Mersin'in Aydıncık ilçesi sınırları içinde yer alan Kelenderis Antik Kenti, Akdeniz'in doğusunda stratejik öneme sahip bir bölge olarak tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen arkeolojik kazılar, bu köklü geçmişi gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Kazı çalışmalarına Batman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mahmut Aydın liderliğinde 30 kişilik bir ekip katılıyor.
Kelenderis Antik Kenti, Roma dönemine ait hamam, bazilika planlı kilise, odeion (müzikal faaliyetlerin gerçekleştirildiği yer) ve nekropol alanı gibi önemli yapılara ev sahipliği yapıyor. Kazılar 12 ay boyunca devam ederken, ekip 2.500 yıl önce inşa edildiği değerlendirilen kale surlarının tamamını ortaya çıkarmayı hedefliyor. Önceki kazılarda, kalenin surlarının bir kısmı keşfedilmiş, ancak yapının büyük bölümü hâlâ toprak altında kalmıştı.
Kazı Başkanı Mahmut Aydın, kalede yoğunlaşan arkeolojik çalışmaların önemli bulgulara ulaşılmasını sağladığını belirtti. Aydın, kalenin tarihinin 2.500 yıl öncesine dayandığını ve Roma Dönemi'nde Kilikya bölgesinin en güçlü kalelerinden biri olduğunu vurguladı.
Aydın, kalede yapılan çalışmaların önemli eserlere ulaşılmasını sağlayacağını ve kalenin restorasyonunun 5 yıl içinde tamamlanmasının planlandığını ifade etti.