Türkiye iklim krizleriyle, ekolojik sorunlarla mücadele ederken diğer taraftan bu sorunların asıl sebepleri gün geçtikçe artıyor…

Bu konuya nasıl başlayacağımı bilmiyorum. Ne yazık ki neresinden tutsam elimde kalıyor. Uzun yıllardır mücadele edilen bir mesele…

Mermer ve taş ocakları…

Mermer ve taş ocakları, Türkiye'de ekolojik sorunların önemli sebeplerinden biridir. Bu ocaklar, doğal yaşam alanlarının parçalanması, küçülmesi ve bozulmasına neden olmaktadır. Ülkemizde ruhsatlı ortalama 12.500'e yakın taş ve mermer ocağı bulunmaktadır. Bu ocakların çalışması, orman ekosistemlerinin bozulmasına, biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve birçok canlı türünün yok olmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, taş ve maden ocakları hava kirliliğini arttıran temel unsurlardandır.

Bu nedenlerle, taş ve mermer ocaklarının sayısının azaltılması, çalışmalar sonrası rehabilitasyon uygulamalarının doğru şekilde yapılması ve çevresel etki değerlendirme raporlarının geniş alanlara yayılması gerekir. Aynı zamanda, doğal yaşam alanlarının korunması için yapılan yatırımların sürdürülebilir olması sağlanmalıdır. Bu sayede, Türkiye ekolojik sorunlarla mücadele ederken, aynı zamanda doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlamış olur.

Madencilik faaliyetlerinin yapılacağı alanların yeniden doğaya kazandırılması, canlıların tekrardan alanı güvenli bir şekilde kullanabilecekleri alanlara dönüştürülmesi yani rehabilitasyon uygulamalarının yönetmeliğe uygun bir şekilde tamamlanıp tamamlanmadığı kontrolü sağlanmalı ve gerektiği noktalarda,  gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır...

Temelde hava kirliliğiyle başlayan sorun, birçok sorunu da berberinde getirerek alandaki yaban hayvanlarının ve bitki türlerinin zamanla yok olmasına neden olmaktadır. Maden ocaklarının etrafında her ne kadar basit görünse de atık (pasa) döküm sahalarının bulunması toz oluşumuna, görüntü kirliliğine erozyon ve sellere hatta ve hatta sera etkisine neden olmaktadır…

Mermer ve taş ocaklarının olduğu noktalarda kuşların alanı terk ettiği ve alanı terk etme sebeplerinden birinin de, havadaki mermer tozunun kuş yumurtalarının üzerini kapladığı, zamanla sertleşerek yavrunun yumurtadan dışarıya çıkamamasıdır. Yaban keçilerinin de aynı davranışı gösterdiği ve zamanla yaşam alanını değiştirdiği görülmüştür. Üzeri toz örtüyle kaplanan bitkilerde, gözeneklerinin tıkanmasıyla solunum yapamayarak yok olmaktadır.

Ocaklardan kaynaklı ortaya çıkan toz, zamanla hava ve su ile durgun sulara karışarak suyun pH değerinin düşmesine, su da yaşayan pek çok canlının yaşamını yitirmesine, zamanla göllerin tabanında çamur oluşumuna da neden olmaktadır.

Tahribatın oluşturduğu ve oluşturacağı sonuçlar saymakla bitmez. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın seyri bu denli hızlı devam ediyorken, geri dönüşü olmayan bu yolda yürümeyi bırakmalı…

Madenlere ulaşmak için alanda yüzlerce yılı aşkın süredir varlığını sürdüren bitki ve hayvanlar, büyük bir değişimi ve dönüşümü geçirmiş olan toprak, bir çırpıda yok olmayı hak etmiyor…