Türkiye’de iktidar değişiminin bütün belirtileri görünüyor.

Yıllardır sanki yatıştırıcı bir ilaç almış gibi görünen toplum bir silkiniş, uyanış seferberliği içinde…

Bunda, muhalefet kesiminin son birkaç aylık doğru politikalarının etkisi yanında, Muharrem İnce’nin yüksek yeteneğinin ve kitleleri birleştiren barışçı söyleminin de etkisi var.

Bir de ekonomik durum var.

Bugüne kadar devalüasyon dediğimiz, paranın değerinin düşürülmesi olayı tarih boyunca iktidar değişikliğine neden olmuştur.

1970’li yıllarda “yetmiş sente bile muhtacız” sözünü söyleyen Süleyman Demirel’in demokrasi dışı bir darbeyle gidişini hüzünle anımsıyoruz.

“Bizim devalüasyonla ilk tanışmamız bundan 556 yıl önce, 1445 yazında oldu. Para o devirlerde altın ve gümüş gibi kıymetli madenlerden basılırdı ve o zamanların devalüasyonu paranın içerisindeki kıymetli maden oranının düşürülmesi demekti. İlk devalüasyon yapıldığı sırada tahtta 12 yaşında bir çocuk oturuyordu: Osmanlı tahtına iki defa çıkan ve tarihlere sonradan ‘‘Fatih’’ olarak geçen İkinci Mehmed. Paranın ayarının düşürülmesi ve hemen arkasından gelen pahalılık çocuk hükümdarı tahtından etti. Ayaklanan askerler, iktidarı kendi arzusuyla bırakmış olan eski hükümdar İkinci Murad'ı yeniden tahta davet ettiler. Mehmed, indirildiği tahta tekrar geçebilmek için altı sene bekleyecek ve 1451'de, babasının ölümünden sonra yeniden padişah olabilecekti…”(1)

“Yalçın Küçük, devalüasyon-iktidarı kaybeden yönetimler örneğini sıkça hatırlatır. “Devalüasyon oldu mu, iktidarlar gider.” 1946, 1970, 1958, 1980, 1994, 1999-2001 ve şimdi sonuncusu 2015 oldu. 2014 ikinci yarısından 2015 ilk yarısı sonuna kadar piyasalar, yüzde 40’a aşan oranda TL’yi devalüe etti ve sonunda AKP iktidar gücünü kaybetti.”(2)

GERİDE DAHA NE KALDI

Nazif Ekzen dört yıl önceki yazısında şöyle diyor:

“Son 14 yıllık AKP iktidarının geride bıraktığı “enkazın” henüz muhasebesini çıkartabilmiş değiliz. Seçim sonrasında, yaşanan ağır yenilgiden sonra tüm çaba büyük bir çöküşe, biten 14 yıllık AKP iktidarının yarattığı ağır mali ve ekonomik faturanın toplumun gözünden kaçırmaya yönelik. AKP yeni bir seçime kalkar ve 2015-haziran seçimi sonuçları tekrar ederse, Türkiye’nin 2025 yılına kadar olan geleceği ipotek altına girer. Türkiye son beş-altı yıldır, GSMH’de 800 milyar dolar seviyesinde kaldı. Yukarı yönde hareket edemedi.”(3)

SONUÇ

“2002 yılında henüz yapılan devalüasyon ve alınan önlemlerin meyveleri tam alınıp yenmeden MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin mükemmel manevrasıyla ülke koşar adım seçime gitmiştir.. Seçim sonuçları tam anlamıyla seçimlere karar veren partiler açısından şok olmuştur.. Dışarısı yeni ekonomik düzenin uygulanması ve oturması için bu kere yeniçerilere başvurmamış yerine ülkenin tüm yapısını demokratik(!)  bir şekilde yeniden dizayn etmiştir.. 2001 de kurulan AKP bir umut olarak lanse edilmiş ve kuruluşundan sadece 1 yıl sonra seçimlerden ülkenin en büyük partisi olarak çıkmıştır..

Yıllarca bozulan gelir dengesizliği, artan yoksulluk ve önlenemez rüşvet çarkı daha 1999 seçimlerinde mecliste olmayan sadece 2 partiye parlamento yolunu açmış diğer partileri de (MHP hariç 2007 de meclise girmiştir) bir daha dönmemek üzere tarihin tozlu sayfalarına gömmüştür.. Parlamentoda halkın sadece %53,5 luk oyları temsil edilebilmiş, AKP %34 oyla neredeyse meclisin %66 sını ele geçirmiştir.. Faşist 12 Eylül anayasasının dayattığı %10 luk seçim barajı DYP, ANAP, MHP, DSP, SP gibi partileri parlamento dışına itmiştir.

AKP, altın tepside sunulan bu iktidarı dışarının tam istediği gibi kullanmıştır.. Bir tek çivi çakmadan Düyun-u umumiye komiseri Kemal Derviş'in reçetesini harfiye uygulamıştır.. “(4)

Aynı filmi bir kez daha oynamaya AKP iktidarının vadesi yetmeyecektir.

Birkaç gün sonra tarihten ders almayanların hüsrana uğradıklarını göreceğiz.

Geldikleri gibi gidecekler...

  

(1)Murat Bardakçı: Binde 9 devalüasyon Fatih’i bile götürmüştü 4 Mart 2001 (2)https://odatv.com/devaluasyondan-sonra-iktidarlar-gider-0508151200.html

(3)Nazif Ekzen Odatv.com

(4)Nasrullah Ayan(****)http://www.medyagunlugu.com/Haber-1531-turkiyede-dolarin-seruveni-tamami.html