İstanbul Büyükşehir Belediyesi Medya A.Ş.'ye yönelik olarak başlatılan "Yolsuzluk" ve "Kent uzlaşısı" soruşturmaları kapsamında gözaltı kararı verildi. Kararın ardından aralarında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve basın danışmanı Murat Ongun, Tuncay Yılmaz, Fatih Keleş, Ertan Yıldız, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, İBB Genel Sekter Yardımcısı Mahir Polat, Reform Ensititüsü Başkanı Mehmet Ali Çalışkan'ın da aralarında olduğu yaklaşık 106 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Bu operasyon sonrasında ülkede ekonomik dengeler değişti. Döviz kurlarında ani yükseliş gerçekleşti. Bu durumda akıllara devalüasyonu getirdi.
Devalüasyon Nedir?
Devalüasyon bir diğer adı ile değer düşürümüdür. Devletin resmi para biriminin diğer ülkelerin para birimine yani döviz karşısında değer kaybetmedir.
Devalüasyon Olursa Ne Olur?
Devletin resmi para biriminin değeri düşer.
Devalüasyonda Ne Kazandırır?
Devalüasyon Yerli para biriminin değeri düştüğünde, yabancı ülkeler için yerli ürünler daha cazip hale gelebilir ve ihracat artış gösterebilir. Aynı zamanda yabancı ülkelerden turist çekmeye yardım edebilir.
Türkiye'de En Son Ne Zaman Devalüasyon Oldu?
Türkiye'de Devalüasyon Kararları 1946, 1958, 1970, 1980, 1994 ve 2001 tarihlerinde meydana geldi. Son devalüasyon ise 23 yıl önceki 2001'de gerçekleşti.
Devalüasyona Neden İhtiyaç Duyulur?
Devalüasyonun nedeni, ülkenin dış ticaret açığının dengelenmesinin bir ihtiyaç hâline gelmesidir.