‘İNOVASYON YAPABİLEN İNSAN’

Doğa kaynak zengini ülkelerin, ekonomik gelişmişlikte geri kaldığını kaydeden ekonomist Erkin Şahinöz, ‘doğal kaynak laneti’ni anlatırken, bunun sebebini açıkladı. Şahinöz, “Ekonominin itici gücünün para ve doğal kaynak olmadığını, inovasyon yetisine sahip insan olduğunu anlayan ülkeler gelişmekte” dedi. Böylesine hızlı bir değişim süreci yaşarken kayıtsız kalmamak gerektiğini belirten Şahinöz, “Bugün dört sıfırın eşiğindeyiz. Hepimiz ekmek kazanmak için mücadele ediyoruz. Hepimizin ayrı ayrı icra ettikleri meslekleri var. Ama artık bunlar yetmeyecek bir ömre sığan kariyer diye bir şey kalmayacak” dedi.

Yeni Ekonomide Dönüşüm Yönetimi konulu konferansta konuşan Ekonomist Erkin Şahinöz, coğrafyanın kader olmadığını belirterek, fikirlerin muhafazasından vazgeçilip dönüşümün yakalanması gerektiğini ifade etti. Teknolojinin ve yapay zekanın egemen olduğu çağımızda bunun yok sayılamayacağını kaydetti. Şahinöz, “2021’de küresel kriz kapıda” dedi

Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda (ASMO) gerçekleşen seminerde Ekonomist Erkin Şahinöz, Yeni Ekonomide Dönüşüm Yönetimi konulu konferans verdi. Seminerin açış konuşmasını yapan ASMO Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, Merkez üssü Elazığ olan ve çevre illerde de hissedilen depremde hayatlarını kaybeden vatandaşların aile ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. ASMO Başkanı Çavdar, “Depremle yaşamak zorunda olan bir coğrafyadayız. Bu anlamda deprem gerçeğine karşı günübirlik çözümler yerine kalıcı çözümler üretmemiz gerekiyor” dedi. Başkan Çavdar, konuşmasını ekonomiyi düzeltmenin tek koşulunun üretim olduğunu söyleyerek bitirdi.

FİKİRLER HIZLA GEĞİŞİYOR

Erkin Şahinöz, insan kaynakları yönetimi, risk yönetimi, finansal yönetim, network yönetimi alt başlıklarıyla “Yeni Ekonomide Dönüşüm Yönetimi” konusunu işledi. Şahinöz, konuşmasına ‘1944 yılında Dostoyevski okudum. O gün bu gündür huzursuzum’ diyen Cemal Süreyya’nın sözleriyle başladı. Şahinöz, şöyle konuştu: “Bugünde ben buraya size huzursuz etmeye geldim. Benim görevim sizi huzursuz etmek” dedi. Şahinöz, “1942 yılında Albert Einstein,Princeton Üniversitesi’nde sınav yapacak. Soruları yazmış, asistanına uzatıyor dağıtsın diye.  Asistan sorulara bakınca ‘Hocam ne yaptınız? Bu soruların aynısını geçen yıl sormuştunuz’ diyor. Einstein hiç umursamıyor ve dağıtmasını söylüyor ama asistan ısrar ediyor. ‘Hocam olmaz sorular aynı, sınıflar aynı’. Onun üzerine Albert Einstein, o tarihi cevabı veriyor. ‘Sorular aynı ama cevaplar değişti’. Cevaplar bir senede değişiyordu. Cevaplar üç ayda bir değişmeye başladı. Cevaplar üç günde bir değişmeye başladı.”

FİKİRLER MUHAFAZA EDİLMEZ

“Anadolu’nun her tarafını geziyorum. Konya, Kayseri, Gaziantep. Gitmediğim şehir yok. Özellikle şunu soruyorum; ‘Muhafazakarım diyorsunuz da neyi muhafaza ediyorsunuz?’Çünkü bizim muhafaza etmemiz gereken şeyler değerlerimiz. Ama biz muhafazaetmememizgerekenfikirlerimuhafazaediyoruz.Fikirlerdeğişiyor.2017 yılında 700 kişi 380 sayfa blok seçimle ilgili bir kitap çıkardım. Kitap çıkmadan yayınevi bana ‘Hocam gözünü seveyim blok seçimle ve kriptoparalar ile ilgili yazı yazma seni topa tutarlar. Geçmişte sosyal medya da paylaşım yapmış mıyım diye kontrol ettim. 2011 yılında  twitter üzerinden ‘ bitcoin bir saçmalıktır’ demişim.  Sonar 2012 yılında ‘Bitcoin yıkıcı bir teknolojidir’.2017’de de kitap çıkarıyorum.”

BİR ÖMRE SIĞAN KARİYER YOK

BöylesinehızlıbirdeğişimsüreciyaşarkenkayıtsızkalmamakgerektiğinibelirtenŞahinöz, “İnsanı üretimine bakıyoruz, sıfır yılından  2020 yılına kadar. İnsan ne üretmiş?Ne ürettiysek son 250 yılda ürettik. Son 250 yılda ne oldu peki? Endüstri bir sıfır. Perakende bir sıfır. Turizm bir sıfır. Buhar makinesiyle kas gücünün yanına buharlı gemi geldi. Sonra iki sıfır geldi,elektriği taktık seri üretime başladık. Sonra 3 sıfır geldi ,elektronik hayatımıza girdi, robotlar gelmeye başladı. Bugün dört sıfırn eşiğindeyiz.Zihinlerimize şu sözü kazımak istiyorum. ‘Dönüşüm hiç bu kadar hızlı olmamıştı. Hiç bu kadar yavaş olmayacak.’Hepimiz ekmek kazanmak için mücadele ediyoruz.Hepimizin ayrı ayrı icra ettikleri meslekleri var. Ama artık bunlar yetmeyecek bir ömre sığan kariyer diye bir şey kalmayacak” dedi.

Songül BAŞKAYA 

Editör: TE Bilisim