Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, arsa sahiplerine arsalarını müteahhide vermeleri durumunda neler yapmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

 

-Karataş, ”Kasaplıktan, manavlıktan müteahhitliğe dikey geçiş yapmış kişilere fazla yüzde ile ‘fazla daire verdi’ diye inanmayın. İşin sonunda tabii işin sonu gelirse; hüsrana uğramak var” diye konuştu.

Karataş,” Beklenti ve tekliflerinizde makul olun, müteahhidin kârını hesaplamaya çalışmaktansa; ne istiyorsanız onu müteahhide sorun, tecrübelilerle istişare edin. İstekleriniz kimi müteahhidi kurtarırken kimini kurtarmayabilir. Kimi pazarlık yapar, kimi hiç ilgilenmez. Kimisi de kötü niyetli olup başlangıçta tüm isteklerinizi kabul eder ama sonu fiyasko olur, inşaat bitmez, mahkemelerde yıllarca sürünürsünüz. Bunu unutmayın. Kasaplıktan, manavlıktan müteahhitliğe dikey geçiş yapmış müteahhitlere fazla yüzde ile fazla daire verdi diye inanmayın. İşin sonunda tabii işin sonu gelirse; hüsrana uğramak var. Mağdur olup, hukuksal boyuta gelmiş davalarınızda bizleri aramak var ”dedi.

 

TALEP FİYATLARI YÜKSELTİYOR

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş,”Müteahhit ve arsa sahibi arasındaki dengeli oran yani arsaya karşılık, daire-dükkan paylaşımı nasıl olmalıdır?  Öncelikle şu soruyu sormak gerekiyor; neye göre yüzde  kime göre yüzde,  neyin  yüzdesi? Son yıllarda inşaat sektöründeki hareketlilikle birlikte arsasını gayrimenkule çevirip, değerlendirenlerin sayısı bir hayli fazla. Çünkü artan nüfus, şehir kalabalığından uzak ama şehre yakın bölgelerdeki kentleşme alanlarının artması, kentsel dönüşüm, kısacası talep, arsa fiyatlarını sürekli yükseltiyor. Fiyatlar yükseldikçe arsalar değerleniyor. Böylece elinde arsası olanların hem müteahhitle pazarlık yapma şansları artıyor hem de paylarına düşen oran daha fazla olabiliyor” dedi.

 

ARSANIN KONUMU ÖNEMLİ

Müteahhitler olarak birçok arsaya teklif verdiklerini belirten Karataş, ”Hem bizim müteahhit olarak isteklerimiz hem de arsa sahiplerinin istekleri oluyor. Hemen belirtelim; kat karşılığı ya da gelir paylaşımıyla müteahhide verilecek arsanın mutlaka imar izninin olması ve çapı gerekiyor. Kaç kata kadar müsaade olduğu, üzerine ne kadar inşaat yapılacağı da buradan ortaya çıkacak önemli konudur.  Semt ve lokasyona göre müteahhitlerin verdiği daire oranı yüzde 30’dan başlıyor, yüzde 80’lere kadar çıkıyor. Kat karşılığı oranı genelde yüzde 50-50. Fakat bu oran arsanın bulunduğu bölge ve konuma göre çok farklı olabiliyor. Arsanın bulunduğu bölgenin yeri ve niteliğine göre oran yüzde 80’e çıkabiliyor. Kısacası; deniz, göl, orman gören, ticari artı konut imarlı yani binanın altında işyeri olan, metro, metrobüs, vapur iskelesi duraklarına yakın, metrekaresi 4-5 binin TL’nin üzerinde olan semtlerde oranlar daha yüksek oluyor. Bu artışın sebebi de dükkan veya ofislerin metrekare birim fiyatlarının konutlara göre daha yüksek olmasından kaynaklanıyor olmasıdır. Metrekaresi 1000-1500 TL civarı olan semtlerde de oran hangi müteahhide sorarsanız sorun; verdikleri tekliflerde aralarında en fazla yüzde 5 oynar. Bu koşulların dışındaki arsa ve arazilerde, merkezden uzaklaştıkça; müteahhitlerin kat karşılığı verdiği oranlar ise yüzde 30’lara kadar düşebiliyor” şeklinde ifade etti.

 

MAKUL İSTEKLERDE BULUNUN

Karataş,” İster kat karşılığı, ister gelir paylaşımlı isterse de satış vaadi ile arsa paylaşımlı olsun; bu noktada en önemli konu; müteahhit ile arsa sahibi arasında yapılacak sözleşmenin hukuki kurallara uygun olması gerektiğidir. Medeni kanun ve borçlar kanunu hükümleri uyarınca bu sözleşme resmi şekle tabi olup, daha güvenli olması için noterlerce düzenlenmesi zorunludur. Yine aynı kanun hükümleri uyarınca, bu sözleşmenin üçüncü kişilere karşı öne sürülebilmesi, tapu siciline şerh verdirilmesine bağlıdır. Beklenti ve tekliflerinizde makul olun, müteahhidin kârını hesaplamaya çalışmaktansa; ne istiyorsanız onu müteahhide sorun, tecrübelilerle istişare edin. İstekleriniz kimi müteahhidi kurtarırken kimini kurtarmayabilir. Kimi pazarlık yapar, kimi hiç ilgilenmez. Kimisi de kötü niyetli olup başlangıçta tüm isteklerinizi kabul eder ama sonu fiyasko olur, inşaat bitmez, mahkemelerde yıllarca sürünürsünüz, Bunu unutmayın. Kasaplıktan, manavlıktan müteahhitliğe dikey geçiş yapmış müteahhitlere fazla yüzde ile fazla daire verdi diye inanmayın. İşin sonunda tabii işin sonu gelirse; hüsrana uğramak var. Mağdur olup, hukuksal boyuta gelmiş davalarınızda bizleri aramak var” dedi. DENİZ TOPKAYA

 

 

Editör: TE Bilisim