21-24 Kasım tarihleri arasında Expo 2016 Antalya Kongre
Merkezi'nde düzenlenen buluşmaya, Türkiye'den ve yurtdışından çok sayıda
gastronomi uzmanı ve öğrenci katılıyor. Dört gün boyunca hem uluslararası
düzeyde yarışmalar hem de gastronomi dünyasına ilişkin sempozyum ve
konferansların düzenleneceği fuarı, Antalya Valisi Münir Karaloğlu da ziyaret
etti. Yemek yarışmalarında jüriyle birlikte tadım yapan Vali Karaloğlu,
stantları da gezdi.Artık yeme-içme kültürünün dünyada çok önemli bir trend
olduğunu belirten Vali Karaloğlu, bütün ülkelerin kendi kültürlerinin ana
taşıyıcı unsurlarından bir tanesi olan yeme-içme kültürünü diğer ülkelere ihraç
etmenin derdinde olduğunu söyledi.
KÜLTÜRLERİN DE
MİRASÇISIYIZ
Yeme-içme kültürü bakımından dünyada en zengin coğrafyada
olduğumuza işaret eden Karaloğlu, “Anadolu coğrafyası binlerce yıldır, yüzlerce
medeniyete ev sahipliği yapmış. Her medeniyetin yeme-içme kültürü olarak bu
topraklara miras bıraktığı gelenekler var. Biz şu anda bu toprakların sahibiyiz
ve bırakılan bütün yeme-içme kültürlerinin de mirasçısıyız. Biz hepsini bugün
miks ederek kullanıyoruz. Bir taraftan Orta Asya'dan taşıdığımız yeme-içme alışkanlıklarımız
var, bir taraftan gelip bulduğumuz alışkanlıklar var. Onun için bizim
mutfağımız dünyanın en zengin mutfağı" diye konuştu.
AKDENİZ ÇOK ZENGİN
İnsanların sadece yeme içme kültürümüzü görmek, lezzetlerimizi tatmak için Anadolu'ya, Türkiye'ye gelmesi gerektiğini belirten Karaloğlu, "İşte bunun yolu da bu ve benzeri etkinlikler.Antalya da Akdeniz'in çok önemli bir destinasyonu. Yeme içme kültürü bakımından Akdeniz çok zengin. Antalya bunun hepsini barındırıyor. Girit'ten, Rodos'tan, Anadolu'nun her coğrafyasından gelen insanlar kendi yeme-içme kültürünü buraya taşıdığı için Antalya'da Türkiye'nin yeme-içme fotoğrafı, harmonisi var. Bunu paketleyip pazarlamamız gerekiyor" diye konuştu.
BU SENENİN TEMASI
NARENCİYE
Gastro Antalya'nın düzenleyicisi Karma Etkinlik Yönetimi sahibi Savaş Yalaz, bu sene ilki yapılan Gastro Antalya'nın, gastronominin yıldızlarının buluşmasını sağladığını söyledi. Yalaz, “Bir salonumuzda uluslararası 800 yarışmacının akredite olduğu bir organizasyon, diğer salonda da akademik oturumlar gerçekleşecek. Bu senenin teması narenciye. Uluslararası gastronomi birlikleri, şefler, okullar, birçok kurumun desteklediği ilk gastronomi buluşması" dedi. DHA