CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, son yıllarda doğal gaz ve elektrik faturalarındaki artışa dikkat çekti. Akay, özellikle doğalgaz fiyatlarına yapılan zamların ve artan vergi yükünün, vatandaşın cebinden çıkan parayı artırdığına işaret etti.

"Doğal Gaz Faturasına 17 Kez Zam Yapıldı"

Merkez Bankası'ndan Yeni İskonto Oranı Düzenlemesi Merkez Bankası'ndan Yeni İskonto Oranı Düzenlemesi

Cevdet Akay, 2018 yılından bu yana doğalgaz faturalarına yapılan zamları eleştirerek, “2018 ile günümüzü karşılaştırdığımda doğal gaz faturası yüzde 532 artmış. 2018'den bu yana toplamda 17 kez zam yapılmış. Bu dönemde vergi yükü de yüzde 345 oranında arttı” dedi. Akay, doğal gazda yapılan desteklerin, zamlar ve vergiler yoluyla büyük ölçüde geri alındığını vurguladı.

"BOTAŞ’a 388 Milyar Lira Borç Silindi"

Akay, BOTAŞ’a sağlanan desteklerin de dikkat çekici bir noktaya geldiğini belirtti. Seçim döneminde BOTAŞ’a ciddi destekler sağlandığını, ancak seçim sonrasında 388 milyar liralık borcun silindiğini ifade etti. Akay, “2021 ve 2022'de 155 milyar lira, Temmuz 2024'te ise 232 milyar lira olmak üzere toplamda 388 milyar liralık borç silindi. BOTAŞ’ın görev zararlarından kurtulması için faturalandırma sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

"Vatandaş Destek Görse de Cebinden Çıkan Para Artıyor"

Akay, seçim dönemi verilen doğalgaz ve elektrik desteğinin, sonrasında yapılan zamlarla adeta yok olduğuna dikkat çekti. “Destekler verildi, ancak bunlardan daha fazlası zam ve vergilerle geri alındı” diyen Akay, özellikle vatandaşın cebinden çıkan paranın giderek arttığını ifade etti. Ayrıca, Eurostat verilerine göre Avrupa Birliği ülkelerinde evini yeterince ısıtamayanların oranı yüzde 16,4 iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 20,5 olduğunu belirtti.

"İsrail’e Petrol Aracılığı Vicdanları Rahatsız Ediyor"

Akay, ayrıca Türkiye'nin petrol ticaretiyle ilgili de eleştirilerde bulundu. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı üzerinden İsrail’e giden petrolün Türkiye üzerinden geçmesi ve bu ticaretin “vicdanlarda rahatsızlık yarattığını” söyledi. Akay, bu ticaretten elde edilen gelir hakkında daha şeffaf olunması gerektiğini belirtti ve “Bu konu mutlaka çözülmeli” ifadelerini kullandı.

"Yerli Maden Üreticileri Desteklenmeli"

Maden sektörüne dair de önemli açıklamalarda bulunan Akay, özellikle İliç’teki Çöpler Altın Madeni’ni örnek verdi. Akay, bu madenin Kanada veya Amerika'da işletilseydi, devlet katkı payı ve vergi yükü açısından 403 milyon dolar daha fazla vergi ödeneceğini ifade etti. Akay, “Yerli ve milli firmalarımızın çevreye duyarlı bir şekilde madenleri işletmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Cevdet Akay, açıklamalarında hükümetin enerji politikaları ve maden sektöründeki uygulamalarla ilgili ciddi eleştirilerde bulundu ve vatandaşın ekonomik olarak daha fazla yük altına girmemesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ