Milyonlarca emeklinin heyecanla beklediği Aralık ayı enflasyon verileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak. Bu veriler, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammının belirlenmesinde kritik bir rol oynayacak. Kasım ayında tüketici fiyatlarına göre aylık enflasyonun yüzde 3.28 olduğu, 11 aylık enflasyonun ise yüzde 60.09 olarak açıklandığı biliniyor. Temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemde enflasyon yüzde 35.24 olarak gerçekleşti, bu da SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları için beş aylık dönemde yüzde 35.24 oranında enflasyon farkı ortaya çıkardı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı için gözler kritik saate çevrildi: İlk toplantı saat kaçta? Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı için gözler kritik saate çevrildi: İlk toplantı saat kaçta?

Her ne kadar 6 aylık enflasyon verileri henüz açıklanmamış olsa da, 5 aylık verilere dayanarak emekli maaş zammı tahminleri yapılıyor. Net emekli maaş zammı oranı ise Ocak ayı başında 6 aylık enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte netleşecek.

EMEKLİLERE DE KADEMELİ ZAM ÖNGÖRÜLÜYOR

3 Ocak 2024'te açıklanacak enflasyon oranıyla birlikte zam oranları belirlenecek. Hükümetin, bu oranlara ek olarak refah payı eklemesi de gündemde. Daha önce en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya çıkarılmasının ardından, prim gün sayıları daha fazla olan ancak maaşları normalde 7 - 8 bin lira olan emekliler için düzeltme yapılması söz konusu olabilir.

2024 OCAK EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

2024 OCAK EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Hükümetin Orta Vadeli Program'da (OVP) öngördüğü yıl sonu enflasyonu yüzde 65 olarak belirlenmişti. Ancak Kasım sonu itibarıyla enflasyon oranı yüzde 61.98 olarak gerçekleşti. 2024 Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına, enflasyon farkı olarak yüzde 37.76 oranında zam yapılması bekleniyor. Memur ve emekli memur maaşları ise yüzde 49.45 oranında artacak.

Emekli maaşlarındaki zamda, prim-aylık dengesizliğinin giderilmesi, seyyanen zam ve en düşük emekli aylığının 7.500 lira olarak belirlenmesi gibi üç önemli başlık bulunuyor. Kademeli artışla prim günü ile aylık arasındaki dengesizliğin kısmen telafi edilmesi hedefleniyor. Kademeli artışın kök aylık üzerinden yapılması bekleniyor.

Refah payı ve seyyanen artışın da dahil olduğu maaş zammında, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine taban maaştan itibaren kademeli artışla daha fazla zam yapılması planlanıyor. Bu kademeli artış, 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine aylık bazında belirlenecek.

Temmuz ayında refah payıyla birlikte emeklilere yapılan zam oranı yüzde 25'e ulaştı. Ancak en düşük emekli aylığı 7.500 lirada kaldı. Bu durumda ortaya çıkan prim-aylık dengesizliğinin giderilmesi öncelikli bir konu olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda, emekli ve memur maaşlarında baştan sona değişiklik öngören maaş zammının, kademeli artış ve diğer unsurlarla birlikte emeklilere yansıyan detayları, ocak ayında açıklanacak enflasyon verileri sonrasında netlik kazanacak.

Kaynak: Haber Merkezi