Yaz aylarında 50 dereceyi aşan sıcaklıklar nedeniyle zor anlar yaşayan vatandaşlar güneş çarpması şikâyetiyle hastanelere akın etti. Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, ise 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması konusunda vatandaşları uyardı.
Antalya’da mevsim normallerinin çok üstünde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle vatandaşlar zaman zaman zor anlar yaşıyor. Güneş çarpması nedeniyle çok sayıda vatandaşın hastanelere akın etmesinin ardından Uz. Dr Tülay Kadıoğlu da sıcak havalarda nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.
AÇIK RENKLERİ TERCİH EDİN
Sıcak havalarda en sık görülen rahatsızlık olan güneş çarpması öncesinde alınması gereken tedbirlere değinen Tülay Kadıoğlu, sıcaklıkların gittikçe artacağı bir döneme girdiğimizi belirterek, “Seçtiğimiz kıyafetlerin mevsime uygun olması lazım. Daha ince pamuklu, teri alabilen kıyafetler giymemiz gerekir. Açık renk olmasında da fayda var. Kıyafetler renklerine göre sıcağı bazen daha fazla hissettirebiliyor” şeklinde konuştu.
GÜNLÜK 3 LİTRE SU TÜKETİN
Aşırı terleme sonucu su kaybının da üst seviyelerde olduğuna dikkat çeken Kadıoğlu, “Susama hissini beklemeden gün içerisinde 2,5-3 litre su tüketimi mutlaka yapılsın. Terle beraber çok ciddi sıvı kaybımız oluyor. Günlük ihtiyacımız olan su miktarını aksatmadan almalıyız. Bunun dışında güneşin çok kızgın olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında çok mecbur kalmadığımız sürece dışarı çıkmayalım. Kapalı ve serin ortamlarda bulunalım. Kronik hastalıkları olanlar, şeker, kalp, yüksek tansiyon vb. daha dikkatli olması lazım” dedi.
RİSKLİ HASTALARA DİKKAT
Güneş çarpması durumunda vücut ısılarında artış olan vatandaşlara serinletici önerilerde bulunan Uzm. Dr. Tülay Kadıoğlu, “Sık duş almak vücudun hissettiği sıcaklığın biraz daha normale dönmesi için faydalı olabilir. Vücuda sıvı girişi olduğu için, yoğun sıcaklığın önünü keser. Biraz daha rahatlatabilir” ifadelerini kullandı. Güneş çarpması sonrasında birçok belirtinin ortaya çıktığını söyleyen Kadıoğlu, ilerleyen saatlerde baş dönmesi, kusma, bulantı, yüksek ateş, yorgunluk ve halsizlik gibi durumlar ortaya çıkarsa hastanın mutlaka bir uzmana görünmesi gerektiğini savundu. Kişi eğer riskli bir hasta ise nörolojik bozukluklara da yol açabileceğini de sözlerine ekledi.
KAYBEDİLEN SIVI MİKTARI TAKVİYE EDİLSİN
Söz konusu belirtilerin olması durumunda kişilerin bilinci yerinde ise hemen serin bir yer alınması gerektiğini aktaran Kadıoğlu, sonrasında hastaneye başvurulması ve kaybedilen sıvı miktarının hastaya damardan takviye edilmesi gerektiğini, hastanın izlemeye alınmasını söyledi. , Kadıoğlu, normal şartlarda 24-48 saat içinde hastanın kendini toparlayacağını ancak kronik rahatsızlığı olanlarda ciddi sorunlara hatta ölümlere neden olabileceğini de ifade etti. TUĞÇE SARAÇ