Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan, kısa
sürede tüm dünyaya yayılan ve 8 binin üzerinde kişinin ölümüne yol
açan koronavirüsün, Türkiye'ye gelmesinin ardından İçişleri
Bakanlığı, 81 il valiliğine 'Koronavirüs Tedbirleri' kapsamında 16 Mart
Pazartesi günü, genelde gönderdi. Genelge ile alınan önlemler kapsamında,
sosyal hayatın kısıtlanması kararı alındı. Bunun üzerine birçok iş yeri
faaliyetini durdururken, özel işletmelerin birçoğu da personelini evden çalışmaya
yönlendirdi. Turizm kenti Antalya'da da iş yerlerinin birçoğunun kapalı
olduğu, açık olanların ise yemek hizmeti veren işletmeler olduğu, sadece eve
servis yaptığı görüldü. Vatandaşların gerekmedikçe dışarı çıkmayıp, evde
kalmaları siparişlerin artışına neden oldu.
Vatandaşların özellikle evde vakit geçirmesi
nedeniyle, ekmek satışlarında da beklenmedik bir artış yaşandı. Dün ve
önceki akşam marketlerde ekmek bulamayan vatandaşlar, fırınlardan stok
yapmak için ihtiyaç fazlası ekmek aldı. Fırıncılar ise beklenmedik bu
talebe hazırlıksız yakalandı.
'NE
KADAR AZ EL DEĞERSE İYİ'
Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce,
ekmeğin ihtiyacı karşılamadığı yönünde oluşan algının doğru olmadığını, sadece
fırıncıların talebe hazırlıksız yakalandığını anlattı. Başkan İnce, virüse
karşı tüm fırınlarda çalışan personele eldiven ve maske takma zorunluluğu
getirdiklerini ve sık sık denetim yaptıklarını söyledi. Ekmeğin fırından çıkıp
market ve bakkallara ulaşana kadar çok uzun bir yolculuğu olduğunu, bu anlamda
ekmeğe daha az temas olması için önerileri bulunduğunu ifade eden İnce,
"Vatandaşlara ekmeklerini fırınlardan almalarını tavsiye ederim. Normal
zamanlarda bakkallardan alanlar var bir şey diyemem ama ekmek yıkanmadan yenen
bir şey, o yüzden ne kadar az el değerse o kadar iyidir" dedi.
TALEP
YÜZDE 35 ARTTI
3 gün sorun yaşadıklarını ancak duruma hemen
el attıklarını ve tüm fırıncılarda, 8'er saatlik iki vardiya halinde çalışma
düzeni oluşturup ihtiyaca karşı önlem aldıklarını anlatan Başkan İnce, Antalya
genelinde fırın işletmesi olarak ihtiyacın çok üzerinde olduklarını söyledi.
Fırıncıların gece de açık olduğunu ve gelen talepleri karşıladığını ifade eden
İnce, şöyle konuştu:
"İhtiyaç olursa 3'üncü vardiya da işleme
alınır. Sokaklarımız Ramazan ayında olduğu gibi boş. Okullar tatil, işletmeler
kapatıldı. İnsanlar da evden çıkmayınca ciddi oranda ekmeğe talep oldu. Yüzde
35 yükseldi talep. Belki bu oran yüzde 40'ları da görebilir. Bu sıkıntı değil
de insanların 10 yıldır düşük kapasiteli çalışmaya alışmasından kaynaklandı.
Ekmek ham maddesinde de bir sıkıntı yok. Antalya il merkezinde günlük 1 milyon
250 bin ekmek üretiyoruz."
'GÖREVİMİZİN
BAŞINDAYIZ'
Merkez ilçelerden Muratpaşa'da 14 yıldır fırın
işleten Ali Danış da ekmeğe talebin arttığını söyledi. Vardiyalı çalışmaya
başladıklarını anlatan Danış, "İnsanlar evlerine kapanınca ekmek talebi
yüzde 35 arttı. Talebi karşılıyoruz. Biz görevimizin başındayız. Kendi
çapımızda hijyen kurallarına uyuyoruz. Vatandaşlarımıza ekmeğe dokunmadan gözle
seçmelerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
DHA