Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu Başkanı Abit Küçükarslan, 5 Haziran Pazartesi günü ihale ile satışı çıkarılacak olan Otogar alanının imar planı değişikliği ile ticaret, konut ve park alanına dönüştürülmesinin İmar Kanunu,  şehircilik esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğunu söyledi. Küçükarslan, ihalenin de hukuki dayanağının bulunmadığını, açılacak bir dava sonucu iptal edileceğini bildirdi.


Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu  Başkanı Abit Küçükarslan, otogar alanıyla ilgili imar planı değişikliğine Şehir Plancıları Odası(ŞPO)Antalya Şubesi’nin açtığı davanın devam ettiğini belirterek, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde otogar alanının 1 olan yapılaşma emsalinin iptali için de dava açacaklarını ifade etti..

Mevcut otogarın yerinin kent  ulaşımına olumlu katkısı bulunduğunu söyleyen Küçükarslan, “ “Otogarın Döşemealtı ilçesine taşınması ulaşımda yeni sorunlar yaratacak. Mevcut otogar ihtiyaca cevap veriyor, Antalya’nın böyle değerli bir alanının yok edilmesinin Antalyalılara sorulmadan yapılmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. 5 Haziran günü yapılacak otogarın satış ihalesinin hukuki bir dayağı yok, iptal edileceği çok açık” dedi..

Abit Küçükarslan basın açıklamasına şunları söyledi :’’ Bilindiği üzere otogar alanı 5 Haziran 2017 saat: 14.00 da Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından satışa çıkarılmıştır. Antalya Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan, Yenidoğan Mah. 28157 Ada 1 Parsele ilişkin hazırlanan, 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonları, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinin 14 Ekim 2016 tarih ve 1161-1162 sayılı kararları ile onanmıştır. Söz konusu plan değişiklikleri ile otogar alanı “Ticaret Alanına, Ticaret-Konut Alanına ve Park Alanına” dönüştürülmüştür. Bu değişiklik, şehircilik ilke ve esaslarına yürürlükteki İmar Kanunu ve yönetmeliğe, kamu yararına açıkça aykırıdır. Kamuyu telafisi mümkün olmayacak zarara uğratmaktadır’’

AÇILAN DAVA SÜRÜYOR

İmar Kanununa göre her yerleşim yeri için teknik altyapı alanlarının yapılmasının zorunlu olduğunu dile getiren Küçükarslan,’’ Mekansal planlar, yapım yönetmeliği 26/2 maddesine göre; “İmar planlarında sosyal ve teknik altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi esastır. Yürürlükteki imar planlarında öngörülen sosyal ve teknik altyapı standartlarını düşüren plan değişikliği yapılamaz.” , yönetmeliğin 26/3 maddesine göre; “İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesi zorunluluk olmadıkça yapılamaz. Hitap ettiği etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alan ayrılmadığı sürece değişiklik yapılamaz.” Denilmektedir. Yapılan değişiklik açıkça İmar Kanununa ve yönetmeliğe aykırı olduğu gibi şehircilik ilkelerine de aykırıdır. Şehir Plancıları Odası tarafından bu imar değişikliğine ilişkin açılmış dava Antalya 2. İdare Mahkemesi 2017/171E. Sayılı dosya ile halen sürmekte iken, Antalya Büyükşehir Belediyesi söz konusu alanda emsal değişikliği yaparak, emsali 1.0 den 1.8 ‘e çıkarmıştır. Bu değişikliğe de ilgili odalarımız tarafından dava açılacaktır’’diye konuştu. DENİZ TOPKAYA                                                                                                         

 

Editör: TE Bilisim