EŞİK yılın son haftasında, Ankara’da DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek gündemdeki Anayasa değişiklik teklifine “Hayır” demelerini talep etti.
28 Aralık 2022 günü sabah DEVA Partisi Genel Merkezi’nde DEVA Partisi’nin Kadın Eylem Planı’nın açıklandığı toplantıya katılan EŞİK gönüllüleri, Genel Başkanı Ali Babacan’ın yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen ile bir araya geldi.
EŞİK Anayasa bilgi notunu ve 600’e yakın kadın, LGBTİ+, çevre, inanç, engelli hakları gibi çeşitli mücadele alanlarından sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve sendikaların, imzaladığı Anayasa değişiklik teklifine hayır denmesini talep eden metni iletti. Son derece sıcak ve samimi geçen görüşmede, Ali Babacan taleplerin mutlaka dikkate alınacağını belirtti.
“ÖZGÜRLÜK ADIYLA KISITLAMA”
28 Aralık Çarşamba günü saat 16.00’da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi’nde Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen EŞİK gönülleri bilgi notu ve HAYIR kampanyası imzalarını Kılıçdaroğlu’na verdiler. Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın da katıldığı görüşmede EŞİK Platformu temsilcileri, köy derneklerinden mahalle muhtarlarına kadar geniş bir kesimden imzalar geldiğini belirtince Kılıçdaroğlu imzaları tek tek inceleyeceğini söyledi.
EŞİK gönüllüleri görüşmede, “Bu teklif müzakere bile edilmemelidir. Anayasa’yı ihlal edenler Anayasa değişikliği yapamaz. Görüştüğümüz bütün partiler sizi işaret ediyor. Sizden beklentimiz çok net” dedi.
Platform temsilcileri, “Teklif Genel Kurul’a geldiğinde muhalefet partileri ortak bir tavır almalıdır. Bu konuda 6’lı masayı bir araya getiren size büyük bir sorumluluk düşüyor. Kadınların kıyafetlerine özgürlük değil, başörtülü başörtüsüz tüm kadınların kıyafetlerine sınırlama getirecek olan bu düzenleme kabul edilmemelidir. Bu düzenleme başörtüsü kullananlar için de bir tehdit unsuru oluşturuyor. İran’da yaşananları hatırlayalım, Mahsa Amini başını örtmediği için değil, rejimin istediği gibi örtmediği için öldürüldü. Ülkemizde de başını örten kadınlar için, ‘başınızı şu şekilde örtün, altına giydiğiniz kıyafet uygun değil’ şekilde genelgeler yayımlanabilir. Bunun önüne geçilemez. Kadınlara özgürlük adı altında kısıtlama getiren bu teklife asla olur verilmemelidir” denildi.
EŞİK 4 ana konuya işaret etti.
Görüşmede, Platform adına söz alan Prof. Dr. Ece Göztepe, dört ana noktanın altını çizdi:
1. AKP’nin hazırladığı ‘başörtüsüne serbestlik’ anayasa değişikliği hakkında kanun teklifi, serbestlik tanımayı değil, dini sebeplerle kıyafet tercihinde bulunmayan kadınların kıyafetlerini devlet eliyle düzenlemeyi ve sınırlandırmayı amaçlamaktadır. Nitekim Adalet Bakanı Bekir Bozdağ açıklamalarında, ‘her kadın kıyafetine serbestlik tanıma amacında olmadıklarını, değişikliğin şort vb. kıyafetleri kapsamayacak şekilde düzenlendiğini’ ifade etmiştir. Değişiklik teklifi açıkça laiklik ilkesine aykırıdır.
2. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘referanduma gitmeme taahhüdü’ istemek hem siyaseten gerçekçi değildir, hem de anayasal olarak mümkün değildir. Anayasa’nın 175. maddesinde cumhurbaşkanına verilmiş olan ihtiyari referandum yetkisinden vazgeçilmesini istemek, aslen anayasayla verilmiş bir yetkiden vazgeçilmesini istemek anlamına gelecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunu siyaset malzemesi yapacağına kesin gözüyle bakılabilir.
3. TBMM’de anayasa değişikliği teklifi muhalefetin katkısıyla tartışılmaya başlandığı andan itibaren, bu çoğunluk erken seçim kararı için de kullanılmaya çalışılacaktır. Bu durumda da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasaya uygun şekilde üçüncü kez aday olmasının tek seçeneği olan TBMM’nin erken seçim kararı alması yine muhalefet eliyle sağlanmış olacaktır. Oysa böyle bir karar olmaksızın Erdoğan’ın üçüncü kez aday olabilmesi olanaklı değildir.
4. TBMM dışında muhalefete devletin bütün araç ve olanaklarıyla hukuku açıkça ihlal ederek saldıran bir yürütme organının, Meclis’teki parti çoğunluğuyla onların istediği sınırlar çerçevesinde anayasa değişikliğini tartışmak kabul edilemez. Başta Anayasa’da güvence altına alınmış olan yargı bağımsızlığını ve ifade özgürlüğünü çiğneyen bir yürütme ve yasama çoğunluğuyla anayasa değişikliği tartışılamaz. Anayasa’yı ihlal edenler anayasa değişikliği de yapamaz.
EŞİK, görüşmede bu teklifin komisyonlarda ya da genel kurulda müzakere edilmeksizin ret edilmesi gerektiğinin altını tekrar tekrar çizdi. Konuşmaları dikkatle dinleyen Kılıçdaroğlu, bu görüş ve taleplerini parti politikalarının oluşturulmasında dikkate alınacağını belirtti.
Akdeniz Gerçek