en çeşitli organ nakillerini yapan merkeziz.. Bizim merkezimizde ve Türkiye'de genel bir eksiğimiz var. Klinik olarak çok iyiyiz, deneysel olarak çok kötüyüz. Onun için  mutlaka bir araştırma merkezi kurulması gerekiyor.  Bununla ilgili organ nakli merkezi aynı zamanda bir enstitü, burada bir araştırma merkezinin yapılması için biz de baskı yapıyoruz. Gelecekte sadece 4 bininci nakil değil de burada bir ilacın bulunması, başka türlü nakillerin yapıldığını inşallah sizlere müjdeleriz. Bunun için tüm çalışmalarımızı zorlamamız gerekiyor” diye konuştu. DENİZ TOPKAYA

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim