Antalya'da düzenlenen 2. Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu'na katılan İstanbul Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, kentsel dönüşüm sürecinin en zor tarafının sabır olduğunu söyledi.

 

 

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından Antalya'da düzenlenen 2. Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu'nun ikinci günü, Gaziosmanpaşa ilçesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, 1173 hektarlık yüzölçümüne sahip ilçenin yaklaşık 432 hektarında kentsel dönüşüm yapıldığını açıkladı. Yüzölçümünün yüzde 36,82'sinde kentsel dönüşüm gerçekleştirilen ilçede 1654 binada 2 bin 809 kişi ile anlaşılıp toplamda 1378 binanın tahliye edilerek yıkıldığını anlatan Usta, kentsel dönüşüm kapsamındaki bölgelerde toplam 105 bin nüfusun yaşadığını, 11 bin 201 bina olduğunu ve bu binalarda da 28 bin 145 bağımsız bölüm olduğunu açıkladı. Kentsel dönüşümün imarda değişim, şehirde de dönüşüm için gelişimi sunabilmek amacıyla bir fırsat olduğunu anlatan Usta, kentsel dönüşümde uzlaşma, adillik ve şeffaflığın şart olduğunu açıkladı.

UZLAŞMA ŞART

500 bin kişinin yaşadığı ilçede gerçekleştirdikleri bütün kentsel dönüşüm projelerini uzlaşarak yaptıklarını anlatan Usta, "Bütün çalışmalarımız uzlaşmaya göre yürüyor. Ancak her şey 'Bana ne vereceksiniz' sorusuna geliyor. Burada dağıtım ve paylaşım çok önemli. Bu nedenle mutlaka bir strateji ve model gerekiyor" diye konuştu. Kentsel dönüşümde mülkiyet analizinin de önemli bir yer tuttuğunu anlatan Usta, kentsel dönüşüme tabi tutulan yerlerde kiminin gecekondusu, kiminin davalık taşınmazı, kiminin de başka türde yeri olduğunu anlattı. Bu sürecin çok zorlu ve sabır gerektiren bir süreç olduğunu anlatan Usta, şöyle devam etti:

"Bu işin en zor yanı sabır. Çok sabretmek gerekiyor. Örneğin proje bitiyor, bu Fikirtepe'de de yaşandı, biz de yaşıyoruz. Planlar bitmiş, uzlaşmalar sağlanmış, kentsel tasarım projeleri de bitmiş, ama bakıyorsunuz bir vatandaş, sineğin yağını çıkarır derler ya, burnumuzdan getirtiyor. Kamulaştırma süreçleri uzuyor burada. Kamulaştırma süreci uzadığı için bir kişiyle uzlaşamıyoruz. Bire üç istiyor, bizse kesinlikle bu tür uygulamaları reddediyoruz. Başında ne verdiysek, ona da aynısı olsun diyoruz, ama ısrarla bunu sürdürüyorlar. Bizi bu zorluyor. Her şey bitmiş, ruhsat alma aşamasına gelmiş bir projeyi başlatamıyorsunuz."

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ KAYGILAR

Kentsel dönüşümde vatandaşların talepleri hakkında da bilgi veren Usta, "Vatandaş kentsel dönüşümle ilgili bize 'Benim herhangi sıfatta bir gecekondum, dairem, tapulu, tapusuz, bir işgaliyem var. Ben burada yaşıyorum' diyor. 'Beni bu yaşamımdan mı edeceksin' diyor. 'Beni nereye götüreceksin, nerede ikamet ettireceksin. Benim yerime karşılık ne vereceksin, nereden vereceksin, ne zaman vereceksin' diye soruyor. Biz de yaratılan değerin onlara ait olacağını söyleyerek adil bir dağıtım öneriyoruz. Biz kentsel dönüşüme yüzde 90 oranında olumlu yaklaşma noktasına geldik" dedi. (DHA)

Editör: TE Bilisim