Gürcistan’da 26 Ekim’de gerçekleştirilen parlamento seçimlerine hile karıştırıldığı iddialarıyla Batı yanlısı muhalefet partileri başkent Tiflis’te protesto gösterileri düzenlemeye devam ediyor. Gürcü Hayali Partisi’nin kazandığı seçimleri tanımadığını açıklayan muhalefet, yeniden seçim yapılması çağrısında bulunuyor. Değişim İçin Koalisyon bloğunun lideri Nika Melia, göstericilere seslenerek, geri adım atmayacaklarını ve her gün sokakta olacaklarını ifade etti.

Gürcistan’da Seçim Sonuçlarına Karşı Protestolar Sürüyor

Muhalefetten 6 Maddelik Bildiri Yayınladı

Yüzde 5 barajını aşarak parlamentoda temsil hakkı kazanan Değişim İçin Koalisyon, Birleşik Ulusal Hareket ve Güçlü Gürcistan partileri, seçim sonuçlarına karşı hazırladıkları 6 maddelik bildiride, “Yeni seçimlerin yapılmasını talep ediyoruz. Seçimleri tanımıyoruz ve parlamentonun meşruiyetini kabul etmiyoruz” ifadelerine yer verdi. Muhalefet, halkın iradesinin çalındığını iddia ederek uluslararası bir soruşturma için kanıt toplamaya devam ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı da Seçim Sonuçlarını Tanımadı

Seçimlerde ilk kez nispi temsil ve elektronik oylama sisteminin kullanıldığı Gürcistan’da, Merkezi Seçim Komisyonu sonuçlarına göre iktidardaki Gürcü Hayali Partisi oyların yüzde 53,93’ünü alarak galip geldi. Ancak muhalefet partileri ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, seçim sonuçlarını tanımadıklarını ve seçimlere hile karıştırıldığını açıkladı. Muhalefet temsilcileri, hile yapıldığı iddiasıyla parlamentoya girmeyeceklerini ifade etti.

Biden: "Esad’ın Rejimi Düştü, Adaletin Zamanı Geldi" Biden: "Esad’ın Rejimi Düştü, Adaletin Zamanı Geldi"

Seçimler Batı İle Gergin İlişkilerin Gölgesinde Yapıldı

Gürcistan’ın NATO ve AB ile entegrasyon sürecini öncelikli olarak görmesine karşın, Tiflis yönetimi ile bazı Batılı ülkeler arasında son dönemde gerginlik yaşanıyor. Nisan ve mayıs aylarında muhalifler tarafından “Rus yasası” olarak adlandırılan “Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında” yasa tasarısının getirdiği tartışmalar, AB üyelik sürecinin askıya alınmasına neden oldu. Bu yasaya göre, finansmanlarının yüzde 20’sini yurt dışından sağlayan kuruluşların “yabancı ajan” olarak kayıt yaptırmaları gerekiyor.

AB, Gürcistan’a 2024 için planladığı 30 milyon euro yardımı durdururken, ABD de 95 milyon dolarlık yardım ve ortak askeri tatbikatları askıya aldı. Muhalefet seçimi “Avrupa ile Rusya arasında bir tercih” olarak tanımlarken, hükümet “barış ya da savaş meselesi” olarak nitelendiriyor.

Kaynak: İHA