Öncelikle belirtmek gerekir ki günümüz dünyasında çocukları ekrandan uzak tutamayacağız. Dijital dünya hayatımızın bir gerçeği olarak karşımıza çıkmaktadır. Pandemi sürecinde özellikle daha da artış gösteren bu süreç artık toplumların sosyo-kültürel bir parçasıdır.

Dijital dünyanın faydaları ve zararları ile ilgili artık bir miktar farkındalığımız var. O halde madde madde sıralayalım, çocuklarımızın bu çağa, doğru ve sağlıklı adapte olabilmeleri için NE YAPMALIYIZ?

1.      Çocuğun, 10 dakikalık ders aralarında, tıpkı okulda olduğu gibi, ekranı kapatıp dışarıda (bahçe-balkon) hareket etmesini sağlayın. Bu sırada velilerin de çocuklarla birlikte egzersiz yapmaları da aralarındaki iletişimi ve bağı güçlendirecektir. Çocuk oksijen ihtiyacını da karşılayarak diğer derse daha zinde girecektir.

2.      Çocuğunuzla sohbet sırasında merak ettiklerinizi internetten birlikte araştırın. Çocuğun bilgisayar ve tabletini etkin ve faydalı kullanmasını öğrenmesini sağlayın. Doğru bilgiyi ayırt etmeyi öğretin. İnternet aslında devasa bir kütüphanedir.

3.      Çocuğunuza sorun! Çocuklar öğrenmeye açık oldukları kadar öğretmeye de çok açıklardır. Çocuğunuzdan öğreneceğiniz o kadar çok bilgi var ki! Bu yönelimle çocuğunuza özgüven, yüksek bilinç ve güçlü bağlar kurmayı da siz öğretmiş olacaksınız.

4.  Çocuklar keşfetmeyi severler. Aslında insanoğlu olarak keşfetmeye açık bir beyin yapımız var. Bu durum bizi motive eder. Birlikte keşfetme yolculuklarına çıkabilirsiniz. Karıncaları keşfedebilir, toprağı inceleyebilir, doğaçlama hikayeler yazabilir, şiirler uydurabilirsiniz. Bunları çocuğunuzla birlikte yapıyor olmanız çok önemlidir. Çocuklar kendilerine rol model ararlar. Çünkü onlar taklit yoluyla öğrenirler. Çocuğun kitap okumasını istiyorsanız her gün 1 saat ailece kitap okuma saati etkinliği yapmalısınız.  

5.      Çocuğun youtube da izlediği bir deney videosunu evde gerçek kılmalısınız. Motor öğrenme (bisiklet kullanma), yani tüm duyularımızla edindiğimiz öğrenme, en kalıcı öğrenme metodudur. Çocuklar kendileri deneyledikleri “şeyleri” unutmazlar ve o alana doğru eğilim gösterirler. Bu da onların dijital dünyada kaybolmasını önleyerek gerçek hayatla daha çok haşır neşir olmasına olanak sağlar.

Tüm bu tavsiyelerin ötesinde ilk başarmanız gereken “teknoloji ile barışmak”tır. Dijital dünya artık hayatımızın bir gerçeği. Ondan kaçamayız. “Eskiden böyle miydi?” cümleleri ile bir yere varamayız. “Yeni dünyada benim yerim ne olacak?” bakış açısı biz sevgili Mustafa Kemal’imizin bize hedef gösterdiği muassırlığın da üzerine çıkmamıza olanak tanır.

Ve çocuklar…..

Onlar dünyanın geleceği. Sağlıklı çocuklar, sağlıklı toplum demektir. Ancak ve ancak sağlıklı toplumlar dünyayı tüketmeden yaşanılır kılma yolunda sistemler oluşturabilir.

Soru ve görüşleriniz için; @ailekarnesi (youtube, instagram, facebook)