Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Eylül ayı enflasyonunda bir önceki aya göre endişe verici bir artış gösterdiğini, en yüksek fiyat artışının ise yüzde 32.91 ile çarliston biberde görüldüğünü söyledi.
EN ÇOK ARTIŞ ALKOL VE SİGARADA
Eylül’de ulaştırma ve eğitim guruplarında enflasyonu tetikleyen atışlar olduğunu vurgulayan Çetin Osman Budak, “Sağlık harcamalarında düşüşün yaşanmasına karşılık, Dokuz aylık ve yıllık enflasyonda ise alkollü içecekler-tütün ve eğitim, harcama kalemlerinde dikkat çekici artışlar olmuştur. Yıllık en büyük artış %15,81 ile "alkollü içecekler ve tütün" harcama grubunda olmuştur” dedi..
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak TUİK tarafından açıklanan Eylül Ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Budak açıklamasında şunları kaydetti:"2013 Eylül ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de %0,77 ve ÜFE'de %0,88 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında %7,88, üretici fiyatlarında %6,23 olarak gerçekleşmiştir.Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler TÜFE'de %32,91 ile çarliston biber, %31,64 ile patlıcan ve % 23,25 ile salatalık olmuştur.Ana harcama grupları itibariyle Eylül ayında en yüksek artış %2,52 ile eğitim grubunda gerçekleşmiştir. Bu harcama grubunu %1,99 ile ulaştırma, %1,48 ile lokanta ve oteller, %0,94 ile çeşitli mal ve hizmetler, %0,77 ile ev eşyası harcama grupları takip etmiştir. Eylül ayında endekste yer alan gruplardan sadece giyim ve ayakkabı grubunda % 2,28 oranında düşüş meydana gelmiştir.Dokuz aylık ve yıllık olarak en yüksek artış ise sırasıyla "alkollü içecekler ve tütün", "eğitim" ve "ulaştırma" gruplarında olmuştur.
ÜFE TARIMDA DÜŞTÜ SANAYİDE ARTTI
ÜFE'de aylık değişim; tarımda %-2,78, sanayide %1,58 olarak gerçekleşmiştir. Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,36, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,66 ve on iki aylık ortalamalara göre %2,17 düşüş gerçekleşmiştir. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,37, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,26 ve on iki aylık ortalamalara göre %4,77 artış gerçekleşmiştir. Sanayide ise en yüksek aylık artış kok kömürü ve rafine petrol ürünlerinde olmuştur. Sanayinin üç sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,78, imalat sanayi sektöründe %1,48, elektrik, gaz ve su sektöründe %2,58 artış olarak gerçekleşmiştir. Bölgemizde TÜFE artış oranlarının aylık %0,90, dokuz aylık %5,49 ve yıllık %7,58 olduğu görülmektedir. Batı Akdeniz Bölgesi enflasyonunun aylık ve dokuz aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde, yıllık bazda ise ortalamanın altında olduğu görülmektedir.
EN BÜYÜK ARTIŞ ULAŞTIRMADA
Bölgemizde aylık enflasyonda en büyük artış %2,22 ile "ulaştırma", %1,15 ile "çeşitli mal ve hizmetler" ve %0,93 ile "eğitim" gruplarında olurken en büyük azalış %-0,49 ile "sağlık" harcama grubunda gerçekleşmiştir. Dokuz aylık ve yıllık enflasyonda ise alkollü içecekler-tütün ve eğitim, harcama kalemlerinde dikkat çekici artışlar olmuştur. Yıllık en büyük artış %15,81 ile "alkollü içecekler ve tütün" harcama grubunda olmuştur. Türkiye genelinde 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi, aylık enflasyonda yedinci, dokuz aylık enflasyonda yedinci, yıllık enflasyonda ise onaltıncı sırada yer almıştır. Aylık enflasyonda %1,09 ile TR10(İstanbul), dokuz aylık enflasyonda %6,16 ile TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) ve yıllık enflasyonda %10,0 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgeleri ilk sırada yer alan bölgeler olmuştur."(Haber Merkezi)