TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şubesi, Manavgat hidroelektrik santrali üzerine yüzer güneş enerji santrali konulmasının içme ve kullanma suyunu olumsuz etkileyebileceğini açıkladı. Projenin ÇED toplantısının iptali için Manavgat ayağa kalktı. Geçtiğimiz günlerde Konyaaltı ilçesi Doyran’da yapılmak istenen HES projesinin ÇED süreci halkın mücadelesiyle iptal edilmişti

Manavgat’ta uzun yıllardır faaliyette olan hidroelektrik santralinin üzerine yapılması planlanan yüzer güneş enerjisi santralinin ÇED toplantısı yarın Oymapınar Mahallesi’nde gerçekleşecek.  Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şubesi’nce yapılan açıklamada, “Türkiye’nin 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı, enerji arz güvenliği, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması, enerji verimliliği ve çevre dostu enerji üretimi hedeflerine geniş yer vermektedir. Bu bağlamda, yüzer güneş enerji santralleri (GES) projeleri, enerji üretiminde önemli bir alternatif sunmakta ve su kaynaklarının üzerinde kurulabilme avantajıyla tarımsal ve yerleşim alanlarına müdahale etmeksizin yenilenebilir enerji sağlama fırsatı sunmaktadır. Ancak, her projede olduğu gibi, yüzer GES projelerinin de çevresel ve sosyal etkileri titizlikle incelenmeli ve kamuoyunun bu konuda doğru bilgilendirilmesi sağlanmalıdır. 1987’de faaliyete geçen Manavgat HES Barajı üzerine kurulması planlanan yüzer GES ile ilgili başlıca kaygılarımız bulunmaktadır” denildi. 

“SU KİRLİLİĞİ OLUŞACAK”

ÇMO Şubesi’nce yapılan açıklamanın devamında ise “Yüzer GES projelerinin su kalitesini bozmayacak şekilde tasarlanması, proje sırasında ve sonrasında etkili izleme faaliyetlerinin sürdürülmesi gereklidir. Yüzer GES projelerinde kullanılan panellerin montajı sırasında su kirliliği yaşanabileceği ve bu durumun halkın içme suyu kalitesini olumsuz etkileyebileceği değerlendirilmiştir. Ayrıca, panel yüzeylerinin suya yakınlığı nedeniyle su sıcaklığında artış ve buna bağlı olarak ekosistemdeki canlılar üzerinde zarar verici etkiler yaratabileceği düşünülmüştür. Manavgat ve Oymapınar Barajları, Antalya’nın 2070 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak önemli bir kaynaktır. Yukarıdaki hususlar ile değerlendirildiğinde, yüzer GES projesi yapılmak istenen 1, 2 ve 3 numaralı alanların, barajın alt kotunda bulunan ve ASAT tarafından işletilen Manavgat Su Temin Pompa Tesisi’ne çok yakın olması sebebiyle içme ve kullanma suyunun olumsuz etkilenebileceği öngörülmüştür” ifadeleri kullanıldı.

Antalya Kumluca'da Afetle Mücadele Çalıştayı Düzenlendi Antalya Kumluca'da Afetle Mücadele Çalıştayı Düzenlendi

“HASSASİYET GÖSTERİLMELİ”

Açıklama, “ÇMO Antalya Şubesi yüzer GES projeleri, enerji üretimi için su kaynaklarını kullanırken, yerel halkın su kullanım haklarını ve sosyal-ekonomik faaliyetlerini olumsuz etkilememelidir. 12. Kalkınma Planı'nda da belirtildiği üzere, yenilenebilir enerji projeleri uygulanırken sosyal etkiler gözetilmeli ve yerel halkın kalkınma süreçlerine katılımı sağlanmalıdır. Özellikle balıkçılık, tarımsal sulama ve turizm gibi bölgesel faaliyetlerin zarar görmemesi için projenin planlaması dikkatle yapılmalı ve projelerin çevresel sınırları açıkça belirlenmelidir. Yüzer GES projelerinin çevresel etkilerinin en aza indirgenmesi ve su kaynaklarının korunarak ülkemizin enerji bağımsızlığına katkı sağlamasını desteklemekteyiz. Halkın katılımı toplantısında dile getirilecek tüm görüşler ve öneriler, bu projelerin daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde ilerlemesi açısından önem arz etmektedir. Enerji üretimi ve çevre koruma dengesini gözeterek hem ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamalı hem de doğal kaynaklarımızı koruma konusunda hassasiyet göstermeliyiz” denilerek tamamlandı.

Kaynak: Kamer Durdu