-Antalya Valiliği'nin Atatürk'ün ziyaretinin 87'nci yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenler kapsamında bu yıl ilk defa çelenk töreni düzenlememesi büyük tepki gördü.

-CHP Milletvekili Devrim Kök, “Cumhuriyet valileri, Atatürk’ün Antalya'ya gelişinde çelenk koydurmuyor. Öyle bir gün gelecek ki Atatürk'ün Antalya'ya gelişini 100 binlerle kutlayacağız” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Antalya Şubesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Antalya'ya gelişinin 87'nci yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk ve kutlama töreni düzenlendi. Törene, CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök, Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, ADD Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş, CHP İl Başkanı Mustafa Erdem, CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Ahmet Kumbul, CHP’nin Büyükşehir ve Muratpaşa Belediye Meclisi Üyesi Songül Başkaya, Vatan Partisi İl Başkanı Ahmet Özbay, Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar ve çok sayıda partili ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından törene katılan tüm kurum ve kuruluşlar adına Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Bu yıl tören düzenlemeyen Antalya Valiliği, geçen yıl ki törende, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk sunmuştu.

COŞKUYLA KARŞILANDI

Törenin ilk konuşmasını yapan ADD Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 6 Mart 1930'da Burdur üzerinden saat 16.00'da Antalya'ya geldiğini hatırlatarak, “Atatürk geldiği gün Kepez’den şehir merkezine kadar Antalya halkı, yolun iki tarafını doldurmuş, Türk Milletinin kurtarıcısı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve olan ATA’sına gönülden sevgilerini iletiyordu. Karşılama töreni bitmesine rağmen Antalya halkı dağılmıyor, sevgi gösterilerini büyük bir coşku ile sürdürüyordu. Çünkü ATA’sının ülkenin kara günlerinde bir güneş gibi Samsun’dan doğduğunu; vatanın bütünlüğü milletinin istiklali için mücadele verdiğini çok iyi biliyordu!” dedi. Daş, Ata’nın “Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir” dedikten sonra bulunduğu yerin adını sorduğunda “Rumkuş” olduğunu öğrenince Türk topraklarında Türkçe adın olması gerektiğini söyleyerek adının “Erenkuş” olmasını isteyecek kadar “millici” olduğunu da hatırlattı.

MUSTAFA KEMALLER TÜKENMEZ

ADD Başkanı Daş, bugün gelinen noktada 6 Mart Atatürk’ün Antalya gelişinin yıldönümünde kentin kalbi Cumhuriyet Meydanının halinin ve Atatürk Anıtında Antalya Valiliği tarafından ilk defa çelenk sunma programının yapılmamasını ve iptal edilmesini de son derece manidar bulduğunu da kaydetti. Daş şöyle devam etti: “Ülkemiz zor günlerden geçiyor. Yedi düvele karşı verdiğimiz Ulusal Kurtuluş Savaşı vererek kurduğumuz Atatürk Cumhuriyeti ABD emperyalizmi ve yerli işbirlikçiler tarafından paramparça edilmek isteniyor! Unutulmamalıdır ki dünya tarihinde; geçmişini, tarihini unutan milletlerin sonları hep karanlık olmuştur ve her seferinde bir önder çıkmış halkını tekrar ayağa kaldırmıştır. Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi. Unutulmamalıdır ki Çanakkale Savaşından Kurtuluş Savaşına ve bugüne kadar verdiğimiz yüz binlerce şehidimizi, gazimizi, büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İsmet İnönü’yü Türk Milletine unutturmaya hiç kimsenin gücü yetmez. Çünkü bu topraklarda Mustafa Kemaller tükenmez.”

ATATÜRK'ÜN İZİNİ SİLEMEZSİNİZ

CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk halkı için sadece ete kemiğe bürünmüş bir lider olmadığını belirterek, “Mustafa Kemal, Ortadoğu'da, Müslüman coğrafyasında aydınlanma felsefesinin adıdır, insanca yaşamdır, demokrasidir, kadın-erkek eşitliğidir. Bütün bunların toplamının adıdır. Bunu anlamak istemeyen kafalara şunu söylüyorum, bu coğrafyada Atatürk'ün izini silme çabalarınız boşa çıkacaktır” dedi.

UYDURMA FETİHLER ELEŞTİRİSİ

Kök, Cumhuriyet Meydanı'nda Antalya Valiliği'nin Antalya'nın Fethi ile ilgili asılı olan afişini göstererek, "Orada mavi bir yazı yazmışlar, uydurma fetihler metihler yapmanıza gerek yok. Bu insanlar Çanakkale ruhunu, Kurtuluş Savaşı'nı, Mustafa Kemal'in bu memlekete ne verdiğini biliyor. Uydurma fetihlerle, uydurma kutlamalarla, 90 yıllık birikimimizi gölgede bırakma çabanız asla sonuç vermeyecektir" diyerek tepkisini dile getirdi.

BOMBALAR DA KURTARAMAYACAK

CHP’li Kök, konuşmasının devamında AKP ile ilgili eleştirilerini daha da sertleştirdi. “Bu sefer patlamalar, çatlamalar, bombalar da sizi kurtaramayacak” diyen Kök, şöyle devam etti: “Bu sefer vatandaş bu olaya el koyacak. Uydurma fetihlerinizle, patlamalar çatlamalar, tehditlerinizle bu sefer bu milleti kandıramayacaksınız, bunu yok edemeyeceksiniz. Bize, Mustafa Kemal Atatürk, hep beraber o sandıktan 'hayır' çıkarttığımız zaman hakkını helal edecektir. Cumhuriyet valileri, gelip maalesef Mustafa Kemal'in şereflendirdiği bir günde modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük liderimizin Antalya'ya gelişinde çelenk koydurmuyor. Öyle bir gün gelecek ki Atatürk'ün Antalya'ya gelişini 100 binlerle kutlayacağız. Bu karanlık güruhu başımızdan elbirliğiyle atacağız."

ANTALYA VALİLİĞİ’Nİ ELEŞTİRDİ

CHP İl Başkanı Mustafa Erdem de Antalya Valiliği’nin çelenk sunma töreni düzenlememesini sert bir dille eleştirdi. Erdem, “87 yıldır bu meydanda Atatürk'ün Antalya'ya gelişi büyük bir coşkuyla kutlanıyordu. Antalya Valiliği'nin bugün bu kutlamaları iptal etmesi asla haklı bir gerekçesi olamaz. Bunun asla haklı bir gerekçesi olamaz. Buraya gelmeden önce Isparta Valiliği'nin Atatürk'ün Isparta'ya gelişiyle ilgili programına bir baktım inanın tam 10 sayfa, Antalya'nın ne özelliği var? Atatürk’ün Antalya’ya gelişinin coşkuyla kutlanmasının ne sakıncası var" diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim