Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şubesi, yıllardır uygulanan 1.70 katsayısı ve 2.5 subasman kotu uygulamasının iptali için açtığı davayı kazandı. 1999 yılından önce planlanmış olan Muratpaşa, Konyaaltı ve Kepez İlçe belediye sınırlarında yer alan bütün mahalleleri de kapsayan plan notlarının iptali arsasına bina yapmayan vatandaşları tedirgin etti.
Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği Geçici Madde Uygulama Sınırı ve plan notlarının 1/5000 ölçekli nazım imar planlarına eklenmesi ile ilgili 10.04.2013 tarih ve 242 sayılı Büyükşehir Belediye Meclis kararına ilişkin Antalya 3. İdare Mahkemesi’nin 2013/115 E. 2015/1504 K. sayılı iptal kararının yerine getirilmesi konusu yarın İmar Komisyonu tarafından görüşülecek. Kamuoyunda 1.70 olarak bilenen uygulamanın iptali hususunun ise Şubat ayında meclis tarafından değerlendirilmesi bekleniyor.
ŞEHİR PLANCILARI DAVA AÇMIŞTI
Bilindiği gibi TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından Antalya Büyükşehir Belediyesi aleyhine meclis kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar planlarına Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği geçici madde uygulama sınır ve plan notlarının eklenmesi ile ilgili konunun 1999 yılından önce planlanmış olan Muratpaşa, Konyaaltı ve Kepez İlçe belediye sınırlarında yer alan bütün mahalleleri de kapsayacak şekilde kabulüne ilişkin kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemli dava açılmıştı. Antalya 3. İdare Mahkemesi’nde 2013/1155 E. sayılı dosyasıyla, 10/04/2013 tarih ve 242 sayılı Antalya Büyükşehir Belediye Meclis kararının iptaline ilişkin dava Şehir Plancıları Odası lehine sonuçlandı.
MAHKEME İPTAL ETTİ
Edinilen bilgiye göre mahkeme kararında meclis kararıyla “… su basman seviyesinin altının iskân edilmesi ve yoğunluk hesabına katılmaması ile; nüfus yoğunluğunun hesapsız şekilde arttırılması ve kentsel donatıların yetersiz hale getirilmesi; sel baskını için tedbir olarak belirlenen seviyenin altına iskan izni verilerek insan hayatının tehlikeye atılmış olduğu, asma katların yoğunluk hesabına katılmaması nedeniyle hesapsız bir şekilde yoğunluk artışına neden olunması ve kentsel donatıların yetersiz hale getirildiği, konut bahçelerinde ‘bahçe’ kullanımının tamamen ortadan kalkmasına neden olabilecek plan notlarmm, gerekli analiz, sorgulama ve değerlendirmeler yapılmadan plana eklendiği, planlama tekniğinde, eşi benzeri olmayan bir bölgeleme ile imtiyazlı bölgeler oluşturulmuş olması ve bu bölgeler içinde nasıl belirlendiği bilinmeyen bir katsayı ile yapılaşma yoğunluğu arttırılarak haksız kazançlar yaratıldığı, planlamanın adil olma ilkesinin hiçe sayıldığı” belirtildi.
Karataş: Meclis çözecektir
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, plan notlarının iptalinin arsasına bina yapmayan vatandaşları da müteahhitleri de tedirgin ettiğini söyledi. Arsa üzerinde müteahhit ve mimarın 2 seçim hakkı olduğunu söyleyen Karataş,’’Birincisi imar yönetmeliğidir. İkincisi Büyükşehir İmar yönetmeliğidir. Büyükşehir İmar Yönetmeliği’ni seçmesi noktasında hem arsa sahiplerine, hem de müteahhitlere bir baskı olacaktır. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu konu çözülecektir. İptalin benimsenmesi durumunda iptal edilmesi için uğraşacağız. İptalin iptalini yaşayacağız” dedi.
Deniz Karataş,” Arsasına bina yaptıranlar kar ediyor da arsasını yaptırmayanlar zarar mı etmeli? Mevcut yasalarda yüzde 50’nin üzerinde yapılaşma yapılmış ise diğer kalan yüzde 50 için emsal teşkil ediyor diyor. Dolayısı ile yasalar birbiri ile çelişmemeli. Verilen kararlar yasalar ile hayatın akışına aykırı olmamalı. Eğer aykırı ise burada her şeyden çok kamu zarar görür. Çünkü bu konu sadece müteahhitlerin konusu değildir. Müteahhitler genellikle kat karşılığı inşaat yaparlar. Kaç daire çıkıyorsa yarısını kendileri yarısını da arsa sahipleri alır. Arsa da eksik daire çıkması müteahhidin kabahati değildir” diye konuştu.
ADNAN YILDIRIM